Zoeken

Mocktail met komkommer en munt

Boek Karolien Olaerts - Gewoon Gezond - Eet volgens je buikgevoelEr valt iets te vieren en hoe kunnen we dat beter doen dan met een frisse alcoholvrije cocktail, oftwel mocktail. Waarop we gaan klinken? Mijn eerste boek Gewoon gezond – Eet volgens je buikgevoel gaat opnieuw in druk! Het leek erop dat Gewoon gezond definitief uit de rekken verdwenen was. Al enkele maanden was mijn eerste boek volledig uitverkocht en de uitgeverij was duidelijk: er zou geen vierde druk komen. Door de aanhoudende vraag van jullie, mijn lezers en Instagram- en Facebookvolgers konden ze echter niet anders dan door de knieën gaan. Het is dus zover! Na enkele maanden een mengelmoes van trots- en treurgevoelens, is de nieuwe lading Gewoon gezond’s een feit. Dank jullie wel voor zoveel enthousiasme!

Wil jij morgen al aan de slag met dat eten volgens je buikgevoel?

Bestel hier jouw exemplaar! 

 

Maar laten we het terug hebben over dat drankje waarmee we gaan klinken! Als niet-alcoholdrinker word je vaak vergeten bij een aperitief en moet je je toevlucht vaak zoeken in mierzoete sapjes, (Zero) frisdranken of water. Niets mis mee als je daar ook echt zin in hebt, maar ik vind een feestelijke mocktail toch een fijner alternatief om mee te toosten.

Een ideale mocktail is voor mij zeker niet te zoet, een beetje zuur en liefst ook wat in laagjes. Niet qua looks, maar wel qua smaken. Zodat je de verschillende ingrediënten in mondjesmaat ontdekt. Deze mocktail met komkommer, galiameloen, limoen en munt is wat mij betreft zo’n drankje. Nu nog een grote bak zon, een ligstoel en een boek. En ik ben helemaal klaar om aan mijn zomervakantie te beginnen. Santé!

Karola's Kitchen - Mocktail met komkommer en munt

Ingrediënten voor 2 grote of 4 kleine glazen:

1 limoen
1 komkommer (zie tips)
¼ galiameloen
een grote handvol muntblaadjes
½ tl steviapoeder (of meer of een andere zoetstof naar smaak – zie tips)
enkele druppels groene Tabasco (optioneel – ik gebruikte 7 druppels)
crushed ice of ijsblokjes (je kan crushed ice kopen, maar je kan het ook makkelijk zelf maken – zie hieronder)

Bereiding:

Was de limoen grondig. Rasp de zeste (= de dunne laag groene schil) van de limoen en houd deze apart. Pers de limoen uit.

Snijd de komkommer en meloen in stukken en doe ze in een blender. Voeg het limoensap, de muntblaadjes, het steviapoeder, de helft van de limoenzeste en de groene Tabasco toe. Mix tot je een gladde massa hebt, zonder stukjes. Proef en breng eventueel verder op smaak, volgens jouw wensen. (Wil je het graag wat zoeter (stevia), frisser (munt) of pittiger (Tabasco)?)

Als je geen crushed ice hebt, kan je dat makkelijk zelf maken door ijsblokjes in een schone keukenhanddoek te verpakken (zoals in een knapzak) en deze tegen een stenen vloer te slaan. Er mogen gerust nog wat grote stukken inzitten.

Vul de glazen tot ruim de helft met crushed ice. Verdeel het komkommer-meloenmengsel hierover en werk af met een wat munt, een schijfje limoen en komkommer en de overgbeleven limoenzeste.

Tips:

Schil de komkommer als je deze mocktail een lichtgroene pastelkleur wilt geven, schil de komkommer dan. Ik hou van lichtgroene pastel, maar ik hou niet zo van food waste, dus ik liet de schil toch aan de komkommer.

Als je geen stevia gebruikt maar een andere zoetmaker zoals (riet)suiker, honing, agavesiroop … dan moet je dubbel zoveel gebruiken. Stevia heeft namelijk een zoetkracht die twee keer zo sterk is als al deze alternatieven.

Gebruik geen rode Tabasco ter vervanging van de groene. Rode Tabasco is veel scherper van smaak. Je kan als alternatief wel een klein stukje groene Jalapeño peper toevoegen.

Mijn bamboe rietjes bracht ik als souvenir mee uit Vietnam, maar ook bij o.m. Bol kan je er leuke vinden! Klik hier.

Mijn man was voorproever en was van mening dat een flinke scheut rum van deze mocktail een goede cocktail zou maken. Hier heb ik geen enkele mening over, gezien ik niet het minste verstand heb van alcoholische dranken. Ik geef het dus gewoon maar even mee.

 

2 reacties

  1. Hey Karolien, is deze mocktail niet superdik van textuur? Kunnen we eventueel iets van bruiswater of gemberlimonade toevoegen of is dit helemaal niet nodig? Dank je wel alvast!

    1. Hey Lynn, de mocktail is idd wat dikker, je kan zeker iets van bubbels toevoegen, maar dan gaan deze hoeveelheden wel volstaan voor 4 personen lijkt me 🙂 Ik zou dan voor gemberbier gaan of citroenlimonade à la San Pellegrino 🙂

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!