Zoek

Appel-cranberry mocktail

Deze Appel-cranberry mocktail kent een perfecte balans tussen zoete appel en zurige veenbessen. De specerijen maken hem hartverwarmend en gezellig, de verse gember geeft pit, terwijl de gouden glitter voor een feestelijke touch zorgt.

Geen alcohol, wél avontuur

Een mocktail is een cocktail zonder alcohol. Mocktail betekent letterlijk ‘nep cocktail’. Een beetje een pijnlijke vertaling, want mocktails verdienen naar mijn mening evenveel aandacht en zorg als de alcoholhoudende broertjes. Er wordt al snel aan je voorbij gegaan, als je geen alcohol drinkt. Vaak moet je je dan tevreden stellen met frisdrank of fruitsap. En goedbedoelde alcoholvrije cocktailcreaties eindigen doorgaans in het bijeen gooien van diezelfde dingen. Met als resultaat een vlakke, zoete bom. Nochtans kunnen mocktails ook onwaarschijnlijk lekker en boeiend zijn!

Het is nog niet zo heel lang dat ik vol overgave mocktail-recepten maak. Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst een echt, volwaardig, verrassend en oh zo mooi feestaperitief. De Nona Isabella was geboren, met haar bijzondere zoet-zout-pittige cocktailrandje en de heerlijke combinatie van pompelmoes, Nona June gin, rozemarijn en tonic. Samen met dat recept, ontstond ook mijn vastberadenheid om op en tijd en stond een mocktailrecept te delen, voor al wie graag, soms of altijd, zonder alcohol feest.

Een fijne trend

Dat de vraag naar alcoholvrije alternatieven stijgt, wordt al snel duidelijk als je door de drankafdeling van de supermarkt loopt. Van alcoholvrije wijnen, over 0% bieren tot zero alcohol “sterke” drank. Wat een fijne trend! De negatieve impact van alcohol op onze gezondheid valt niet te betwisten en ook de cijfers omtrent de rol van alcohol bij o.m. verkeersongevallen, (huiselijk) geweld, mentaal leed en echtscheidingen zijn om stil van te worden.

Een boekje dat niet vaak open gedaan wordt. (Wie daarover meer wil lezen, kan een fragment terugvinden in mijn eerste boek Gewoon gezond – Eet volgens je buikgevoel.) Ook niet meteen een gesprek dat ik zou aanbevelen voor aan de feesttafel 😉 Uiteindelijk moet iedereen helemaal voor zichzelf beslissen wat wel of niet werkt. Maar het is natuurlijk altijd heel fijn om mensen de fun en het feestgehalte van een alcoholvrij aperitief te laten ontdekken, zónder een betoog te moeten voeren, maar mét een steengoede mocktail.

In dit recept werk ik met Nona Spritz, een alchoholvrije Spritz, bedacht door de Gentse bio-ingenieur Charlotte Matthys. Met tonen van bloedsinaasappel, sinaasappelzeste en gentiaanwortel vind ik dit een op en top kerstwaardig ingrediënt, perfect passend in de hartverwarmende en toch verkwikkende mocktail die ik voor ogen had.

Feestelijke wintermocktail

Vorig jaar maakte ik de Winter Spritz, met kruidig geïnfuseerd veenbessensap, Nona Spritz, gemberbier en vrolijke, smaakvolle garnituurtjes, waaronder sinaasappelschil en rozemarijn. Ook dit jaar kies ik voor veel laagjes. Ik wil dat er bij elk slokje allerlei verschillende smaakpapillen tegelijk geprikkeld worden! De zelfgemaakte veenbessencompote is wat zoet, wrang en zuur tegelijk, de Nona Spritz is zoet-bitter, de verse gember zorgt voor spice en pit en het appelsap brengt alles mooi samen. En de glitter is gewoon voor de mooite 🙂 Santé!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Nona Drinks –

Twee bolvormige glazen gevuld met een oranjerode appel-cranberrymocktail, afgewerkt met gouden glitter.

Appel-cranberry mocktail

Deze mocktail kent een perfecte balans tussen zoete appel en zure veenbessen. De specerijen maken hem hartverwarmend en gezellig, de verse gember geeft pit, terwijl de gouden glitter voor een feestelijke touch zorgt.
5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drinks

Benodigdheden

 • keukenzeefje

Ingrediënten
  

Voor de veenbessencompote

 • 170 g verse veenbessen + enkele extra ter garnering
 • 1 el een-op-eensuikervervanger of witte kristalsuiker
 • 3 anijssterren + enkele extra ter garnering
 • 2 kaneelstokjes
 • 200 à 300 ml water

Voor één mocktail

 • 2 el veenbessencompote
 • 2 el Nona Spritz
 • 100 ml appelsap + wat extra om de glitterrand te maken
 • 3 cm verse gember (ca. 1 el wanneer fijngeraspt)
 • 3 ijsblokjes
 • 100 ml spuitwater
 • eetbare gouden glitter (optioneel, zie tips)

Instructies
 

Voor de veenbessencompote

 • Doe de veenbessen, suikervervanger, kaneelstokjes, anijssterren en 200 ml van het water in een pannetje (met deksel). Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen, met het deksel op de pan. Roer regelmatig om. Voeg het overgebleven water toe als de compote te dik lijkt te worden of dreigt aan te branden.
 • Laat de compote wat afkoelen en duw hem door een zeef. Laat hem vervolgens volledig afkoelen en bewaar hem in de koelkast.

Voor één mocktail

 • Zet 2 schaaltjes klaar voor het maken van de rand: vul een schaaltje met een dun laagje appelsap en het andere met een dun laagje gouden glitter. Dop de rand van het glas eerst in het sap en laat goed uitlekken. Dop het glas daarna in de gouden glitter. Zet opzij.
 • Doe 2 el van de veenbessencompote, 2 el Nona Spritz, 100 ml appelsap en ca. 1/8 tl van de glitter (gebruik de glitter van op het schaaltje, die moet je anders toch weggooien) in een bokaaltje. Leg een klein zeefje op de bokaal en rasp er de gember boven (met een fijne rasp). Duw het sap zo veel mogelijk uit de fijngeraspte gember. (Gebruik je vingers om de vezels zo volledig mogelijk uit te persen.) Schud het mengsel stevig tot de compote volledig is opgelost.
 • Doe 3 ijsblokjes in het glas en schenk er het appel-cranberrymengsel over. Vul het glas verder met spuitwater, tot net onder de gouden rand. Werk af met enkele veenbessen en een anijssterretje. Serveer meteen.

Appel-cranberry mocktail: tips & tricks

Product- en bereidingstips

 • Gebruik een intens spuitwater, zoals Spa Intense (= de rode Spa). Omdat je niet zo heel veel van het spuitwater toevoegt, krijg je zo een beter, fizzy’er resultaat.
 • Nona Spritz en Nona June zijn verkrijgbaar in verschillende supermarkten en via de website nonadrinks.com.
 • De eetbare gouden glitter vond ik bij AVA.
 • Als je glazen met een gouden rand in huis hebt, gebruik die dan. Zo hoef je de glitterrandjes niet te maken: dat bespaart niet alleen tijd, maar ook wat gesmos. Na enige tijd begint de glitter, in combinatie met de condensdruppels op het glas wat minder fraai te worden.
  Leuke glazen vind je onder meer bij Bol. (Je kan op de foto’s klikken om ze te bekijken op Bol.)

Vooraf bereiden

 • Je kan het veenbessen-Nona-appelsap-gember-glitter mengsel perfect vooraf bereiden (zelfs tot een dag), voor meerdere mocktails samen, in een grote bokaal. Bewaar in de koelkast en schud goed voor gebruik. Werk je mocktails à la minute af met spuitwater.
 • Je hebt ongetwijfeld nog heel wat van de veenbessencompote over. Deze kan je invriezen of je kan er een heerlijk hapje mee maken, dat ik heel binnenkort met jullie deel: Bladerdeeghapjes met geitenkaas en veenbessen.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Nona Drinks –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

21 reacties

 1. 5 sterren
  Deze mocktail gemaakt om een niet-zoete en non-alcoholische aperitief te kunnen aanbieden. Hij viel super goed in de smaak! De verschillende smaken zijn duidelijk te onderscheiden en geven het drankje veel diepgang. Ook voor mensen die minder fan zijn van gember een schot in de roos. Zo blij met de veenbessen die ik tijdens de winter invries, zo kan ik dit het hele jaar door maken!
  Wij hadden geen Nona spritz in huis maar het drankje is ook heel lekker zonder. Voor de zoetbekjes werd er wat suikersiroop aan toegevoegd. Dankjewel voor deze ontdekking!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!