Zoeken

Traybake met radijsjes, krielaardappeltjes en ‘kip’ met currysaus

Als je niet weet wat een traybake is, hoef je je in geen geval te schamen. Ik heb het woord ook nog maar net geleerd. Het principe pas ik nochtans als jaren toe. En jij waarschijnlijk ook. Een traybake is namelijk een gerecht waarbij je alle ingrediënten op een bakplaat stort, die in de oven zet en dan min of meer klaar bent. Ik kom altijd wat achter met zo van die woorden, in tegenstelling tot mijn goede vriendin en collega Stefanie van FoodLove door wie ’traybake’ nu tot mijn vocabulaire behoort. Het is ook dankzij haar dat ik per se een recept wou maken met geroosterde radijsjes, iets dat ik voorbij zag komen in haar InstaStories. Bij deze dus een traybake mét radijsjes. Ze zal trots zijn op mij.

Een bakplaat in close-up met geroosterde radijsjes, krielaardappeltjes en kip

Seizoensgroenten

Naast Stefanie’s InstaStories liet ik me ook inspireren door de groente-seizoenskalender. (Wie ingeschreven is voor de nieuwsbrief, zou er intussen al één ontvangen moeten hebben voor deze maand. Wie niet ingeschreven is voor de nieuwsbrief kan dat onderaan de pagina doen ;)) Mei is niet alleen de maand van de radijsjes, maar ook die van de koolrabi. Zo’n groente die voor velen onbekend en dus onbemind is. Karola’s Kitchen was hierin tot nu toe niet bepaald een cheerleader: dit is namelijk het allereerste recept met koolrabi op de blog! Hoog tijd om daar verandering in te brengen dus, want ik ben echt wel een fan.

Je kan koolrabi rauw eten, maar ook gekookt, gebakken of geroosterd. Deze groente krijgt dan een zoetere smaak en een boterzachte textuur, vergelijkbaar met die van raapjes. Superlekker!

Helemaal plantaardig

Na een aantal recepten met kaas en eieren, koos ik er deze keer bewust voor om nog eens een helemaal plantaardig gerecht te maken. Dat mag af en toe wel eens, vind ik. Goed voor onze planeet en voor de dieren en in de meeste gevallen ook voor onze gezondheid.

Met een plantaardige mindset aan een recept beginnen, maakt dat ik soms leuke producten ontdek. In dit geval was dat een nieuw assortiment sausjes bij Delhaize: een plantaardige mayonaise, béarnaise, tartaar- en cocktailsaus. Ik ging voor de veganaise in dit recept. Echte mayonaise blijft mijn voorkeur behouden voor bij frietjes, maar deze veganaise is wel een super alternatief voor wanneer mayonaise enkel als basis dient in sausjes of een bijrol speelt, zoals in slaatjes of op een boterham. Doordat de veganaise minder calorieën (495 kcal versus 744 kcal per 100 ml) en (iets) minder verzadigde vetten (5,9 g versus 6,7 g per 100 ml) bevat, is het een iets dagdagelijkser sausje dan mayonaise. En, voor mij eigenlijk de belangrijkste motivatie: de impact op het milieu is kleiner en er hoeven geen kippen voor aan het werk 🙂

Een andere plantaardige speler, weliswaar geen nieuwkomer hier, zijn de vegan ‘kip’stukjes. Ik stelde ze jullie voor het eerst voor bij de Slawraps met ‘kip’. Sinds ik ze toen ontdekte zijn ze hier een echte blijver. Zelfs Pieterjan, die wel nog vlees eet, is fan. (Hij flapte er bij het voorproeven van dit gerecht zelfs spontaan uit: ‘Die kipstukskes zijn toch echt geniaal hè.) Als je nog niet klaar zou zijn voor plantaardige kip, geen paniek, in de tips onderaan het recept vind je alternatieven 😉

Knapperig, zacht en spicy

Ik geef toe, dit gerecht lijkt op het eerste zicht misschien een beetje veel gevraagd: radijzen in de oven steken, die vreemde koolrabi uitproberen, plantaardige kip aanschaffen en afwerken met vaak niet zo graag geziene kappertjes. Toch hoop ik van harte dat je zal genieten van dit prachtige gerecht met mooie, lente-achtige geel-, groen- en roze tinten. Knapperige, frisse sla, zoete radijsjes en koolrabi, zachte krielaardappeltjes en een pittig currysausje… Dit recept is een explosie aan smaken én texturen, heerlijk zowel warm als koud. En als je nog zou twijfelen: alles kan op één bakplaat. Hoe handig is dat niet!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Een houten kom met felgroene Romeinse slabladeren, roze radijsjes, geroosterde krielaardappeltjes en verse kruiden. Daarnaast een potje met geel-oranje currymayonaise.

Traybake met radijsjes, krielaardappeltjes, 'kip' en currysaus

Lente op je bord met deze unieke traybake! Niet alleen mooi om te zien, maar ook heerlijk om te eten.
5 van 26 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

Voor de groenten

  • 1 koolrabi
  • 1 venkel
  • 400 g krielaardappeltjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl olijfolie
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 2 bussels radijsjes
  • 1 bakje vegan 'kipstukjes'
  • 2 handenvol verse kruiden (bieslook, dille, peterselie...)
  • 1 of 2 Romeinse slaharten (afhankelijk van de grootte)
  • enkele reuzenkappertjes (of 1 tl kleine kappertjes)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor het sausje

  • 50 g Delhaize bio veganaise
  • 3/4 tl Santa Maria Mango Curry (of ander mild currypoeder)
  • 1/4 tl sriracha (of enkele druppels tabasco)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de koolrabi en snijd in dobbelsteentjes.
  • Verwijder de stelen en harde kern van de venkel en snijd in reepjes.
  • Spoel de krielaardappeltjes grondig, dep droog en snijd de grote exemplaren in twee.
  • Stort alles op een bakplaat en schep om met 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel gedroogde peterselie en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats 15 minuten in de oven.
  • Verwijder intussen het loof van de radijsjes.(Gooi het niet weg! Zie tips om ermee aan de slag te gaan.) Spoel de radijsjes grondig en dep droog. Snijd ze in de lengte in twee en stort ze in een kom.
  • Doe de kipstukjes bij de radijsjes. (Scheur de grootste stukjes in twee.) Schep om met 2 theelepels olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de radijsjes en kipstukjes over de andere groenten, na de eerste 15 minuten oventijd en plaats nogmaals 10 à 15 minuten in de oven.
  • Hak intussen de verse kruiden fijn. Zet opzij.
  • Maak de bladeren van het kropje sla los, spoel en zwier droog. Zet opzij.
  • Maak het sausje: meng de veganaise met het currypoeder en de sriracha. Zet opzij
  • Voeg de verse kruiden, de sla en ¾ van het sausje bij de groenten, wanneer deze uit de oven komen. Schep goed om tot het sausje alle andere ingrediënten bedekt.
  • Verdeel de salade over twee borden, leg er enkele kappertjes bovenop en druppel er indien gewenst nog wat van de resterende saus overheen.
Trefwoord salade, vegan

Tips:

Producttips:

Serveertips:

  • Zowel Pieterjan als ik vinden dit gerecht warm het allerlekkerste, maar ook koud is het een heerlijke salade.
  • Eén van de algemene tips die ik meegeef als mensen me vragen hoe je een iets moeilijkere eters zoveel groenten kan doen eten is: ‘Ken je publiek!’. Mijn man is een echte sausjeseter: een goede portie saus en ik krijg zo ongeveer alles verkocht 🙂 Daarom maak ik dubbel zoveel van de currymayonaise.

Zero waste:

  • Het loof van radijsjes is eetbaar. Je kan het stoven zoals spinazie en ook op die manier in gerechten gebruiken. Ik maakte er een hele tijd terug een receptje mee: Courgetti met radijsjesloof en geitenkaas.
  • De kern en stelen van de venkel kan je invriezen om later in een soep te draaien. Net zoals de steeltjes van de kruiden die je gebruikt.

Aanpassingen:

  • Veggie
    Je kan de kipstukjes vervangen door partjes hardgekookt ei.
  • Vis
    Je kan deze salade maken zonder de kipstukjes en met een gebakken of een in de oven gegaard stukje zalm erbij. Superlekkere combinatie!
  • Sojavrij & vegan
    Als je de kipstukjes niet kan eten omwille van een soja-allergie, kan je ze vervangen door kikkererwten uit blik. Spoel ze grondig en voeg ze tijdens de laatste 5 minuten oventijd toe.
  • Andere groenten
    Als je twijfelt over de venkel, vraag ik je met veel enthousiasme om het toch eens te proberen. Venkel is de groente waarover ik zonder enige twijfel het vaakst de reactie krijg: ‘Ik dacht ik echt geen venkel lustte maar zo geroosterd in de oven vind ik het superlekker!’ De groente krijgt zo’n andere smaak en textuur: superzacht, zoet en de doodringende anijssmaak wordt heel subtiel. Voor radijsjes geldt dat trouwens ook: de scherpte verdwijnt totaal en er blijft een sappig, licht zoet pareltje over. Als je toch één van beide wil vervangen, kan je altijd terugvallen op courgette. Ook broccoli zou passen, ook al is die een stuk minder sappig dan venkel en radijsjes.

Seizoenskalender

Via de Karola’s Kitchen-nieuwsbrief ontvang je aan het begin van elke maand een seizoenskalender mét bijhorende inspirerende recepten. Je kan je inschrijven op de homepagina.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

114 reacties

  1. 5 sterren
    Deze staat hier vanavond voor zeker de 20ste keer op het menu: zó’n enorme fan van! Super om groenten die iets minder standaard zijn aan bod te laten komen zoals koolrabi!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!