Zoek

Skrei uit de oven

Vis is een kostbaar goed. Om allerlei redenen. Vis volledig uit mijn menu schrappen zou naar mijn gevoel juist zijn, maar het lukt me voorlopig niet. Daarvoor geniet ik er teveel van en bovendien maakt het feit dat ik wel vis eet – in tegenstelling tot vlees en gevogelte – tal van sociale eetgelegenheden een stuk aangenamer en eenvoudiger. Maar ik beperk mijn visconsumptie en hou dat bijzondere stukje vis voor af en toe. En of het nu met Valentijn te maken heeft of niet, ik vond het nog wel eens tijd voor een beetje luxe.
Omdat februari de periode bij uitstek is voor skrei, wou ik deze stevige, witte vis in dit gerecht in de schijnwerper plaatsen. Tussen december en april trekken duizenden kabeljauwen vanuit de Barentszzee (de zee tussen Rusland en Noorwegen) naar de Lofoten-eilanden, ten noorden van de poolcirkel, om er te paaien. Tijdens die 800 kilometer lange tocht eten ze minder en anders, waardoor het vlees van de kabeljauw verandert en dus ook de smaak en textuur. Deze verliefde kabeljauwen zijn slechts enkele weken per jaar verkrijgbaar, onder de naam ‘skrei’.

Ik kocht de skrei bij Delhaize, waar ze me konden imponeren met hun initiatieven voor een meer duurzame visvangst. Sinds 2009 liggen er bijvoorbeeld geen bedreigde soorten meer in de winkelrekken, zoals paling, zwaardvis en haai. In juni 2014 werd dezelfde beslissing genomen voor rog en zeewolf. Pas nadat eind september 2017 werd bekend gemaakt dat de zeewolfpopulatie zich terug hersteld had, besloot Delhaize deze vissoort opnieuw aan te bieden. Waar mogelijk, wordt bovendien de voorkeur gegeven aan lijngevangen vissen en samen met de leveranciers wordt er permanent gewerkt aan de verbetering van de vistechnieken, de keuze van de visgebieden en het respecteren van de voorraden zodat vispopulaties zich steeds kunnen herstellen. Omdat helemaal stoppen met vis eten geen doelstelling is die ik momenteel ambieer, koop en eet ik wel zo bewust mogelijk.

In dit feestelijke gerecht combineer ik de stevige, witte vis met heel pure, complexloze groenten: geroosterde courgette en trostomaatjes en ultrakort gebakken zeekraal. Het groene kruidensausje voor erbij is een lekkere afwerker, met nori als geheime ingrediënt.

Karola's Kitchen - Skrei uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen:

skrei & groenten:
1 el olijfolie
het sap van ¼ citroen
1 tl gedroogde oregano
1 courgette, in dunne plakjes
300 g skreihaasje (zie inleiding)
2 takjes kleine trostomaten
1 tl olijfolie
een bakje zeekraal (zie tips)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar eigen smaak

sausje:
2 à 3 handenvol verse kruiden (ik gebruikte peterselie, bieslook en basilicum), grof gehakt
het sap van ¼ citroen
2 el olijfolie
1 vel nori (zie tips)
2 el water (of 2 extra el olijfolie)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar eigen smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop 1 eetlepel olijfolie los met het sap van ¼ citroen, de gedroogde oregano, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schenk dit over de courgetteplakjes. Schep goed om en schik twee derde van de schijfjes tot 2 “bedjes” in een grote ovenschotel. (Kies je schotel zodanig dat er nog plaats is voor de trostomaatjes naast de vis.) Leg de skreihaasjes op de courgetteplakjes en verdeel de overgebleven courgette bovenop de stukken vis. Plaats 20 minuten in de oven. Leg na 10 minuten de takken trostomaatjes naast de vis.

Maak het sausje. Doe hiervoor de grof gehakte verse kruiden, het citroensap, 2 eetlepels olijfolie en voldoende peper en zout in een maatbeker. Verkruimel het vel nori hierboven (door het tot een propje te verfrommelen en te scheuren). Mix met een staafmixer en voeg het water (of extra olijfolie) toe tot je een dikke saus bekomt.

Spoel de zeekraal vlak. (Doe dit vlak voor het bakken, anders verlept dit zeewier, door het zoete i.p.v. zoute water.) Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en roerbak de zeekraal zo’n 2 minuten op een hoog vuur.

Schep de skrei en de courgettes op een bord. Dresseer hier de zeekraal en trostmaatjes naast en werk af met het kruidensausje.

Tips:

Zeekraal is een groente die op natte, zilte bodems groeit en is van nature heel zout van smaak. Spoel de groente pas vlak voor het stoven, want de takjes kunnen eigenlijk niet goed tegen het zoete leidingwater. Voeg zeker geen extra zout toe tijdens de bereiding! Peper kan eventueel wel. Zeekraal is verkrijgbaar in de visafdeling bij Delhaize.

Nori is een zeewier dat voornamelijk verkrijgbaar is in gedroogde vorm, als vellen, die gebruikt worden voor onder meer de bereiding van sushi. Je vindt nori onder meer bij Delhaize, bij de wereldkeukenproducten.

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!