Guacamole op mijn manier: niets te rauwe look, niets te verse chilipeper, niets te zure room… Gewoon één en al avocado!
Broccoliroosjes passen hier perfect bij. Maar ook rode bietjes uit de oven doen je elke tortillachip snel vergeten. En voor alle duidelijkheid: de titel van dit recept is ‘guacamole met rode bietjes’. Niet ‘rode bietjes met guacamole’. Schep zoveel je scheppen kan dus!
Ingrediënten voor twee personen:
1 rijpe avocado, ontdaan van pit en schil
1 lente-uitje, zo fijn mogelijk versnipperd
enkele sprietjes vers bieslook, fijngehakt
1 handvol muntblaadjes, fijngehakt
het sap van ½ tot ¾ limoen
een flinke snuif gedroogde, gemalen chilipeper
peper en zout
250 g broccoliroosjes
2 rode bieten
een flinke snuif cayennepeper
1 ½ kl olijfolie
grof zout en versgemalen peper
Bereiding guacamole:
- Plet de avocado met een vork en roer alle ingrediënten erdoor.
- Proef af en toe en voeg limoen, peper, zout en kruiden toe naar je eigen smaak.
- Kook zo ’n 250 g broccoliroosjes in 4 minuten gaar en laat ze afkoelen, voor erbij of maak gegrilde rode bietjes!
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schrob de rode bieten grondig schoon, maar schil ze niet! Snijd ze in
partjes - Schep de partjes goed om met de olijfolie, wat zout en de cayennepeper en schik ze op een bakplaat. Plaats
zo ’n 20 minuten in de oven. - Laat de bietjes afkoelen op wat keukenrol, zodat overtollige olie verwijderd wordt. Bestrooi met grof zout en versgemalen peper.
Tip:
Uiteraard kan je ook andere groentjes dippen in de guacamole, maar broccoli en rode biet zijn mijn favorieten! Vreemd genoeg vind ik de combinatie met worteltjes maar niets. Dat zoete doet de avocado wat op de achtergrond verdwijnen. Maar elk zijn ding uiteraard!