Zoeken

Bladerdeeghapje met brie en veenbessen

Onweerstaanbare croissantjes, gevuld met milde brie en zoetzure veenbessen. Warm en luchtig. Kleine pakketjes feel good vibes. Dat zijn deze bladerdeeghapjes.

Ze zijn eigenlijk een restjesrecept. Na het maken van het 2022 feestaperitief, de Sparkly appel-cranberrymocktail, had ik behoorlijk wat van de heerlijke, vers gemaakte, zoet-zure veenbessencompote over. Die kan je perfect invriezen, maar het leek me leuker om er een snel hapje mee te maken. Eentje dat dankzij de witte, rode en groene tinten extra mooi staat tijdens de eindejaarsfeesten!

Bovenaanzicht van een rechthoekig wit schaaltje met bladerdeeghapjes met brie en veenbessen en een veenbessendip

Bladerdeeghapje met brie en veenbessen

Wie kan er nu weerstaan aan een heerlijk warm luchtig bladerdeeghapje? Niemand, durf ik denken 🙂 Deze mooie croissantjes zijn winters geïnspireerd. Gevuld met milde brie en zoete veenbessen zijn ze toegankelijk voor jong en oud.
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 16 hapjes

Ingrediënten
  

  • 20 g boerenkoolblaadjes of verse kruiden (zie tips)
  • 1 tl appelciderazijn
  • 150 g brie of geitenkaas
  • 5 takjes verse tijm
  • 70 g veenbessencompote (zie tips)
  • 2 tl vloeibare honing
  • 1 rol bladerdeeg (cirkelvormig)
  • 1 ei
  • 2 el appelsap of water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de boerenkool in fijne reepjes en schep hem om met de appelciderazijn. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet 5 minuten opzij.
  • Snijd de brie in 16 kleine balkjes. Zet opzij
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes en doe ze bij de veenbessencompote. Voeg ook de honing toe en roer om.
  • Rol het vel bladerdeeg uit. Snijd de cirkel in 16 punten, zoals je een taart zou snijden.
  • Leg aan de breedste kant van een driehoekje deeg een blokje brie. Druppel er wat veenbessencompote overheen en leg er een plukje boerenkool op. Rol het pakketje nu op van de breedste kant van de driehoek naar de punt toe. (Het is niet erg als de vulling er een klein beetje uitkomt.) Leg het opgerolde hapje op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Klop het ei los en bestrijk er alle hapje mee. Plaats 20 à 25 minuten in de oven.
  • Maak intussen het sausje: klop de overgebleven veenbessencompote los met wat appelsap (of water – voeg dan eventueel nog wat extra honing toe). Serveer de hapjes wanneer ze uit de oven komen, samen met het sausje.
Zijaanzicht van een rechthoekig wit schaaltje met bladerdeeghapjes met brie en veenbessen en een veenbessendip

Bladerdeeghapjes met brie en veenbessen: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De veenbessencompote maakte ik oorspronkelijk voor de Sparkly appel-cranberrymocktail. Klik door naar dat recept voor de bereidingswijze (20 minuten bereidingstijd, waarvan 15 minuten sudderen in een pannetje). Kijk hieronder bij ‘Aanpassingen’ voor een alternatief.
  • Laat de dipsaus zeker niet weg! Hij is een echte meerwaarde.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrij bladerdeeg, zoals dat van Schär. (Dit heeft een rechthoekige vorm, dus kies voor een andere vouwtechniek dan de croissantjes.)
  • Lactosevrij
    Dit hapje is lactosevrij.
    • Brie bevat 0 g suikers per 100 g en mag je dus beschouwen als een lactosevrije kaas. (Lactose = melksuiker, dus als er 0 g suiker op het etiket staat, kan je hieruit afleiden dat er geen lactose in de kaas zit.)
    • Bladerdeeg is lactosevrij.
  • Vegan
    • Bijna alle soorten gewoon bladerdeeg zijn vegan, behalve als het om ‘roomboter bladerdeeg’ gaat.
    • Gebruik een plantaardig alternatief in plaats van de brie, zoals bijvoorbeeld de “Camembert” van Nurishh.
    • Het insmeren met ei dient louter om de bladerdeeghapjes een mooie, aantrekkelijke glans te geven. Je kan deze stap weglaten.
  • Andere aanpassingen
    • In plaats van de vers gemaakte veenbessencompote, kan je een kant-en-klaar alternatief gebruiken, verkrijgbaar in de meeste supermarkten. (Zoals de compote van Delhaize.) Die zijn doorgaans wel zeer rijk aan suiker, dus daar hoef je dan geen honing meer aan toe te voegen. Gebruik dan ook zeker water in plaats van appelsap. (Je kan eventueel zelfs een klein scheutje appelciderazijn toevoegen om de intense zoetheid van een kant-en-klare compote wat in balans te brengen. Ook iets als een confijt zou goed passen, zoals bijvoorbeeld van vijgen. Tijdens de eindejaarsperiode kan je dergelijke specialere producten makkelijk vinden!
    • Ik heb tijdens de winter meestal boerenkool in huis, maar als je er niets voor voelt om een heel pak in huis te halen voor zo’n kleine hoeveelheid, gebruik dan een mengseling van verse kruiden, zoals tijm, bieslook, bladpeterselie, rozemarijn en/of salie. Die passen er ook perfect bij! De stap met de appelciderazijn moet je dan overslaan.
      Ga je toch voor de boerenkool en heb je wat inspiratie nodig om de overschot te gebruiken, kijk dan eens bij deze recepten:

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan deze Bladerdeeghapjes met brie en veenbessen perfect vooraf bereiden. Bak ze in dat geval 15 à 20 minuten (in plaats van 20 à 25 minuten) tot ze net wat kleur hebben. Bak ze verder af, vlak voor je ze gaat serveren, door ze nogmaals 10 minuten in een oven van 180 °C te zetten.
  • Een restje van deze hapjes kan je in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren, gedurende enkele dagen (ze drogen een klein beetje uit, maar zijn zeker en vast nog lekker). Warm ze in 5 à 10 minuten op in een oven van 180 °C.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

10 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!