De essentie van een geslaagd recept is dat het lekker is. Voor mij krijgt dat prioriteit. En daarnaast ook graag verrassend. Een eetpatroon met heel veel groenten is gezond, maar als het gaat vervelen, word je er ook niet bepaald blij van. Ik vind het dus belangrijk om elke keer opnieuw de groenten op hun best te tonen in mijn recepten. En soms vraagt dat wat werk en tijd (zoals bij de super populaire Bedriegt den boer – de tijd en moeite waard wel :)) en soms is dat in een oogwenk gebeurd. Het recept van vandaag zit in categorie twee: dat van de oogwenken. Dit gerecht is niet alleen heel snel klaar, je hebt er ook maar één kookpot voor nodig. Weinig kook- én opruimwerk dus. Ik gebruik twee handige short cuts om tijd te besparen. Kant-en-klare gevulde pasta en de nieuwe Philadelphia Extra Protein. Twee producten die ik bij Delhaize vond en die sowieso blijvertjes worden!
Vegan girasoli
Als gevulde pasta koos ik de Delhaize girasoli, een zonnebloemvormige ravioli. Deze girasoli is helemaal plantaardig en verkrijgbaar in twee variaties: met paddenstoelen- of spinazievulling. Gevulde pasta bevat vaak kaas of vlees, maar er bestaan dus wel degelijk ook varianten die lactosevrij zijn en geen ei bevatten. Vegan zelfs, jawel 🙂 Ik eet wel degelijk kaas en eieren en heb niet de ambitie om veganist te worden. Maar ik ben van het principe dat alle beetjes helpen. Als er een lekkere plantaardige variant bestaat voor een dierlijk product, maak ik met veel plezier de switch. En bovendien is het ook fijn om nieuwe producten te ontdekken en eten te bereiden dat door allerlei types eters gegeten kan worden – in een coronavrije toekomst althans, waar we opnieuw gezellige etentjes kunnen geven!
De ene Philadelphia is de andere niet
Voor de romige saus in dit pastagerecht gebruik ik de nieuwe Philadephia Extra Protein. In een handomdraai heb je een heerlijke saus, die super is in voedingswaarden. De Philadelphia Extra Protein is namelijk best indrukwekkend qua samenstelling, in vergelijking met de klassieke Philadelphia. In de tabel zie je de grote verschillen voor enkele parameters.

Lente op je bord
Vegan girasoli, super Philadelphia… Allemaal goed en wel, maar het belangrijkste is uiteraard dat het eten smaakt 🙂 En ik kan je beloven dat dit gerechtje niet teleur zal stellen. Deze pasta is superromig en zit boordevol heerlijke lentegroenten. De zachte asperges combineren geweldig goed met de hartige spinazie en licht zurige artisjokken. De pijnboompitjes geven een warme toets en zorgen voor wat crunch, terwijl de bieslook en knoflook pit geven. Ik gebruikte de girasoli met champignonvulling om een extra smaak toe te voegen, maar je kan het gerust ook wat ‘veiliger’ houden door voor bijvoorbeeld een spinaziepasta te kiezen. Geniet ervan!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Romige pasta met asperges en spinazie
Ingrediënten
- 1 handvol pijnboompitjes
- 1 kleine witte ui
- 250 g spinazie
- 5 artisjokharten (uit blik of bokaal)
- 1 bosje bieslook (zo'n duimdik)
- 500 g witte asperges
- 1 bakje girasoli met champignonvulling (of andere gevulde pasta)
- 1 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 potje Philadelphia Extra Protein (175 g)
- versgemalen zwarte peper en grof zeezout
- versgeraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
Instructies
- Rooster de pijnboompitjes in een droog pannetje tot ze goudbruin zijn.
- Snipper de ui fijn.
- Spoel de spinazie en zwier hem droog in een slazwierder.
- Snijd de artisjokharten in kwarten.
- Hak de bieslook fijn.
- Breng een grote kookpot met water aan de kook.
- Schil de asperges met een dunschiller. Begin hierbij ongeveer 4 centimeter onder de top. Snijd de onderste houtige delen weg (doorgaans zo’n 3 centimeter). Snijd de asperges in stukken van zo’n 4 centimeter. Houd de kopjes apart.
- Doe de aspergestelen (dus niet de kopjes) in het kokende water en laat 2 minuten koken. Voeg dan de aspergekopjes toe en laat opnieuw 2 minuten koken. Voeg tot slot de girasoli erbij en laat opnieuw 2 minuten koken. Schep voor het afgieten een kop van het pasta-aspergekookwater op en zet opzij. Giet de asperges en girasoli af en spoel onder koud stromend water om het garen te stoppen.
- Verwarm 1 el olijfolie in de kookpot en voegde ui en een flinke snuif fijn zout toe. Laat enkele minuten bakken. Pers er de knoflook bij en roer goed om. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper.
- Schep de Philadelphia en de helft van de bieslook bij de ui en laat de kaas smelten. Voeg hierbij een scheutje van het pastakookwater toe om de Philadelphia wat los te maken. Proef en kruid eventueel bij met wat grof zeezout en peper.
- Voeg de spinazie toe en roer om tot deze geslonken is. Voeg eventueel nog wat pastakookwater toe om de saus te verdunnen. Voeg de artisjokharten en resterende bieslook toe en schep om. Schep er tot slot voorzichtig de girasoli en asperges door.
- Serveer met de pijnboompitjes en eventueel wat versgeraspte Parmezaanse kaas.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
Tips:
Bereidingstips
- Gebruik je een ander type gevulde pasta, laat deze dan ook 1 minuut minder lang koken dan aangegeven op de verpakking. Je warmt de pasta namelijk opnieuw op in de saus, dus hij mag niet overgaar worden.
- Maak snelle en krachtige halen met je dunschiller bij het schillen van de asperges. Dus niet traag en twijfelachtig 🙂 Zo gaat het een stuk vlotter en blijft de schil niet de hele tijd vastzitten tussen het mes.
Zero waste
Gooi de aspergeschillen en uiteindes niet weg! Vries ze in. Als je twee porties hebt, kan je er deze Zero waste aspergesoep mee maken. Asperges zijn duur, dus dan kan je maar beter genieten van elk stukje.
Aanpassingen:
- Andere groenten
Pieterjan lust helemaal niet graag asperges, champignons én artisjok. Dit was dus een long shot, maar hij vond het heerlijk! Hoe iets smaakt staat of valt met de combinaties, de texturen, de bereiding… Misschien is het dus wel het ideale moment om eens iets te proberen waar je normaal wat weigerachtig tegenover staat 🙂 Indien niet,
– dan kan je de artisjokharten vervangen door één aangebakken courgette of wat gekookte bloemkoolroosjes
– je kan in plaats van de spinazie een grote handvol rucola toevoegen (doe dit wel pas helemaal op het einde)
– als het aspergeseizoen voorbij is – en als je wél artisjokharten gebruikt – kan je de asperges vervangen door aangebakken courgette of gekookte bloemkoolroosjes - Lactosevrij
Er bestaat lactosevrije Philadelphia. Zo kan je helemaal dezelfde smaken en texturen behouden als het originele recept. Of ga voor de vegan versie hieronder. - Glutenvrij
Delhaize heeft een glutenvrije tortellini, weliswaar met ham. - Vegan
Als je dit gerecht helemaal plantaardig wil houden, gebruik dan 175 ml volle Alpro sojaroom (hier ben ik zelf het meeste fan van, andere soorten zijn vaak waterachtig naar mijn ervaring en dat willen we in dit gerecht echt vermijden) en voeg dubbel zoveel bieslook toe. Kruid ook extra met peper en zout.
Nog meer aspergerecepten
Volop genieten van het aspergeseizoen doe je ook met de volgende gerechten:
- Asperges met ei en verse kruiden
- Gegrilde asperges met basilicumolie en feta
- Courgetti met groene asperges, citroenige parmezaansaus en spekuitjes
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
194 reacties
Eén van mijn favoriete receptjes in het asperge seizoen.