Search

Karola’s granola

Dat de ene granola de andere niet is, hoef ik jullie vermoedelijk niet te vertellen. En als jullie daar toch nog enigszins over zouden twijfelen, wil ik mijn lief wel eens een pleidooi laten voeren. Sinds zo’n 10 maanden eet hij ongeveer elke dag Karola granola, zoals zijn beste vriend die gedoopt heeft. Niet de kruidige, zoete appeltaartgranola die ik een hele tijd geleden met jullie deelde (klik hier voor dat recept), maar wel deze meer alledaagse granola waarvan ik steeds een grote voorraad in huis heb.
Regelmatig krijg ik als foodblogger staaltjes granola toegestuurd. Vaak lekker en af en toe zelfs helemaal suikervrij zoals ik het graag heb. Maar telkens er hier zo’n pakje toekomt en ik helemaal blij ben omdat ik een geschenkje krijg, doet mijn lief geen enkele moeite om zijn gebrek aan goesting in de vreemde granola te verbergen. Want als ik een Instagramproof foto van onze ontbijtkommen met de door mij goedgekeurde granola’s maak, krijgt hij die uiteraard ook effectief gepresenteerd. Karola granola is de allerbeste en allerlekkerste en daar kan geen enkele andere tegen op. Dat zijn zijn woorden hè, niet de mijne.

Wat deze granola zo bijzonder maakt, is de ellenlange lijst ingrediënten. Alvast sorry daarvoor. Ik vind granola’s vaak nogal saai. Tussen de hoop granen, vind je wel een verdwaald nootje en een rozijn of twee maar daar stopt het zo ongeveer als je ontbijt met een bescheiden portie van 30 g, zoals ik. Ik verveel mij snel als het over eten gaat en daarom stelde ik deze rijke Karola granola samen, propvol noten, pitten en smaakmakers. En uiteraard zonder toevoeging van enige vorm van suiker. Heel bewust koos ik voor ingrediënten die een echte meerwaarde bieden op vlak van smaak. Geen gojibessen, chia-, maan- of lijnzaad dus, want zo spannend vind ik die eerlijk gezegd niet. Natuurlijk kan je de ingrediëntenlijst aanpassen naar je eigen smaak of voorraadkast, maar kies hierbij zeker en vast voor verscheidenheid: veel kleine beetjes van allerlei verschillende ingrediënten. Ik wil je ook nog even meegeven dat ik letterlijk 12 versies van deze granola maakte alvorens ik ‘m bijzonder genoeg vond om met jullie te delen. Gewoon ter info hè.

De waaier aan verschillende smaken wordt in Karola granola samengehouden door haver. In twee versies zelfs: havervlokken en havermout. Haver is een graansoort die een heel proces ondergaat alvorens door ons geconsumeerd te worden. Haverkorrels worden gepeld, geweekt, gedroogd en geplet. Zo krijg je havervlokken.

Delhaize bio havervlokken

Wanneer havervlokken verknipt worden, ontstaat er havermout. De fijnere havermout vind je zo ongeveer overal, maar de ongeknipte havervlokken zijn iets moeilijker te verkrijgen. Ze geven de granola extra beet en maken ‘m lekker knapperig en vullend. Een belangrijk ingrediënt dus, dat ik graag even extra in de kijker plaats. Havervlokken zijn te vinden bij Delhaize en – jullie zagen het misschien al voorbij komen op Facebook of Instagram – niet toevallig mag ik mezelf tegenwoordig Delhaize-ambassadeur noemen. Ik voelde me vereerd toen Delhaize me contacteerde om een samenwerking met Karola’s Kitchen aan te gaan en nam de opdracht om gerechten samen te stellen met mijn favoriete Delhaize-producten met plezier aan. En het was voor mij heel duidelijk welk ingrediënt ik als eerste in de spotlight zou plaatsen: de bio havervlokken, die hier elke dag opnieuw in de Karola granola bij het ontbijt verschijnen. Door de afwezigheid van suikers en siropen en de minimale hoeveelheid toegevoegde vetstof, vormt deze granola, gecombineerd met (plantaardige) yoghurt en fruit een perfect alledaags ontbijt.

Karola's Kitchen - Karola granola

Ingrediënten voor een grote bokaal:

granen:
175 g havervlokken (zie inleiding)
100 g havermout

noten:
50 g amandelen
50 g hazelnoten
50 g pecannoten
50 g cashewnoten
50 g geroosterde, ongezouten pinda’s (zie tips)
40 g kokosschilfers (zie tips)

pitten & zaden:
30 g zonnebloempitten
30 g pompoenpitten
30 g sesamzaad
30 g pijnboompitten

kruiden & smaakmakers:
1 tl garam masala (zie tips)
½ tl kaneel
6 el water
2 tl steviapoeder
2 el kokosolie, gesmolten (of andere neutrale, plantaardige olie)
¼ tl fleur de sel (optioneel – zie tips)

gedroogde vruchten:
20 g veenbessen (cranberries)
20 g moerbeien
20 g rozijnen
30 g bananen chips (zie tips)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Hak de amandelen, cashew-, hazel- en pecannoten grof. Vermeng ze met de havermout en havervlokken, pitten en zaden, pinda’s, garam masala en kaneel en eventueel de fleur de sel.
    Klop het steviapoeder goed los in het water en voeg ook de gesmolten kokosolie toe. Water en olie mengen zich niet spontaan, dus klop het mengsel stevig door en giet het onmiddellijk over het granennotenmengsel. Schep het geheel zorgvuldig en grondig om en verspreid het over een met bakpapier beklede bakplaat (zie tips). Zet het mengsel gedurende 30 minuten in de oven en schep het elke 10 minuten goed om. Voeg na de eerste 10 minuten baktijd de kokosschilfers toe.
  3. Hak intussen de gedroogde vruchten en de bananenchips grof. Haal de granola na 30 minuten uit de oven en schep de vruchten eronder. Het is belangrijk dat je het geheel volledig laat afkoelen op de bakplaat voor je de granola in een luchtdichte pot overbrengt.
  4. Klik HIER en stem Karola’s Kitchen tot beste Belgische Food Blog binnen de categorie healthy. (Sorry, die kon ik niet laten liggen.)

Tips:

Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar voor het gemak zet ik ze even bij de noten. Ongezouten, geroosterde pinda’s vind je niet zo makkelijk. Ze zijn o.a. te koop bij Delhaize.

Kokosschilfers zijn niet hetzelfde als kokosrasp. Schilfers zijn groter, ze worden ook soms kokoschips genoemd. Ik gebruikte ze eerder al een in de kwark exotic, het dessert met mango en passievrucht. Ook deze vind je o.a. bij Delhaize. Je kan ze vervangen door kokosrasp, maar dat geeft minder crunch.

Garam masala is een geroosterd mengsel van specerijen, afkomstig uit de Indiase keuken. Ik liet het al eens aan bod komen in het recept voor garam masala white beans. Laat dit bijzondere ingrediënt alsjeblieft niet weg! Je vindt het o.a. in een Turkse supermarkt en bij Delhaize.

Ik ben verzot op fleur de sel in granola. Ook in mijn appeltaartgranola voeg ik er een snuif aan toe. Het geeft al dat zoete een ware finishing touch. Maar mijn lief is de grootste granola-eter hier in huis en hij heeft er een hekel aan. Ik heb me gewonnen gegeven. In onze granola vind je voortaan dus geen fleur de sel meer.
Vervang de fleur de sel trouwens zeker niet door grof zeezout of gewoon keukenzout. Beide smaken veel intenser en zullen je recept verpesten!

Bananenchips zijn gebakken, gezoete, super knapperige schijfjes banaan. Ik koop ze in een Turkse supermarkt.

22 reacties

  1. Hallo Karolien!

    Ik volg al een tijdje je blog. Zeker als ik nog eens ‘de gezonde tour’ wil opgaan, maar ik toch lekker wil eten. Als ik jouw receptjes klaarmaak, heb ik altijd het gevoel dat ik goed bezig ben 🙂 . Hartelijk bedankt dus voor al je recepten én de heerlijke teksten die je er altijd bij schrijft. Ik lees ze altijd en leef met je mee, ook als het soms niet goed gaat. Ik bewonder je, hoe je in het leven staat, er er keihard voor gaat.

    Nu heb ik dus het voornemen om gezond te ontbijten te komende tijd. Ik probeer een vijftal kilo’s af te vallen. En ik wil heel graag Karola’s granola uitproberen! Alleen ben ik nu in de war rond de havervlokken die nu in de granola zitten.

    Bij je vorige ‘zadenmix’ had je in de reacties geschreven dat havervlokken wel gezond zijn, maar niet ideaal zijn als je vlot gewicht wil verliezen. In combinatie met yoghurt, noden en zaden vormt het niet zo’n goede voedselcombinatie waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt en futloosheid. Ik heb zelf heel snel last van een opgeblazen gevoel… dus voor ik keihard ga investeren in deze lijst van ingrediënten wil ik nog eens horen wat jij hierover denkt. Ik zou het niet combineren met gewone yoghurt maar met ‘Alpro Soya Mild & Creamy’ 🙂

    Dus, wat denk je? Vele groetjes, van Esther

    1. Hoi Esther
      Sorry dat ik je zo lang liet wachten op een antwoord. Het was hier de voorbije weken razend druk… Maar bij deze!
      Je reactie stipt iets aan waar ik het binnenkort uitgebreid over wil hebben, namelijk dat een eetstijl iets veranderlijk en flexibel is. Het opgeblazen gevoel dat ik soms had door havermout met yoghurt te combineren, daar merk ik tegenwoordig amper nog iets van. Het hangt volgens mij nogal samen met mijn hormonale cyclus en met hoe mijn eetpatroon er naast mijn ontbijt uitziet. Dat staat natuurlijk helemaal los van het feit dat havermout een koolhydraat is en dat het, wanneer je probeert om gewicht te verliezen, beter niet in al te grote mate deel uit maakt van je menu.
      Ik persoonlijk hou granola voor af en toe. Voor mij is het niet mijn dagelijkse ontbijt, maar het vormt wel een fijne, gezonde afwisseling voor bijvoorbeeld een zadenmix. Momenteel (de voorbije weken) ontbijt ik het liefste met dezelfde Alpro yoghurt als jij, 2 eetlepel havermout en 1 eetlepel zadenmix. En fruit uiteraard 🙂 Het is moeilijk uit te leggen, maar ik merk dat mijn lichaam nood heeft aan een koolhdyraatrijker ontbijt. Ik vermoed door de intens drukke periode, misschien zelfs door de koude… Ik pas me aan en probeer zo goed mogelijk te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en ik wil je vooral aanraden dat ook te doen. De impact op je gewicht is verwaarloosbaar als je niet ook nog brood, aardappelen en pasta toevoegt aan je menu.
      Ik kan je de granola zeker aanprijzen 🙂 Eten moet leuk en boeiend blijven, dus als je op zoek bent naar wat afwisseling, dan doet deze zeker goed dienst! De grote hoeveelheid noten en zaden compenseert voor de havermout. Stel dat je er toch een opgeblazen gevoel aan overhoudt, giet ‘m dan in mooie confituurbokalen en schenk deze als cadeautje weg. (Mijn typisch last-minute geschenkje als ik ergens te gast ben.) Je kan er heel wat mensen blij mee maken 😉
      Liefs
      Karolien

    1. Hey Tinneke, ik denk dat ik die gewoon bij Colruyt of zo kocht, maar het zou zeker kunnen dat die hype wat gepasseerd is en ze daarom moeilijker te vinden zijn 🙂 Bij Bio-Planet bv ga je dat zeker wel vinden! Je kan anders gerust rozijnen gebruiken, als je dat lust 🙂

  2. Beste Karolien,

    Mijn huisdokter raadt me aan een gewone notenmix te eten als ontbijt ipv granola, aangezien er door de opwarming in de oven minder goede vetten vrijkomen. Klopt dat ?
    Groeten,
    Carmen

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!