Zoeken

Champignonhapjes met prei

Kerst is voorbij. En ik heb er enorm van genoten. Van het gezelschap, het eten, de bergen cadeautjes (zeer letterlijk te nemen) en het gastvrouw-zijn.
Mijn Mama bracht toch maar wat aardappeltjes mee, voor de zekerheid (van die lekkere krieltjes, in de oven geroosterd met grof zout en rozemarijn). Mijn broer heeft – tot mijn verbazing – alles met smaak opgegeten! Van makreel, over Roquefort, tot lompviseitjes. Mijn zus zorgde voor een heerlijk kastanjesoepje en mijn beste vrienden voor de wijn. (Niet voor mij. Uiteraard.) En mijn papa heeft niet voor de eerste, maar wel zeker voor de laatste keer Quorn gegeten. Oh well…
Na zowel op kerstavond als op kerstdag een heel menu te bereiden voor familie en vrienden, ben ik er toch niet echt rouwig om dat ik Oudejaar op een ander ga vieren. Een vaste traditie op die avond heb ik niet, dus ’t is elk jaar een verrassing met wie en waar ik het nieuwe jaar ga inzetten. Maar om een of andere bizarre reden, krijg ik het hapjesavondconcept wel steeds aan mijn medevierders verkocht! Ik vind het namelijk heerlijk om die avond en nacht eindeloos te genieten van allerlei lekkers: origineel en traditioneel, verrassend en gekend, uit mijn keuken en uit die van anderen. Voor elk wat wils dus! En voor hapjes hoef je niet aan tafel te gaan, wat het extra gezellig en ontspannen maakt.
Bij het bekijken van mijn eigen mini-receptjes merkte ik dat ik nog geen enkel warm aperitiefhapje heb gemaakt. Onmogelijk! Een hapjesavond zonder warme sneukelingen!
Met deze gevulde champignons is dat probleem ook alweer weggewerkt.
champignonhapjes met prei

Ingrediënten voor 10 à 15 hapjes:

10 à 15 middelgrote champignons
1 stevige prei, de donkergroene delen en het buitenste blad verwijderd
1 grote el Philadelphia (light, als je dat wenst) met bieslooksmaak (zie tips voor een vegan versie)
1 grote el gehakte peterselie (uit diepvries)
2 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
wat verse peterselie voor de afwerking

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verwijder de stelen uit de champignons (Gooi ze niet weg, je hebt ze nog nodig!) en snijd eventueel de binnenrand van de hoedjes nog wat bij, om meer plaats te maken voor de vulling. Borstel ze schoon met een champignonborsteltje of wrijf het vuil eraf met wat vochtige keukenrol.
    Snijd de prei in de lengte in twee en elke helft nogmaals in de lengte in vier. Snijd de prei vervolgens fijn, spoel hem en laat goed uitlekken. Snijd ook de stelen van de champignons fijn.
  3. Breng 1 tl olijfolie in een ovenschaal en wrijf deze open met een keukenpapiertje. Gebruik dat vettige papiertje vervolgens om de champignonhoedjes even mee aan te deppen. Plaats de champignons met de onderkant van de hoedjes naar boven in de schaal en zet 10 à 15 minuten in de oven.
  4. Verhit 1 tl olijfolie in een pan en roerbak de prei en gehakte champignonstelen zo ‘n 15 à 20 minuten, tot de groenten goed gaar zijn en al het vocht verdampt is. Kruid intussen met de peterselie, versgemalen peper en grof zeezout. Schep naar het einde toe de Philadelphia erbij en meng alles goed tot de kaas en groenten gelijkmatig verdeeld zijn. Proef! Kruid indien nodig het mengsel nog wat bij naar je eigen smaak.
  5. Schep wat van de preivulling in elke champignon en versnipper hier nog wat verse peterselie over. Serveer de hapjes lekker warm.

Tips:

Kies niet voor de grootste champignons. Niets zo vervelend als je gasten en jezelf opzadelen met hapjes die uit elkaar vallen wanneer je ze elegant naar binnen probeert te werken.

Ik gebruikte Philadelphia light met bieslooksmaak, maar je kan uiteraard ook die met fijne kruiden of look gebruiken. Kies wat jij het lekkerste vindt!

Om het extra feestelijk te maken kan je de champignons afwerken met enkele kruimeltjes Roquefort. Superlekker, als je een liefhebber bent van blauwe kaas uiteraard.

Wil je het hapje vegan houden? Vervang de Philadelphia dan door wat plantaardige room en voeg extra verse kruiden, zoals peterselie en bieslook toe.

Doorklikken naar enkele andere heerlijke en lichte hapjesrecepten, kan via onderstaande links:

 

4 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!