Zoek

Bataathapje met frisse komkommersla

Karola's Kitchen op de Goed Gevoel Ladies FairHet voorbije weekend mocht ik op de Goed Gevoel Ladies Fair in Flanders Expo drie kookdemonstraties geven voor XAVIES’ Granovie. Zo in een demonstratiekeuken met een microfoontje rond mijn hoofd, zoals de aerobicjuffen dat hebben. Twee gerechtjes klaarmaken in 30 minuten tijd in een keuken met zo ongeveer niets van gereedschap, waar je ook helemaal niets kent, laat staan kan uitproberen. Ik was dus behoorlijk zenuwachtig voor mijn eerste toonmoment op vrijdag. Maar het ging goed. Xavie was blij, de mensen gulzig en ook ik was dus tevreden.

Xavie liet me helemaal mijn zin doen met haar granola. Omdat ik erg fan ben van haar 0% suiker lijn ‘Pure Toasted’, koos ik ervoor om daarmee twee gerechtjes te bereiden. Waarvan één een hartig, om een beetje los te komen van heel het ontbijtidee dat mensen logischerwijs bij granola hebben. En uiteraard deel ik mijn recept ook met jullie! Een combinatie van smeuïge zoete aardappel, die perfect combineert met een frisse, spicy komkommersla, een dotje zure room en de suikervrije, geroosterde Pure Toasted noten- en zadenmix

Voor de nieuwsgierigen: vrijdag 31/03 start een wedstrijd op de Karola’s Kitchen Facebookpagina waarmee je kans maakt de volledige XAVIES’ Pure Toasted lijn te winnen. Waag je kans, zou ik zeggen! Deelnemen kan een week lang.

Karola's Kitchen - bataathapje met frisse komkommersla

Ingrediënten voor hapjes voor ongeveer 4 personen:

1 lange, smalle zoete aardappel, ongeschild maar goed schoon geschrobd
1/3 komkommer, goed gespoeld, maar ongeschild
1/4 bakje tuinkers
1/4 appel, goed gespoeld, maar ongeschild
1 kleine, groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijn gehakt
een duim dik bosje bieslook, fijn gehakt
1 tl citroensap
2 à 3 el zure room met verlaagd vetgehalte
3 à 4 el XAVIES’ Toasted Nuts & Seeds (zie tips)
olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  Snijd de zoete aardappel in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Wrijf deze in met wat olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout, leg ze verspreid op een bakplaat en rooster ze in 15 minuten gaar in de oven.
 2. Snijd de komkommer in de lengte in vier en verwijder de zaadlijsten. Snijd elk stuk nogmaals in de lengte in drie en vervolgens in kleine blokjes. Snijd ook de appel in heel kleine blokjes.
 3. Schep de komkommer om met de appel, bieslook, chilipeper, tuinkers, het citroensap, 1 tl olijfolie en versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  Laat de schijfjes zoete aardappel een beetje afkoelen en stel dan de hapjes samen.
 4. Beleg een schijfje zoete aardappel met wat komkommersalade, een toefje zure room en bestrooi tot slot met wat van de zadenmengeling.

Tips:

Maak kans om de volledige suikervrije XAVIES’ Pure Toasted lijn te winnen door deel te nemen aan de wedstrijd op de Karolas’ Kitchen Facebookpagina. Dit kan vanaf vrijdag 31 maart tot en met vrijdag 7 april.

Je kan de voorbereidingen voor dit hapje ruim op voorhand doen. Rooster de aardappelschijfjes en maak de komkommersalade als volgt: vermeng de appel met het citroensap en zet op zij. Vermeng de komkommer met de overige ingrediënten behalve de tuinkers en zout. Als je gasten er zijn, kan je eenvoudigweg het appel- en komkommermengsel samen omscheppen en bij kruiden met wat grof zeezout.

Hier koos ik voor een hapjesformaat van, maar je kan er ook perfect een voorgerechtportie van maken door de zoete aardappel overlangs te snijden in plaats van dwars en de hoeveelheid voor de komkommersla te verdubbelen.

Je kan uiteraard ook een andere zadenmengeling gebruiken om dit hapje af te werken. Het bijzondere aan deze mix van Xavie is dat ze geroosterd zijn en dat er een zachte kaneelsmaak in zit, die lekker combineert met de zoete aardappel.

Heb je nog komkommer en tuinkers over? Dan kan je er misschien mijn zomerse witte kool wraps mee maken. Ook een restje bieslook kan je daarin kwijt (in plaats van de lente-uitjes). Klik hier door naar het recept.

Dat ik een fan ben van zaden en noten mag wel al duidelijk zijn. De mengeling waarmee ik doordeweeks steeds ontbijt vind je door hier door te klikken.

4 reacties

 1. Dag Karolien

  Dit zou ik graag voor kerstavond maken als voorgerecht.
  Kan ik er garnalen bij serveren?
  En alles op apart op voorhand maken en samenstellen vlak voor het eten?

  Dank je wel!
  Warme groeten
  Roos

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!