Zoek

Winter Spritz

Je weet het al of je weet het nog niet: ik drink geen alcohol. Als jouw eerste reactie is: ‘Weg sfeer…’, lees dan zéker verder 😉 En als je ook wel eens bewust past voor alcohol, lees dan vooral ook verder 🙂 Want het kán dus echt: een lekker, interessant, prikkelend en mooi drankje neerzetten. Geen mierzoete limonade, geen saai watertje, maar echt een elegant alcoholvrij aperitief om een gezellige en leuke avond mee in te zetten. Deze Winter Spritz is daar het bewijs van.

Het heilige huisje: alcohol

Vorig jaar vroeg Charlotte, de 27-jarige vrouw achter Nona drinks, me om met hun alcoholvrije gin, Nona June, een drankje voor tijdens de feestdagen te ontwikkelen . De Nona Isabella werd geboren: een gin-tonic met pompelmoes, rozemarijn, roze peper en himalayzout. Een boeiend en gelaagd drankje, dat door zowel drinkers als niet-drinkers enorm gesmaakt werd. Daar werd Charlotte natuurlijk heel blij van, maar ook mij deed het enorm veel plezier. Want zonder de feestpret te willen bederven met een heel betoog over de nefaste effecten van alcohol, wil ik wel over één ding heel duidelijk zijn: alcohol is niet goed voor je lichaam. Dat wordt niet vaak gezegd, want het is een beetje een heilig huisje intrappen en je maakt je er niet bepaald populair mee. De gezondheid van onze bevolking boeit me echter veel meer dan enige populariteit, dus ik maak toch even van de gelegenheid gebruik om het op tafel te leggen.

Zo, dat was dat 🙂 Dan is het nu tijd om te klinken!

Na de gin, de spritz

Een fles Nona Spritz met op de achtergrond een glas met de korlaalrode Christmas Spritz, afgewerkt met sinaasappelzeste en rozemarijn.Wat je motivatie ook moge zijn om af en toe of vaak of altijd te kiezen voor een alcoholvrij aperitief, mij ga je alleen maar horen applaudisseren. Ik applaudisseer voor de boeken die verschijnen rond minder drinken (zoals Sinds ik niet meer drink van Evi Hanssen en Drankje? van David Nutt), voor het hier en daar opduiken van alcoholvrije cocktails (a.k.a. mocktails) op menukaarten en dus ook voor Nona, die na de Nona June nu de Nona Spritz uitbracht. Deze alcoholvrije spritz is de tweede telg van de Nona-familie. Je proeft er sinaasappelzeste en bloedsinaasappel in, gebalanceerd met een bittere toets van gentiaanwortel.

Toen Charlotte kwam aankloppen, wist ik nog niet van het bestaan van de Nona Spritz af. Ik was met plezier nogmaals aan de slag gegaan met hun alcoholvrije gin. Maar mijn pret kon niet op, want ik zat al een hele tijd te broeden op een mocktail met kruidnagel en kaneel. En laat dat nu eens PERFECT passen bij sinaasappelzeste en bloedsinaas!!

Kruidnagel is back

Niet weglopen! Kruidnagel is uw vriend! Ik weet dat velen al een grimas trekken bij de gedachte aan dit straffe specerij en ik snap het ook. Net zoals kardemom en rozenwater kan kruidnagel al snel véél te veel van goede zijn.  Maar net zoals kardemom en rozenwater kan kruidnagel ook een ‘Oh, lekker!’ omtoveren naar ‘HOE LEKKER IS DIT?!’.

In de Winter Spritz infuseerde ik veenbessensap met kaneel, kruidnagel en verse gember. Die geur alleen al brengt instant Kerst in huis. Het zoete veenbessensap wordt vervolgens gecombineerd met de eerder bittere Nona Spritz, gemberbier en/of spuitwater. Een gekruld sinaasappellint en kaneelstokje vormen feestelijke versiersels. De rozemarijn lijkt op het eerste zicht eenzelfde opsmukje, maar niets is minder waar. De rozemarijn geeft opnieuw een extra laagje aan de ervaring: bij elke slok dringt die heerlijke geur je neus binnen. Smaken is – zo je misschien weet – proeven én ruiken tegelijk. Koffie smaakt naar thee en thee naar koffie als je je neus niet mag gebruiken. Zelfs de grootste sommeliers kunnen niet eens rode van witte wijn onderscheiden met een toegeknepen neus. Om maar te zeggen: geuren zijn een essentieel onderdeel van een smaakbeleving. En daar komt het rozemarijntakje dus op de proppen. Het maakt deze Winter Spritz extra bijzonder (en toegegeven, ook extra kerstig ;))

Santé! Op uw gezondheid! ❤️

Zijaanzicht van twee zware whiskyglazen gevuld met Winter Spritz, een koraalrood drankje, afgewerkt met een takje rozemarijn, een krul sinaasappelschil en een kaneelstokje. De achtergrond is zwart marmer en er ligt wat kerstversiering omheen.

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Nona –

Winter Spritz

Deze alcoholvrije cocktail is er eentje om Kerst, oudejaar en alles daaromheen te vieren. Kruidnagel en kaneel zijn de smaakmakers, terwijl veenbessensap, Nona Spritz en gemberbier de hoofdrol spelen. Een hartverwarmend, boeiend drankje dat elk aperomoment kleur geeft.
5 van 13 stemmen
Voorbereidingstijd 8 uur
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 8 uur 2 minuten
Gang Drankjes, Drinks
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 200 ml veenbessensap
 • 7 kruidnagels
 • 2 kaneelstokje
 • 5 plakjes gember
 • 1 el citroensap
 • 1 sinaasappel (de schil)
 • 60 ml Nona Spritz
 • 200 ml ginger ale of ginger beer
 • spuitwater (zie tips)
 • 2 takjes rozemarijn
 • ijsblokjes

Instructies
 

Vooraf

 • Doe het veenbessensap, de kaneelstokjes, kruidnagels en gemberplakjes in een steelpannetje. Breng aan de kook, zet het vuur meteen uit en laat afkoelen. Giet het veenbessensap met alle smaakmakers in een bokaaltje, voeg het citroensap toe en zet een nacht (of 8 uur) in de koelkast.
 • Was en sinaasappel grondig. Snijd met een dunschiller twee lange repen (10 à 15 cm) van de sinaasappelschil. Wikkel de beide linten rondom een houten lepel (of een ander soort ronde stok, zoals een breed bamboe rietje). Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Leg de sinaaslinten op die manier in de diepvriezer voor minstens 15 minuten (langer kan geen kwaad).

Het serveren

 • Vul twee glazen met enkele ijsblokjes. Schenk 75 ml van het geïnfuseerde veenbessensap in elk glas. Schenk in elk glas 30 ml Nona Spritz (= 2 el).
 • Haal de sinaaskrullen uit de vriezer er maak ze voorzichtig los.
 • Schenk 100 ml ginger ale in elk glas en vul eventueel aan met wat spuitwater.
 • Werk af met een takje rozemarijn, een kaneelstokje en een sinaaskrul. Serveer meteen!
Trefwoord cocktail, mocktail, Feestdagen, Kerst

Winter Spritz: tips & tricks

Product- en bereidingstips

 • Nona Spritz vind je bij Delhaize, maar je kan ook via de Nona-website bestellen! Momenteel komt zowel de Nona Spritz als de Nona June in een mooie kerstverpakking. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven!
 • De grote ijsbollen maakte ik met deze siliconen vorm. (Je krijgt er ook een vorm bij voor heel grote vierkante ijsblokken, ook tof!) De truc om mooie bollen te krijgen, is om de vorm te vullen, het water te laten stollen in de vriezer en vervolgens de vormpjes opnieuw wat bij te vullen. Nadat je de vorm verwijderd hebt, kan je door te schaven met een mes de bollen nog wat perfectioneren. Doe dit op voorhand, steek de perfecte bollen opnieuw in de vorm en bewaar ze in de vriezer.
 • Ik gebruikte veenbessensap van Ocean Spray, gezoet met zoetstoffen en dus heel laag in suikergehalte. Gevonden in de fruitsappenrayon bij Delhaize.
 • Ik gebruik steeds ginger ale (of ginger beer, als de ale niet beschikbaar is) van Fever-Tree, verkrijgbaar bij Delhaize.

Aanpassingen

 • Met het spuitwater kan je een beetje je eigen ding doen, naar jouw smaak of die van jouw gasten. Mijn voorkeur hangt echt heel hard af van het moment zelf en ik vind onderstaande suggesties allebei erg lekker!
  • Hou je van een zoeter drankje, ga dan voor 100 ml ginger ale. Vul je glas tot net onder de rand aan met spuitwater, als dat nodig zou zijn.
  • Liever niet te zoet? Ga dan voor 50 ml ginger ale, aangevuld met spuitwater. Zelfs enkel spuitwater kan!

Vooraf bereiden

Het geïnfuseerde veenbessensap moet je sowieso vooraf maken. De aangegeven 8 uur die in de bereiding staat is een richtlijn. Met 6 uur kom je er ook wel al (zorg er wel voor dat hij ijskoud is bij het serveren) en je mag de infusie ook gerust al 2 dagen voordien maken.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Nona –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

47 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!