Zoeken

Spaghettipompoen met champignonvulling

Ergens tijdens de vorige herfst trof ik, helemaal niet zoekende, de mysterieuze spaghettipompoen aan in BE O markt in Gent. Zo gaat dat vaak met dingen. Als je nergens naar op zoek bent, vind je net de grootste schatten. Ik had er namelijk al heel wat over gelezen, gezien en gehoord en helemaal in mijn nopjes nam ik een exemplaar mee naar huis. Ik bereidde hem volgens de gangbare manier: roosteren in de oven en vervolgens uitschrapen. Er gingen nog wat groenten bij die je ook bij een traditionele pasta zou serveren en we gingen enthousiast en boordevol spaghetti-achtige verwachtingen aan tafel.
En toen viel er een stilte. Zo Ć©Ć©n van de pijnlijke soort.
De spaghettipompoen is een lekkere, zoete pompoensoort maar lijkt geenszins op spaghetti, qua smaak, noch textuur. We waren dan ook behoorlijk teleurgesteld. Dat lag geheel aan onze verbeelding die zich op andere dingen voorbereid had door die misleidende naam. Ik ben op zoek gegaan naar een makkelijk uit te spreken synoniem voor de spaghettipompoen, zonder resultaat. Ik doop ā€˜m dan ook zelf tot sliertjespompoen.

Sliertjespompoen is lekker! Tegenwoordig is hij ook bij Colruyt te krijgen, waardoor ik ā€˜m met nog meer plezier in de verf zet. Ik doe namelijk graag mijn boodschappen in zo weinig mogelijk winkels, kwestie van een volle agenda niet nog voller te maken. Waar je ā€˜m ook koopt, de bereidingswijze is kinderspel en je kan er heel veel kanten mee uit. Wat ik dus absoluut afraad, is de pompoen uitschrapen en serveren als spaghetti-vervanger. Ik vind het echt appelen met aardappelen vergelijken: niet te doen. Serveer de pompoen als een kuipje en vul ā€˜m met wat dan ook. Daarna heerlijk en gezellig herfstig uitlepelen. Gebruik echter een vork voor dat uitlepelen. Zo kan je het beste genieten van die mooie sliertjestextuur.

Karola's Kitchen - Spaghettipompoen met champignonvulling

Ingrediƫnten voor 2 eters:

1 spaghettipompoen
500 g champignons (als het seizoen en je budget het toelaten, ga dan voor een champignonmengeling), schoongemaakt en in stukjes
2 kleine rode uien, fijn gesnipperd
een grote handvol spinazie, grof gehakt
15 groene olijven met knoflook, in ringetjes
2 handen vol verse kruiden (ik gebruikte basilicum, bieslook, rozemarijn en salie), fijn gehakt
1 tl gedroogde tijm
125 g zilvervliesrijst (of quinoa of linzen – zie tips)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200Ā°C. Snijd de spaghettipompoen in de lengte in twee gelijke helften en wrijf beide open kanten in met een beetje olijfolie. Doe dit met je handen, zo kan je zelfs met weinig olie de hele groente insmeren. Bestrooi de pompoen met de gedroogde tijm en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leg ze met de aangesneden kant naar beneden op een met (herbruikbaar) bakpapier bedekte bakplaat en plaats 25 Ć  35 minuten in het midden van de oven. (De gaartijd is afhankelijk van de grootte van je pompoen.)

Breng water aan de kook en bereid de zilvervliesrijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan en roerbak de ui enkele minuten. Voeg vervolgens de champignons toe en laat deze stoven tot ze gaar zijn en al het vrijgekomen vocht verdampt is. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Voeg vervolgens de spinazie, olijven en verse kruiden toe, roer goed om en laat nog eventjes doorwarmen tot de spinazie net geslonken is. Meng er tot slot de rijst onder.

Haal de pompoen uit de oven, draai hem om, schep de vulling erin en serveer!

Tips:

Mag het wel wat meer zijn voor jou? Rasp dan nog wat Parmezaan boven de gevulde pompoen: die smaak past perfect bij het champignonmengsel!

Salie is Ć©Ć©n van mijn favoriete kruiden, die ik het liefste combineer met pompoen of met champignons. En in dit geval met allebei šŸ™‚ Via onderstaande links kan je doorklikken naar eerdere recepten met dit heerlijke kruid.

Wil je dit gerecht koolhydraatarm houden? Vervang de zilvervliesrijst dan door 100 g feta en 30 g gehakte hazelnoten.

8 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!