Zoek

Overnight oats met pindakaas en banaan

Dit is zo’n makkelijk, snelklaar ontbijtje, dat ook nog eens ideaal is voor onderweg. Je kan het recept voor de overnight oats gerust als basis gebruiken en er je eigen variaties op maken, naar jouw smaak en/of wat er in je koelkast ligt.
De credits voor de foto gaan naar Studio Wauters, de styling gebeurde door mezelf.

Overnight oats met om het even wat

Laat me beginnen met heel duidelijk te stellen: ook als je geen pindakaas en/of banaan lust, is dit een recept voor jou. Want je kan overnight oats – oftewel ‘havermout die je een nacht laat weken in plaats van kookt’ – op duizend-en-een manieren opsmukken, helemaal naar je eigen smaak. Zolang je het basisrecept maar volgt. Want je hebt wel degelijk geslaagde en minder geslaagde, waterige overnight oats. Vandaar dat ik in mijn overnight oats-recepten altijd ook chiazaad én (plantaardige) yoghurt gebruik. Beide vind ik dé geheime ingrediënten om een geslaagde oats te maken.

Isaac, mijn zoontje die nu bijna twee is, is gek op overnight oats. En dat maakt mijn leven een stuk gemakkelijker: ’s avonds alle ingrediënten in een bokaal door elkaar schudden en de tijd doet de rest van het werk. Kind blij, moeder blij, want dit ontbijt klaarmaken is dus echt nul werk (en nul afwas, enkel het bokaaltje waarin je de overnight oats maakte).

Als ik voor Isaac kook, denk ik toch (nóg) net iets meer na over voedingsstoffen. Ik vind pindakaas bijvoorbeeld gewoon heel erg lekker, doorheen de oats, maar voor hem is het daarbovenop een makkelijke manier om een extra portie voedzame vetten binnen te krijgen. Iets waar Vlaamse jonge kinderen gemiddeld nog steeds wat te weinig van eten, maar tegelijk o zo belangrijk is voor een goede groei en ontwikkeling.

Bovenaanzicht van een kom met overnight oats, afgewerkt met schijfjes banaan, pindakaas, blauwe bessen, pompoen- en zonnebloempitten en stukjes gehakte donkere chocolade.

Pindakaas-tips

De ene pindakaas is de andere niet. Hoewel ik je zeker geen angst wil aanjagen hoor, want de soorten in de Belgische winkelrekken, zijn doorgaans dik oké. Neem nu de standaard die in veel huishoudens te vinden is: Calvé. Die bevat 85% pinda’s, plantaardige olie (raapzaad, soja- en palmolie) en zout als ingrediënten. De palmolie is volgens duurzame teelt, met het zout wordt niet overdreven… Kortom: niet slecht.

Maar het kan wel beter 🙂 Met een 100% pindakaas bijvoorbeeld. De naam zegt het zelf al: deze pindakaas bevat enkel en alleen pinda’s. Niets meer, niets minder. Geweldig.

Kan het nóg beter? Wel… Beter is niet het juiste woord. Completer, zou ik eerder zeggen. Hier in huis heb ik de 100% pindakaas sinds een tijdje vervangen door een 100% gemengde notenpasta. Deze bestaat uit 50% pinda’s, 35% amandelen en 15% cashewnoten. Doordat er nog heel veel pinda’s inzitten én dankzij de uitgesproken smaak van pinda, smaakt deze notenpasta nog heel erg naar pindakaas. Maar, zonder er moeite voor te doen, zorg je zo voor meer variatie in je eetpatroon (of dat van je kind). Zelfs als je heel vaak ‘pindakaas’ eet, krijg je nu toch drie soorten noten binnen in plaats van één. (Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar qua samenstelling lijken ze zo hard op noten dat ze voor het gemak vaak zo ingedeeld worden.)

Variëren, variëren…

Variëren in producten, in bereidingswijzen… Het is een van de dingen die een essentieel onderdeel uitmaken van een gezond eetpatroon. Elk voedingsmiddel heeft namelijk zijn eigen unieke waaier aan nutriënten. Door te variëren, zorg je ervoor dat je jezelf een rijk arsenaal aan aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), vetten, vitamines, mineralen en fytonutriënten (plantaardige stofjes, zoals bètacaroteen in wortel) aanbiedt. Je vermijdt ook dat je teveel van bepaalde minder goede stoffen opneemt (zoals verzadigd vet, in een eetpatroon rijk aan dierlijke producten). Variëren is dus een goede zaak. Cashewnoten eet ik bijvoorbeeld nagenoeg nooit, maar dankzij de notenpasta zijn ze nu wel een onderdeel geworden van mijn eetpatroon.

Wel een belangrijke nuancering: de 100% notenpasta is duurder dan de 100% pindakaas. Als die meerprijs je in moeilijkheden zou brengen, is de notenpasta eenvoudigweg géén goede keuze voor jou. Als je de 100% notenpasta niet lekker zou vinden, is het óók geen goede keuze voor jou. Producten kunnen mooi en goed zijn, maar als ze – om welke reden dan ook – niet passen bij jou, laat ze dan voor wat ze zijn. Zonder omkijken. ‘Gezond’ is altijd contextgebonden!

Bovenaanzicht van een kom met overnight oats, afgewerkt met schijfjes banaan, pindakaas, blauwe bessen, pompoen- en zonnebloempitten en stukjes gehakte donkere chocolade. Rechts bovenaan staat een glas met een rodebietensapje.

Overnight oats met pindakaas en banaan

Overnight oats zijn niet alleen heel erg lekker en voedzaam, maar ook handig voor onderweg, supersnel te maken, met eenvoudige ingrediënten en zonder dat het veel afwas oplevert. Een top ontbijtreceptje dus! Zet de afwerking en toppings vooral naar je eigen hand, daar leent dit recept zich perfect toe!
4.93 van 28 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 5 minuten
Gang Ontbijt, Breakfast
Porties 1

Ingrediënten
  

Voor de oats

  • 35 g havermout
  • 1 el chiazaad
  • 140 ml (plantaardige) melk
  • 2 el (plantaardige) yoghurt
  • 1 tl ahornsiroop (optioneel - of honing, agave...)
  • 1 tl 100% pindakaas of notenpasta
  • 1/4 tl kaneel (of wat minder, als je niet zo'n liefhebber bent)

Voor de topping

  • 1/2 banaan
  • 10 g chocolade (puur of melk, kies wat je het lekkerste vindt)
  • een handvol blauwe bessen
  • 1/2 el pompoenpitten
  • 1/2 el zonnebloempitten
  • enkele druppels 100% pindakaas (optioneel)

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor de oats in een bokaaltje. Sluit goed af en schud krachtig tot alles goed vermengd is. Laat een nacht in de koelkast staan.
  • Roer de oats de volgende ochtend goed door en doe ze in een kom. Snijd de banaan in plakjes en hak de chocolade fijn. Werk de oats af met alle toppings. Smakelijk!

Overnight oats met pindakaas en banaan: tips & tricks

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Havermout bevat van nature geen gluten, maar wordt wel gekweekt en verwerkt in de buurt van andere granen die wél gluten bevatten, waardoor het voor mensen met coeliakie toch gevaarlijk is. In sommige Delhaizes en in natuurvoedingswinkels kan je glutenvrije havermout vinden.
  • Andere ingrediënten:
    • Ben je geen fan van pindakaas, vervang deze dan door amandelpasta of laat hem gewoon weg uit het recept.
    • Ik vind de combinatie van banaan, blauwe bessen, chocolade en pinda goddelijk lekker! Maar ook bijvoorbeeld mandarijn in plaats van blauwe bessen, of kaki in plaats van banaan is heerlijk!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

82 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!