Zoeken

Vis in roomsaus met prei en wortelen

Met deze Vis in roomsaus met prei en wortelen gaan we nog eens de klassieke Vlaamse toer op. Dat betekent dat je er ook de ietwat traditionelere Vlaamse eters ongetwijfeld erg mee gaat kunnen bekoren. Het is zelfs met patatjes te doen! Wie wordt daar nu niet blij van?
(PS Kijk zeker ook verder als je het helemaal veggie wil houden! Bij de Tips & tricks onder het recept vertel ik je hoe dat kan.)

Snel en met weinig afwas alstublieft

‘Snel en met weinig afwas alstublieft’. Als ik op Instagram vraag naar welk type recepten jullie het liefste zien verschijnen, dan is dat het vaakst terugkerende antwoord. Ik geef toe dat snelheid voor mij geen absolute prioriteit is. Als ik meer smaak of een groter texturenfeest kan creëren door iets meer tijd uit te rekken, dan doe ik dat ook. Maar ik snap de behoefte aan weinig tijd- en energierovende recepten helemaal. Het leven is vaak ontzettend drukdrukdruk. Dus met regelmaat schud ik ook wel recepten uit mijn mouw die je in een wip hebt gemaakt, zoals de Tortellinisoep en de Penne all’arrabbiata. Of waarbij de oven al het werk doet en je amper afwas hebt, zoals de Traybake met witloof, pastinaak en prei.

Deze Vis in roomsaus met prei en wortelen valt ook in de categorie quick & easy. Het is een eenpansgerecht: weinig afwas… check! En in zo’n 25 minuten zet je deze heerlijke maaltijd op tafel!

Duurzame vis

Ik ben wat men noemt een pescotariër: ik eet geen vlees en gevogelte, maar wel nog vis en zeevruchten. Dat gebeurt niet met een zekere regelmaat. Er gaan vaak weken voorbij waarin we hier thuis helemaal vegetarisch eten. Maar ik heb voor mezelf wel beslist dat ik vis niet helemaal uit mijn eetpatroon wil schrappen. Ik kan er echt van genieten en vis heeft ook ontzettend veel te bieden: het is een vetarme eiwitbron, een leverancier van jodium en (de vette soorten) omega 3-vetzuren.

Maar vis beschouw ik echt als een luxeproduct. Ik spring er niet nonchalant mee om en vind het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Tonijn is bijvoorbeeld een vis die ik om ethische redenen totaal geschrapt heb. (Jee, wat was ik daarom blij toen de plantaardige tonijnvervanger Vuna op de markt kwam: terug broodjes en perziken met tonijn! Mijn Tonijnsla zonder tonijn deelde ik eerder al.)

Ook Delhaize engageert zich om alleen niet-bedreigde vissoorten te verkopen die op een duurzame manier bevist worden. Bij deze keuze baseert men zich op een standaard aanvaard door het GSSI (Global Sustainable Seafood Initiative) of men doet beroep op het ILVO om de duurzaamheid van de soort gelinkt aan het vangstgebied en de vangstmethode te achterhalen. Delhaize zet ook in op seizoensvis. En daar ga ik vandaag mee aan de slag!

Bovenaanzicht van een zwarte pan gevuld met vis in roomsaus met prei en wortelen

In het seizoen

Niet alleen boeren maar ook vissers kennen seizoenen. Welke vis je wanneer het beste kan eten, vind je terug in een visseizoenskalender. Hierin wordt onder meer rekening gehouden met de paaiperiode. Door de vissen met rust te laten wanneer ze zich voortplanten, kan de vispopulatie zichzelf in stand houden. In dit recept werk ik met schelvis, een stevige witte vis die in het seizoen is van juli tot en met februari en vooral bekend is voor het gebruik in de Britse klassieker ‘fish and chips‘.

Bovenaanzicht van een pan gevuld met vis in roomsaus met prei en wortelen en aardappelen

Vis in roomsaus met prei en wortelen

Dit eenpansgerecht is lekker klassiek Vlaams, met prei, worteltjes en aardappelen, omhuld door een heerlijk romig sausje. Een stukje witte vis erbij maakt de maaltijd compleet.
PS Kijk zeker bij de tips voor een veggie versie van dit gerecht!
Je vindt dit recept ook in mijn boek Kleur op tafel, p. 135.
4.96 van 67 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Vlaams
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 preien
  • 4 wortelen
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 3 à 4 vastkokende aardappelen (250 à 300 g in totaal)
  • 1 tl gedroogde dille
  • 250 ml (plantaardige) room
  • 1 tl Dijon mosterd (of meer naar smaak)
  • 100 g spinazie (vers of diepgevroren bladspinazie)
  • een grote handvol (blad)peterselie
  • een grote handvol dille
  • 1 el kappertjes
  • 2 stukken stevige witte vis (zie tips)
  • enkele partjes citroen voor het serveren

Instructies
 

  • Verwijder het donkergroene gedeelte en de worteltjes van de preien. Snijd ze in de lengte in tweeën en vervolgens in reepjes van zo'n centimeter dik. Doe de gesneden prei in een vergiet en spoel grondig.
    Spoel de wortelen grondig (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in dunne schijfjes, van enkele millimeter dik.
  • Verwarm de olijfolie in een grote lage pan (met deksel!) en stort er de wortelen en prei bij. Pers er de knoflook bij en voeg een flinke snuif fijn keukenzout toe. Roer goed om en laat zo'n 5 minuten stoven, met het deksel op de pan.
  • Spoel intussen de aardappelen grondig en snijd ze in partjes van zo'n centimeter dik (schillen hoeft dus niet, tenzij je dat wenst). Spoel de spinazie, zwier droog en zet opzij.
  • Voeg de mosterd, gedroogde dille en room bij de prei en wortelen en kruid met versgemalen zwarte peper. Roer goed om, stort de aardappelen bij de groenten, schep opnieuw om en plaats het deksel op de pan. Laat 5 à 10 minuten pruttelen, tot de aardappelen net gaar zijn.
  • Hak de verse kruiden fijn. Zet opzij.
  • Roer de groenten om en verdeel de spinazie eroverheen. Plaats het deksel opnieuw op de pan en laat de spinazie ongeveer een minuut slinken.
  • Stort de verse kruiden en kappertjes in de pan en schep alles goed om. Leg de stukken vis bovenop de groenten, plaats het deksel op de pan en laat nog 5 à 10 minuten sudderen (afhankelijk van hoe gaar je de vis wil en hoe groot/dik de stukken zijn). Snijd de citroen in partjes en serveer deze bij het gerecht.
Bovenaanzicht van een zwarte pan gevuld met vis in roomsaus met prei en wortelen

Vis in roomsaus met prei en wortelen: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De pan die ik voor de bereiding van dit recept gebruik is de GreenPan Craft Hapjespan.
  • Ik gebruik schelvis voor dit recept, maar je kan ook voor andere stevige witte vis kiezen zoals bijvoorbeeld koolvis of heek. In al mijn gerechten spelen de groenten de hoofdrol en dat is hier niet anders. Daarom kies ik voor stukken vis van ca. 100 g per persoon. Aangevuld met de aardappelen levert dat naar mijn aanvoelen een heel voedzame en verzadigende maaltijd. Kies uiteraard zeker een portie vis die bij jouw behoeftes, smaak en overtuigingen past.
  • Het is belangrijk dat je de aardappelen niet te groot snijdt. Ga voor iets als een dikke friet. Als je aardappelen te dik zijn, gaan ze een stuk langer nodig hebben om te garen. Het is dus ook essentieel dat je een pan met een passend deksel gebruikt voor het maken van dit gerecht, zodat de aardappelen en vervolgens ook de vis gestoomd worden.
  • Vis heeft echt niet veel tijd nodig om te garen (tenzij je van droge vis houdt natuurlijk), dus zorg ervoor dat je de vis pas toevoegt als de aardappelen al zo goed als gaar zijn.
    Stel dat je de vis al hebt toegevoegd en je merkt dat die gaar is, terwijl de aardappelen tóch nog niet helemaal zacht zijn, haal de vis dan even uit de pan en leg hem op een bord. Laat de aardappelen nog enkele minuten verder sudderen en voeg de vis dan opnieuw toe om nog gedurende een minuutje op te warmen onder een gesloten deksel.
  • De partjes citroen zijn niet louter voor de sier. Het is een absolute meerwaarde om ze uit te knijpen over deze maaltijd alvorens je begint te eten. Als citroen en (plantaardige) room niet zo’n vijanden waren, zou ik het citroensap sowieso al doorheen de groenten en saus mengen. Maar omdat de kans op schiften echt heel groot is, doe je dat beter niet.
  • Zelf gebruik ik de plantaardige room Alpro cooking light voor dit gerecht.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Dit recept is glutenvrij.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij als je plantaardige of lactosevrije room gebruikt.
  • Veggie/vegan
    De groenten en aardappelen in de smaakvolle roomsaus zijn ook op zichzelf een heerlijk bijgerecht! En als je plantaardige room gebruikt, dan is deze combo helemaal vegan.
    Om er een volwaardige maaltijd van te maken, kan je de groente-aardappelmengeling bestrooien met een laag (plantaardige) geraspte kaas en de schotel even onder de gril plaatsen. (Gebruik dan een vuurvaste pan of breng het gerecht over in een ovenschotel.) Je kan er uiteraard ook voor kiezen om gewoon je favoriete veggie burger te bakken in plaats van de stukjes vis. Ook een heerlijk omelet kan een lekkere aanvulling zijn bij de prei-wortel-aardappelmix, als je veggie bent.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan de mix van groenten en aardappelen, inclusief de roomsaus volledig vooraf maken. Warm deze opnieuw op in de pan en voeg indien nodig een scheutje (plantaardige) melk toe om het geheel terug smeuïg te maken. Laat de stukken vis garen wanneer de groenten pruttelen.
  • De mix van groenten en aardappelen, inclusief de roomsaus kan je eveneens invriezen. Bij het ontdooien kan de roomsaus schiften, maar dit los je op door het gerecht aan de kook te brengen en voortdurend door te roeren.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

120 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!