Ik val ongetwijfeld mega hard in herhaling, maar ik ga het toch nog eens zeggen: voor mij bestaat de basis van elke maaltijd uit groente. Veel groente. Voor het ontbijt is dat doorgaans fruit, maar hoe dan ook: pure, onbewerkte planten. Ik heb het niet hoog op met die hoogbejaarde voedingsdriehoek, maar als we ons ideale voedingspatroon dan toch in een piramidevorm moeten gieten, dan horen groenten en fruit die onderste, grootste trede te vormen. Naar mijn bescheiden mening uiteraard. Bij het bedenken van een gerecht, start ik dan ook altijd met het beslissen welke groenten ik erin wil verwerken. In āt meervoud inderdaad. Een vraag als āWat eten we vandaag?ā wordt hier nooit beantwoord met āPasta!ā of āBiefstuk!ā. Ook niet met āQuinoa!ā of āZalm!ā, voor alle duidelijkheid. Niet dat daar iets mis mee is, maar hier gaat het gewoon niet zo. Want die kleurrijke, lekkere, groenten krijgen steeds de eer. Tijdens het aperitief vind ik dat soms een moeilijke, moet ik eerlijk toegeven. OkĆ©, als ik wat meer tijd heb maak ik bijvoorbeeld gevulde champignons met prei of noriloempiaatjes, maar als ik geen al te fancy etentje geef en mijn gasten toch iets wil aanbieden voor we aan tafel gaan, dan denkt mijn brein al snel in de richting van kerstomaatjes, pistachenootjes, (ongepelde) pindaās (de magie daarvan lees je HIER), olijven en stukjes Parmezaan – stukjes, geen blokjes, want ik vind stukken Parmezaan prachtig. Behalve de kerstomaatjes zijn mijn andere sneukelingen erg rijk aan calorieĆ«n. Argeloos verorberen we dan deze gezonde lekkernijen, zonder erbij stil te staan dat we zo op een half uurtje tijd de dagelijkse caloriebehoefte van een kleuter naar binnen werken. Geen grap!
Ik geef veel etentjes en ik houd ontzettend van eindeloos aperitieven. Ook hier wou ik groenten dus wat āaanwezigerā maken, zonder er teveel tijd aan te moeten besteden. En zonder mijn gasten te zeer een konijnenvoergevoel te geven. Vandaar deze dipformule! Het enige niet-groente-ingrediĆ«nt is de geitenkaas. Verder is het veggies van begin tot eind, vol van smaak en kleur en geheel vrij van enige vorm van saaiheid. Feest!
Ingrediƫnten:
Voor de broccolidip:
1 broccoli
een grote handvol muntblaadjes, fijngehakt
het sap van Ā½ citroen
2 Ć 3 el magere verse kaas (of sojayoghurt, als je veganistisch of lactose-intolerant bent)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Voor de geitenkaasdip:
1 potje (150 g) zachte geitenkaas
2 Ć 3 el natuuryoghurt
3 handvol verse kruiden, fijngehakt (bieslook, peterselie en munt zijn mijn favorieten hiervoor)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Groentedippers:
Koolrabi (dat zijn die witte frietjes die je op de foto ziet, gewoon rauw – super lekker!), radijsjes, jonge worteltjes, komkommer, kort gekookte broccoli- en bloemkoolroosjes, kerstomaatjes, bleekselderij, kort gegrilde groene asperges
Bereiding van de broccolidip:
- Snijd de broccoli in rozen. Roosjes is niet nodig, want eenmaal gekookt wordt alles toch gepureerd, dus grote stukken zijn helemaal okƩ. Neem ook zoveel mogelijk van de steeltjes mee! De dikke stam van de broccoli kan je ook perfect gebruiken: verwijder het opgedroogde uiteinde en de taaie, vezelachtige schil en snijd de bleke kern in stukken.
Kook de broccoli 10 minuten (veel langer dan mijn heilige 4 minuten voor knapperige roosjes dus) en laat nog eens 10 minuten uitlekken in een vergiet. - Pureer de broccoli met een staafmixer tot je een gladde massa overhoudt. Voeg de verse kaas, het citroensap en de munt toe en kruid met veel versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Roer alles goed om, proef en kruid bij naar je eigen smaak. Ik durf niet zeggen hoeveel peper, zout en munt ik toevoegā¦ Way too much, naar normalemensennormen, in elk geval.
Bereiding van de geitenkaasdip:
- Vermeng alle ingrediƫnten. As easy as that.
Stem opnieuw de kruiden af naar je eigen smaak. Peper en zout gebruik ik hier, maar minder kwistig. De geitenkaas komt namelijk uit een potje en bevat dan ook (helaas) al heel wat verborgen smaakmakers en zout.
Tips:
Ik serveerde mijn broccolidip al verschillende keren aan vriendinnen en de eerste reactie was telkens: “Ah! Guacamole!”, tot ze het proefden uiteraard. Guacamole maak ik echter ook regelmatig. Via DEZE LINK kom je op mijn recept terecht. Avocado is veel calorierijker dan broccoli, maar ook erg gezond door zijn hoge gehalte aan onverzadigde vetten.
In de categorie “hapjes” binnen het menu “recepten, vind je nog tal van andere aperitiefideeĆ«n boordevol groenten! Klik HIER om daar een kijkje te nemen.
Broccoli is Ć©Ć©n van mijn favoriete groenten. Er valt zoveel over te vertellen dat ik er een apart artikeltje over schreef. Broccoli is ZO gezond, maar echt ZO gezond. Je kan het met recht en rede supervoedsel noemen. Klik HIER om er alles over te lezen.
3 reacties
Ik maak heel vaak de typische guacamole, tzatziki en hummus. Maar deze ga ik ook zeker eens proberen! Klinkt lekker en heel gezond!
Hallo Karolien, de broccolidip wil ik heel graag dit weekend uitproberen, maar wat bedoel je met verse kaas? Is dit plattekaas, of witte kaas genre Philadelphia? Groetjes! Vanessa
Hey Vanesse, ik bedoel (volle) platte kaas maar je kan gerust ook volle Griekse yoghurt gebruiken!