Het feit dat ik deze soep Vietnamees durf te noemen, zal vermoedelijk heel wat Vietnamese tenen doen krullen. Maar Vietnamees geïnspireerde soep klinkt nu eenmaal niet zo geweldig en het etiket pho zou gewoon onjuist zijn. Ook al haalde ik het idee voor dit recept wel degelijk uit de pho’s die we tijdens onze reis door Vietnam veelvuldig aten. Pho is één van dé Vietnamese klassiekers, uitgesproken als “fuh”. (Dat leerden we ook pas nadat we al een tiental “poo’s” besteld hadden. )
Pho wordt in Vietnam vooral gegeten als ontbijt. De basis bestaat simpelweg uit rijstnoedels, rundvlees en bouillon, aangevuld met enkele verdwaalde snippers groenten zoals wortel, morning glory (een spinazie-achtig gewas dat groeit als onkruid) of tomaat en afgewerkt met variërende smaakmakers zoals limoen, lente-ui, koriander, munt …
Je zou je kunnen afvragen wat ik zo geweldig vond aan die pho’s, gezien ik geen vlees eet en niet meteen bergen koolhydraten verzet. Het bleef voor mij dus bij het slurpen van de bouillon van de veggie pho’s, met een handjevol van de zijdezachte noedels en het opvissen van elk stukje groen, rood of oranje dat er te vinden was. In de meerderheid van de gevallen op een nuchtere maag. En net dát vond ik er zo ongelooflijk fijn aan. Die soep, ’s ochtends, na een kleine wandeling tot aan een geschikte ontbijtplek, deed mijn lichaam zoveel deugd. En ook al lukt het me niet om tijdens de dagelijkse drukte tijd te maken om voor dag en dauw dergelijke maaltijdsoepen te staan koken, de gewoonte om hartig in plaats van zoet te ontbijten is hier wel degelijk blijven hangen. (Dat zal de vaste Instagram Story-kijkers vermoedelijk niet ontgaan zijn. Ik vertel er jullie later meer over.)
Uiteraard hoef je niet naar Vietnam om een lekkere Vietnamese noedelsoep te eten. Na De Chinees en De Thai komt ook de rest van de Aziatische keuken hierheen gewaaid. In Gent vind je al heel wat leuke eetplekjes, mét veggie opties. Maar omdat er voor mij nooit genoeg groenten in een maaltijd kunnen zitten, ga ik toch nog altijd het liefste zelf aan de slag 😉 En deze maaltijdsoep met gebakken tofu werd het resultaat. Te eten als ontbijt, lunch of diner, dat mag je helemaal zelf beslissen.
Ingrediënten voor 2 personen:
250 g tofu
3 el sojasaus (of tamari, als je het glutenvrij wil houden)
het sap van 1 limoen
2 el olijfolie
½ tl pikant paprikapoeder
1 grote teen knoflook, geperst
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
2 tl olijfolie
500 g witte champignons
2 tenen knoflook
700 ml kokend water
15 steeltjes koriander (of meer naar smaak), zowel de blaadjes als de steeltjes (zie tips)
6 lente-uitjes
1 rode chilipeper, gehalveerd en zaadjes en zaadlijsten verwijderd
1 el sojasaus
het sap van ½ limoen
2 tomaten
2 grote handenvol sojascheuten
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Bereiding:
Haal zoveel mogelijk vocht uit de tofu, zo neemt hij de smaken van de marinade beter op. Doe dit als volgt: leg enkele velletjes keukenpapier op een bord, plaats hier het blok tofu op en leg er een snijplank bovenop. Stapel iets zwaars op de snijplank, zoals enkele extra houten snijplanken, een zware pan, een zak bloem… en zet 10 minuten opzij. (Gebruik bij voorkeur iets niet breekbaars, want de toren is door de zachtheid van de tofu niet superstabiel.)
Maak intussen de marinade. Klop de sojasaus los met het limoensap, 2 eetlepels olijfolie, het paprikapoeder, het geperste knoflookteentje en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Snijd de uitgelekte tofu in blokjes en wentel elk blokje in de marinade. Wanneer alle blokjes bedekt zijn met een laagje, doe je ze terug in de marinadekom. Zet opzij.
Borstel de champignons schoon en snijd in dunne plakjes. Hak de lente-uitjes (zowel het wit als het groen) in dunne ringetjes, snijd de knoflook in dunne plakjes en de chilipeper in fijne reepjes. Hak de steeltjes van de koriander heel fijn en scheur de blaadjes in grove stukken.
Verhit 2 theelepels olijfolie in een grote kookpot en bak de champignons en de knoflook enkele minuten tot de champignons beginnen kleuren.
Voeg het kokend water, de gehakte koriandersteeltjes, twee derde van de gehakte lente-ui en de helft van de chilipeper toe. Breng op smaak met de sojasaus, het limoensap, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. (Wees niet te kwistig hiermee, want de sojasaus en chili zijn pittige smaakmakers.) Schep om.
Snijd elke tomaat in 12 partjes. Voeg de tomaten en sojascheuten bij de soep en laat sudderen.
Verhit een pan met antiaanbaklaag en bak de blokjes tofu enkele minuten aan elke kant, tot ze een korstje krijgen. (Dit kan gerust in een droge pan, mits je een goede pan gebruikt. De marinade bevat namelijk reeds olijfolie). Gebruik een pannenlikker om al de overgebleven marinade bij de soep te voegen.)
Verdeel de soep over 2 kommen, strooi de overgebleven lente-ui en chilipeper er overheen, leg de blokjes tofu er bovenop en werk af met een grote handvol korianderblaadjes.
Tips:
Lust je geen koriander? Gebruik dan grof gehakte bladpeterselie (enkel de blaadjes).
Als het op tofu aankomt, dan is het all about the marinade! Hier nog enkele recepten waar tofu geen saai kneusje is:
• Groene curry met tofusatés – Met een marinade van gember, look en honing… Yum!
• Aziatische groentemix met gebakken tofu – Gemarineerd in o.m. sojasaus en sesamolie met een krokant gebakken korstje.
4 reacties
Dag Karola, wij hebben dit gerechtje gisteren voor het eerst gemaakt en het heeft heel erg gesmaakt! Mijn (vleesetende) vriend was vooral onder de indruk van de heel smaakvolle tofu! we waren de marinade vergeten bij de soep doen maar hebben dat makkelijk kunnen oplossen!
In plaats van tofu met kip gemaakt en nog noedels toegevoegd, overheerlijk . Doet me terug denken aan onze reis in Vietnam . Merci om ons terug te brengen .
Dat doet me plezier 🙂
Goeienavond Karolien,
gisteravond jouw Kleur op tafel kookboek gewoon opengeslagen en ik kwam op dit receptje uit..
Je gebruikt in het boek iets andere ingrediënten maar wat een smaakbommeke
is dit alweer. 🤤
Die QR codes in het boek zijn een topidee.
Ik ben en blijf fan van jouw gerechtjes.
Marl1