Zoeken

Veggie balletjes in tomatensaus

Ik heb het vorige week, bij de Snelle misonoedels, al gezegd: januari is een maand die smeekt om comfortfood. Na die supersnelle en makkelijke, verzadigende kom noedels, is het vandaag tijd voor die tweede categorie comfortfood: de Vlaamse klassieker. Maar dan uiteraard in een Karola’s Kitchen-versie 😉

Vorig jaar werd dat de Bedriegt den boer, een recept van mijn mama dat ik herwerkte naar een voedzame en zeer groenterijke Karola-variant. Deze keer ga ik voor Balletjes in tomatensaus. Want jullie vroegen me nog maar 1367839 keer naar een veggie balletjes-in-tomatensaus-recept.

Dit is comfortfood

Het moest er eens van komen. Ik ben getrouwd met een man die als kind zo graag balletjes in tomatensaus at, dat een ‘overschotje’ van deze Vlaamse klassieker vandaag nog steeds de weg van zijn ouderlijke huis naar het onze vindt. DAT is comfortfood. Eten dat ons doet terugdenken aan onze kindertijd, onze mama’s, vaders, oma’s… Om warm van te worden, troost uit te putten, ons heerlijk te vullen met deugddoende herinneringen.

Heel veel mensen hebben zo’n associatie met de typische Vlaamse kost. En laat me even héél duidelijk zijn: er is niets, NIETS mis met de traditionele gerechten die onze keuken kent. Onze klassieke Vlaamse recepten zijn misschien niet helemaal aan te bevelen als dagelijkse kost, omdat ze meestal eerder arm aan groenten en vezels zijn en rijk aan verzadigde vetten (uit vlees en boter). Dat neemt echter niet weg dat ze perfect kunnen passen in het grotere geheel van een gezond eetpatroon. Eten draait namelijk niet alleen rond groenten en vezels en vetten en van die dingen. Eten gaat ook over het vervullen van mentale behoeftes. Geniet dus alsjeblieft ten volle van je favoriete maaltijden wanneer je er behoefte aan hebt! Dat is werkelijk waar heel gezond. Waarom ik dan tóch een eigen versie van balletjes in tomatensaus maak? Voor de sport 🙂 “Hoeveel groenten zou ik hierin kwijt krijgen…?” is een van mijn favoriete spelletjes.

Zijaanzicht van een wit bord met veggie balletjes in tomatensaus en puree. Eén balletje werd gehalveerd. Een zilverkleurige vork ligt op het bord.

Balletjes in tomatensaus, helemaal plantaardig

Om de spanning niet langer op te drijven: in dit recept zitten champignons, bloemkool, ui, knoflook, paprika, tomaat en verse peterselie. Een mooie regenboog aan groenten die niets afdoen aan de o zo belangrijke texturen in dit recept: een smeuïge puree, vaste maar toch zachte balletjes en stevige saus… Missie geslaagd!

Verpakking Greenway plantaardig gehaktEen tweede missie was om dit recept helemaal plantaardig en toch hoog in eiwitten te houden. Ook dat lukte, dankzij het (Belgische!) Greenway gehakt. Dit plantaardige gehakt werd me door jullie al verschillende keren aangeraden, dus ik was heel benieuwd om er zelf mee aan de slag te gaan. De voedingswaarden doorstonden de test al meteen met glans: deze vleesvervanger bevat 8 g vetten per 100 g, waarvan 1,0 g verzadigd vet. Het eiwitgehalte is 15,0 g per 100 g en de hoeveelheid zout 1,37 g. Daarmee voldoet dit Greenway gehakt ruimschoots aan de aanbevelingen rond veggie alternatieven. Bovendien scoort het Greenway gehakt hiermee vele keren beter dan dierlijk gehakt waar je bij half-om-halfgehakt makkelijk aan 20,6 g vet per 100 g zit, waarvan 8,2 verzadigd vet. Dierlijk gehakt bevat daarnaast 0 g vezels per 100 g, terwijl dit Greenway gehakt 5,8 g bevat. Alleen maar voordelen 🙂

Nog een groot voordeel aan het Greenway gehakt: het is allergeenvrij! Het bevat geen gluten en geen soja. Eetplezier voor iedereen 🙂 Daarnaast vind ik het ook echt lekker van smaak en heel vast van textuur, waardoor het uitermate geschikt is voor het maken van balletjes of burgers!

Zijn vleesvervangers gezond?

Het is een vraag die ik ontzettend vaak krijg. Laat me beginnen met (nogmaals) te zeggen dat geen enkel product op zichzelf gezond of ongezond kan zijn. Geen enkel product is in zijn eentje in staat om jou gezonder of ongezonder te maken. Enkel eetPATRONEN kunnen gezond of ongezond zijn. Dat gezegd zijnde, passen vleesvervangers perfect in een gezond eetpatroon! Meer zelfs: het zijn zeer toegankelijke en handige hulpmiddeltjes op je eetpatroon gezonder te maken, zoals de voedingswaarden die ik hierboven deelde al meteen duidelijk maken.

De ene vleesvervanger is natuurlijk de andere niet, sommige vleesvervangers zijn hoog in verzadigd vet of ze zijn laag in eiwitten. Maar voor vlees geldt hetzelfde: de ene soort is ook al meer aan te bevelen dan de andere. Dit Greenway gehakt scoort in in elk geval perfect! Net zoals de Greenway filetstukjes Just Like Chicken trouwens, die ik ook heel erg graag gebruik (in de Kokoscurrynoedelsoep en de Vol-au-veg bijvoorbeeld).

Nu kan je misschien nog denken: ‘Maar vleesvervangers zijn toch niet puur?’ Die vraag zou ik begrijpen, want we worden voortdurend (onterecht) bang gemaakt voor “bewerkte” voeding. “Onbewerkt” is wat goed zou zijn voor ons. Maar “onbewerkt” is een fatamorgana. Het bestaat niet. Varkensgehakt is bewerkt. Mozzarella is bewerkt. Kokosmelk is bewerkt. Zelfs tomaten en bananen zijn bewerkt! (De “echte” oorspronkelijke banaan was niets meer dan een petieterig oneetbaar groen bolletje.)

Vleesvervangers zijn net héél puur. Ze zorgen ervoor dat onze planeet immens veel minder belast en vervuild wordt, er komt geen dierenleed aan te pas, ze maken dat we op een makkelijke manier plantaardiger kunnen eten… Zeer puur en mooi en nobel als je het mij vraagt.

Laat het eten het woord voeren

Tot zover mijn betoog 🙂 Iedereen eet wat mij betreft helemaal wat hij/zij zelf wil! Maar de slechte praat die vleesvervangers vaak over zich heen krijgen is eenvoudigweg onjuist. Dat moest er dus nog even uit. Voer dit betoog vooral niet aan tafel! Dan zakt de sfeer meteen onder nul 😉 Deze Veggie balletjes in tomatensaus zijn gewoon écht lekker. De combinatie van de champignons en het Greenway gehakt zorgt voor een superfijne, vaste, maar toch nog vochtige textuur en een heeeerlijke smaak. En meer woorden hoeven daar niet aan vuil gemaakt te worden. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Greenway –

Veggie balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus, de Vlaamse klassieker, maar wel helemaal plantaardig en boordevol groenten! Tomaat, paprika en ui in de saus, bloemkool in de puree en champignons in de balletjes. Zo veel goeds! En dat zonder in te boeten aan smaak en comfortfood-gehalte. Geniet ervan!
4.89 van 27 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vlaams
Porties 2

Benodigdheden

  • een grote (of kleine) foodprocessor (geen must maar maakt wel heel tijdsbesparend - zie tips als je dit niet in huis hebt)

Ingrediënten
  

Voor 12 à 14 balletjes

  • 250 g champignons
  • 2 tl olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl pikant paprikapoeder (of zacht)
  • 1 tl sojasaus
  • 1 bakje Greenway plantaardig gehakt
  • een grote handvol verse peterselie
  • 20+40 g oud broodkruim (zie tips - of paneermeel)
  • rijstolie of plantaardige boter om te bakken

Voor de puree

  • 400 g bloemkool (= ca. 1/2 bloemkool)
  • 200 g bloemige aardappelen
  • 1/2 el mosterd
  • 3 el plantaardige melk met een neutrale smaak
  • versgeraspte nootmuskaat

Voor de tomatensaus

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 el olijfolie
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl rodewijnazijn of balsamicoazijn

Instructies
 

Voor de balletjes

  • Borstel de champignons schoon en verwijder de schil van het teentje knoflook. Hak de knoflook en champignons fijn in een foodprocessor. (Blijf mixen tot je ongeveer de textuur hebt van bloemkoolcouscous.)
  • Verwarm 2 tl olijfolie in een grote pan (die we straks ook zullen gebruiken voor het bakken van de balletjes) en voeg de gemalen champignons toe. Bak gedurende enkele minuten op een vrij hoog vuur tot de champignons beginnen kleuren en al het vocht verdampt is.
  • Voeg de specerijen bij de champignons (1 tl tijm, 1/2 tl gerookt paprikapoeder, 1/2 tl pikant paprikapoeder, 1 tl sojasaus), laat ze 1 minuut meebakken. Laat de champignonmassa even afkoelen en stort hem terug in de foodprocessor (of in een kom, als je zonder foodprocessor werkt).
  • Doe ook het Greenway plantaardig gehakt en de bladpeterselie in de foodprocessor. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en een beetje grof zout. (Het gehakt en de sojasaus zijn al zout.) Mix tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn en de peterselie grof gehakt is.
  • Voeg 20 g van het broodkruim toe en mix opnieuw tot al het kruim is opgenomen.
  • Doe het overige broodkruim in een diep bord. Draai met je handen zo'n 14 balletjes van het "deeg" en rol ze meteen door het kruim. Draai ze nogmaals door je handen om de kruimels licht aan te duwen en leg de balletjes op een ovenvaste schaal. Plaats ze minstens 15 minuten in de koelkast. (Sla deze stap absoluut niet over!!)

Voor de puree

  • Maak intussen de puree. Breng een kookpot met water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grote stukken. Hak ook de bloemkool in grote stukken. Kook de aardappelen samen met de bloemkool door en door gaar, in ca. 10 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken). Zet het vuur uit, giet de aardappelen en bloemkool af en stort ze terug in de kookpot.
  • Voeg de plantaardige melkmosterd en voldoende versgemalen peper, nootmuskaat en grof zeezout bij de aardappelen en bloemkool. Plet met behulp van een pureestamper tot een gladde of grove puree, zoals je wenst. Proef! Voeg eventueel wat meer van de smaakmakers als je dat nodig vindt. Zet de puree opzij, met het deksel op de pot.

Voor de balletjes

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Veeg de pan die je gebruikte voor de champignons schoon met wat keukenpapier. Giet een scheutje rijstolie in de pan en laat deze goed heet worden. Leg de balletjes in de pan en draai het vuur wat lager. Bak de balletjes op een medium vuur tot ze een goed gebakken korstje hebben. Draai ze een kwartslag en laat ze opnieuw bakken. Herhaal tot de balletjes rondom rond gebakken zijn. Leg ze terug op de ovenvaste schaal en plaats deze 12 minuten in de oven.

Voor de tomatensaus

  • Snijd - terwijl de balletjes aan het bakken zijn - de ui, paprika en knoflook in grote stukken.
  • Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier, wanneer de balletjes in de oven staan. Verwarm 1 el olijfolie in de pan en roerbak de ui, paprika en knoflook gedurende zo'n 5 minuten tot de groenten gaar beginnen worden.
  • Voeg de specerijen toe (1 tl tijm, 1 tl oregano, 1/2 tl gerookt paprikapoeder en 1/2 tl kurkuma) en laat deze een minuutje meebakken. Schenk er vervolgens de tomatenblokjes en 1 tl rodewijnazijn bij. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Breng aan de kook en laat nog zo'n 5 minuten sudderen. Roer regelmatig om.
  • Giet de grove tomatensaus in de foodprocessor en mix tot je een mooie saus krijgt.

Serveren!

  • Giet de tomatensaus terug in de pan en roer er voorzichtig de balletjes doorheen.
  • Schep een flinke stapel puree op een bord en schep er wat tomatensaus en balletjes overheen. (Ik neem er altijd nog wat frisse gemengde sla of veldsla bij, maar P vindt dat dat bij wet strafbaar zou moeten zijn, dus de sla heeft het niet tot de foto gehaald.)

Veggie balletjes in tomatensaus: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De foodprocessor die ik gebruik is de KitchenAid Artisan Foodprocessor en ik gebruik voor alle handelingen in dit recept de mengkom van 1 liter en het bijhorende hakmes. Je zou dit recept ook kunnen maken met de KitchenAid Mini Foodprocessor of een andere gelijkaardige kleine foodprocessor. Dan moet je de processen mogelijks in 2 keer doen, omdat het volume van dit hakmolentje wat kleiner is.
  • Als je geen foodprocessor en geen hakmolentje hebt, rasp de champignons dan met een grove rasp. Schep de gebakken champignons en het Greenway gehakt met een vork door elkaar in een kom en mix de tomatensaus met een handmixer of in een blender. (De champignons hakken in een blender gaat niet goed! Een blender is ook niet geschikt voor het mengen van de champignons en het gehakt.)
  • Het broodkruim maak ik zelf. Onze restjes brood (meestal volkoren, inculsief korsten en uiteindes) zet ik in een open broodzak op de chauffage of een andere warme, droge plek. Na een dag is het brood zo hard als steen. Die resten maal ik in de foodprocessor (met het hakmes) tot een grof paneermeel. Zelfgemaakt paneermeel blijft maanden goed, in een luchtdichte bokaal in je voorraadkast. (Het is wel essentieel dat het brood krukdroog is!)
  • Zoals het een goede Vlaamse klassieker betaamt, vraagt dit recept tijd. Het is aan de lange kant, door de verschillende onderdelen die bereid moeten worden. Voel je dus zeker vrij om shortcuts te nemen! Door een tomatensaus uit een bokaal te gebruiken bijvoorbeeld. Of door diepgevroren bloemkoolroosjes te gebruiken. Je kan de balletjes bijvoorbeeld ook al vooraf maken (zie hieronder), om het recept wat op te delen.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Vervang de sojasaus door tamari voor een glutenvrije versie.
    (Het Greenway gehakt is glutenvrij.)
  • Vegan/lactosevrij
    Dit recept is vegan en lactosevrij.
  • Andere groenten
    JE PROEFT DE CHAMPIGNONS NIET. Ik wil de champignonhaters maar even voor zijn 😉 Zowel de smaak als de textuur van de champignons os onherkenbaar. Ze zijn wel echt een meerwaarde voor het totaalplaatje! Maar wees niet bang: ze gaan helemaal op in het geheel dus je merkt er niets van!
    De puree bestaat uit 2/3 uit bloemkool en 1/3 aardappelen. Dat vind ik persoonlijk het beste resultaat geven qua smaak en textuur. (De aardappelen volledig weglaten zou ik niet aanbevelen. Dan ga je met een waterige massa achterblijven.) Je kan de bloemkool vervangen door knolselder als je wil. Ook dat past perfect!

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan alle onderdelen van dit gerecht perfect vooraf bereiden. Hou ze wel gescheiden van elkaar! Warm de tomatensaus en puree op in een kookpot. Zet de balletjes 12 minuten in een oven van 180 °C en warm ze vervolgens nog heel even op in de kokende tomatensaus.
  • Je kan alle onderdelen van dit gerecht ook perfect invriezen! Doe ook dit gescheiden van elkaar.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Greenway –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

97 reacties

  1. Hoi Karolien,

    Ik wou deze proberen omdat het gehakt sojavrij zou zijn, maar helaas bevat het (nu) wel soja(eiwit). Zijn er nog sojavrije alternatieven? Ik vind ze helaas nergens of het bevat noten. Ik zoek een alternatief voor gewoon gehakt. We hebben hier soja-, noten, koemelkeiwit-, vis- en schaaldieren-allergie. Gelukkig niet dezelfde persoon maar het maakt het plantaardig koken toch een pak ingewikkelder als je geen 3 verschillende dingen op tafel wil zetten.

    Groetjes
    Ellzn

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!