Deze snelle misonoedels zijn alles wat je in een maand als januari nodig hebt: voedzaam (om ons lichaam nog wat te laten bekomen van de feestdagen), vullend en hartverwarmend (want het is en blijft winters, koud en grijs buiten), supereasy en snel klaar (want we hebben even genoeg in de keuken gestaan).
Comfortfood
Januari vind ik een beetje een gekke maand. Als de kerstlichtjes opgeborgen zijn en de feestmenu’s verteerd, voelt het eerst heel licht en rustgevend aan. De boom opkramen, grote kuis houden en hyacintenbollen in huis halen is hier een beetje een ritueel geworden. Maar na die initiële opluchting komt ook het besef dat het nog een hele tijd duurt voor de koude en donkere dagen voorbij zijn. Gelukkig bestaat er zoiets als comfortfood.
Je hebt verschillende categorieën comfortfood. Traditionele Vlaamse ovenschotels, zoals de Bedriegt den boer brengen me terug naar mijn kindertijd en geven me het gevoel dat er nog zekerheden zijn in het leven. Zo’n schotels zijn helend. Maar ze vragen ook een inspanning. Energie die ik soms gewoon niet heb. Enter: het quick & easy comfortfood! Deze Snelle misonoedels vallen in die categorie. Eén kookpot, niet al te veel ingrediënten en op tafel (of in de zetel met een dekentje erbij, zo je wil) in 25 minuten.
Snelle misonoedels voor één persoon
Dit recept is zoals de meeste van mijn recepten voor twee personen. Omdat er via de vragenbox in mijn Instagram Stories heel vaak gevraagd werd naar recepten voor één eter, heb ik deze Snelle misonoedels wel zo bedacht dat ze heel makkelijk om te zetten zijn naar een eenpersoonsgerecht.
De Delhaize Bio volkorenmie is verdeeld in eenpersoonsnestjes. Superhandig, je hoeft ze niet af te wegen of te breken! De mie is rijk aan vezels (11 g per 100 g) en eiwitten (14 g per 100 g) en verzadigt daardoor erg goed. Door de noedels mee te koken met de groenten, spaar je niet alleen afwas. Doordat de mie de heerlijke soep absorbeert, wordt ze supersmaakvol en fluweelzacht. Zoals beloofd: snel en makkelijk en COMFORTFOOD.
Uit een potje
Snel en makkelijk betekent ook: dingen uit een potje. Toen ik de Saitaku Miso Sesame Ramen pasta ontdekte tijdens mijn wekelijkse ronde in de Delhaize, voelde ik meteen het idee borrelen voor een snelle misonoedelkom. Lekker kant-en-klaar, zonder dat je zelf moet goochelen met een waslijst aan ingrediënten. We moeten het leven niet moeilijker maken dan het al is, zo in januari, denk ik dan.
Je hebt verschillende van die Saitaku Ramen pasta’s, dus je kan gerust een keuze maken naar je eigen smaak. Ik gebruikte de Sesame en werd niet teleurgesteld: de sesam smaakt duidelijk door. Ik versterkte de smaak nog een beetje door de misonoedels af te werken met enkele druppels geroosterde sesamolie. Geen must, maar wel een absolute aanrader.
Snelle misonoedels
Ingrediënten
Voor de gemarineerde eitjes (optioneel)
- 2 eieren
- 2 el sojasaus
- 1 el Thaise vissaus
- 75 ml water
Voor de misonoedels
- 1 ui
- 1 el olijfolie
- 2 grote wortelen
- 1 dikke duim verse gember
- 250 g champignons
- 2 grote tenen knoflook
- 600 ml heet water
- een grote handvol spinazie
- 100 g Saitaku Miso Sesame Ramen paste (= 6 el)
- 1 el sojasaus
- 2 nestjes Delhaize volkoren mie (= 125 g)
Voor de afwerking (optioneel)
- 1 el sesamzaadjes
- een handvol korianderblaadjes
- 1 lente-ui in fijne ringetjes
- enkele druppels geroosterde sesamolie
Instructies
Voor de gemarineerde eitjes
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en leg de eieren er voorzichtig in, met behulp van een lepel. Laat 7 minuten koken. Zet intussen een kommetje met ijswater klaar in de koelkast. Leg de eieren meteen na het koken in het ijswater en zet het kommetje minstens 5 minuten in de koelkast.
- Maak intussen de marinade: plaats een klein plastic zakje opengesperd ineen kommetje (zodat het zakje niet omvalt) en doe er 2 el sojasaus, 1 el vissaus en 75 ml water in.
- Pel de eieren voorzichtig en leg ze in het vocht. Neem het zakje samen zodat er amper nog lucht in zit en de eieren helemaal omgeven zijn door het vocht. Maak het zakje dicht met een klemmetje en zet het minstens een uur in de koelkast.
Voor de misonoedels
- Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm 1 el olijfolie in een kookpot en stoof de ui aan. Zet het vuur laag, plaats het deksel op de kookpot en laat de ui garen.
- Spoel de wortels grondig (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in dunne plakjes. Schil de gember en snijd hem in dunne staafjes. Voeg beide bij de ui. Schep goed om en plaats het deksel opnieuw op de pot.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Stort ze bij de andere groenten in de kookpot.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes en voeg ook deze bij de groenten. Laat enkele minuten stoven.
- Breng intussen 600 ml water aan de kook (in een waterkoker). Spoel de spinazie en zwier hem droog. Zet opzij.
- Voeg de Shaitaku Miso Sesame Ramen Paste bij de groenten, samen met 1 el sojasaus. Schenk het hete water eroverheen en dompel de mienoedels onder in vocht. Zet het deksel op de kookpot en laat 3 minuten koken.
- Schep de spinazie voorzichtig bij de noedels. Plaat het deksel opnieuw op de pot en laat nog 2 minuten sudderen op een laag vuur.
- Snijd intussen de eitjes voorzichtig in de lengte in tweeën.
- Verdeel de misonoedels over twee kommen, leg er de eitjes op en werk eventueel af met sesamzaad, verse koriander, lente-ui en/of wat sesamolie.
Snelle misonoedels: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- De Saitaku Miso Sesame Ramen is essentieel in dit recept. Je vindt deze pasta bij Delhaize, in de wereldkeukenafdeling. Je kan eventueel ook een klassieke misopasta gebruiken, maar hoeveel je dan precies nodig hebt, kan ik onmogelijk zeggen, dat hangt af van de soort miso (wit is heel mild en zwart veel intenser) en het merk. Je zal ook andere smaakmakers moeten toevoegen om diepte te creëren. Het handige aan de Saitaku Miso Sesame Ramen pasta is dat dat denk- en kookwerk al voor jou gebeurde.
- De gemarineerde eitjes maakte ik eerder al in de Groentebomramen, één van mijn lievelingsrecepten uit mijn laatste boek Karola’s Kitchen – Het kookboek.
Je hoeft de eitjes niet te marineren als je daar geen tijd voor hebt. Zelf kook ik de eitjes meestal ruim op voorhand: ’s ochtends of ergens tussendoor overdag. Zo kan ik ’s avonds meteen aan de slag met de misonoedels en hebben de eieren extra veel smaak! Maar het gebeurt ook dat ik het vergeet en dan nog is de combinatie van de noedels met de eieren superlekker. - Zoals velen onder jullie al weten zijn wij hier thuis (heel) grote eters. De portiegrootte van dit recept is eigenlijk een beetje nipt voor ons. Afhankelijk van onze appetijt voeg ik soms nog sojascheuten, gesneden paksoi of reepjes witte kool toe.
Aanpassingen
- Vegan
Je kan de eitjes perfect vervangen door vegan kipstukjes of gemarineerde gebakken tofublokjes.
De Saitaku Miso Sesame Ramen pasta is vegan. - Glutenvrij
Glutenvrije mie ben ik zelf nog niet tegengekomen. Je zou eventueel rijstnoedels kunnen gebruiken, maar – in alle eerlijkheid en hoe zeer ik rijstnoedels ook weet te appreciëren in bijvoorbeeld de Kokoscurrynoedelsoep – dat gaat volgens mij toch minder lekker zijn.
Vervang de sojasaus door tamari. - Lactosevrij
Dit recept is lactosevrij. - Andere groenten
Zoals ik bij de bereidingstips al schreef, kan je nog andere groenten gebruiken in dit recept, zoals sojascheuten, paksoi, witte of Chinese kool… Zorg wel voor een goed evenwicht en kies voor diverse smaken, zoals bijvoorbeeld de combinatie die ik maakte: de zoete wortelen, de umami champignons en de eerder zoutige spinazie.
Als je niet van champignons houdt en deze per se wil weglaten en vervangen door een hierboven genoemde groente. Voeg dan iets meer van de misopasta of wat extra sojasaus toe om de umamismaak aanwezig te houden.
Bewaren en vooraf bereiden
- Je kan de gemarineerde eieren gerust een dag vooraf maken. Laat ze in de marinade liggen tot vlak voor het serveren. Ze worden er alleen maar lekkerder door!
- Gooi de marinade van de eitjes niet weg. Sluit het zakje af en bewaar het in je diepvriezer voor een volgende portie gemarineerde eitjes!
- Je kan de “groentensoep” vooraf maken. Breng die de avond zelf aan de kook, laat de volkorenmie erin meekoken en klaar!
- Je kan de Snelle misonoedels enkele dagen bewaren, in een luchtdichte doos in de koelkast (voor mijn favorieten: zie Mijn keuken must-haves). De mie gaat wel met de tijd ook wat van zijn textuur verliezen, maar niets extreem storend.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
168 reacties
Dit gerecht is zo lekker! Alle hoeveelheden en smaken kwamen mooi samen. Ik heb 2 Delhaizes moeten doorzoeken om de Miso Ramen te vinden, maar nam direct 3 potten mee. Dit ga ik nog regelmatig opnieuw maken.
Oh super dat je hem nog vond! Hij is intussen zeldzaam geworden, die pasta 🙂
Dag Karolien
Ik maakte de variant uit Smaakvol! (Maar ik kan niet per recept raten 😉 dus vandaar dat ik deze variant hier wat credits wil geven).
Dit is dus zó lekker. De miso en citroen zijn een echte meerwaarde.
Ik maakte de soep ook al een keertje met tofublokjes en met scampi’s. Beide varianten smaakten op en top!
Merci!
Oh dank je! Dat doet me plezier!
Ik kan de Saitaku Miso Sesame Ramen paste niet vinden bij Delhaize, zijn er alternatieven?
Hoi Lisa, bij Albert Heijn vind je hem ook soms. Een aangepaste versie vind je in mijn boek Smaakvol 🙂
Dit is zo een lifesaver als het druk is maar je toch voedzaam én lekker wil eten! Merci Karolien!
Heel graag gedaan! Dank je voor je fijne reactie(s) 🙂