Zoek

Red Bircher muesli

Muesli werd in 1900 uitgevonden door arts en voedingsdeskundige Maximiliaan Bircher-Benner, die zijn tijd vér vooruit was: hij raadde voor een goede gezondheid pure en vegetarische voeding aan met het accent op groente, fruit en noten. In een tijdperk waarin er nog amper linken waren gelegd tussen voeding en gezondheid was dit onvoorstelbaar visionair.
Als ontbijt adviseerde dokter Bircher-Benner mensen een combinatie van een schepje in water geweekte havermout met noten en geraspte appel. Als het ware een prehistorische variant van overnight oats. De dokter zou echter niet zo’n fan zijn van de hedendaagse Bircher muesli-recepten, waarin appelsap en suikerrijke afwerkers als agave- of ahornsiroop dit ontbijt erg zoet maken.

Maximiliaan Bircher-Benner trots maken en de Bircher-muesli terug naar een écht voedzaam ontbijt brengen, dat was mijn missie toen ik aan dit recept begon. En die missie werd geboren toen ik kennis maakte met DeeMuesli, het bedrijfje van Eva Reviers. Eigenhandig maakt Eva haar puur natuur muesli, online verkrijgbaar in twee smaken: de Original en Red Mix. In dit recept ging ik voor de Red Mix: een muesli zonder toegevoegde suiker maar mét gevriesdroogd rood fruit. Dat klonk als muziek in mijn oren.

Appelsap is een vrij geconcentreerde vorm van suiker. De appelsap uit het hedendaagse Bircher mueslirecept verving ik daarom door plantaardige melk. Aardbeien namen de plaats in van geraspte appel, om het gevriesdroogde rode fruit in de DeeMuesli Red Mix in ere te houden. En dan het geheime ingrediënt: courgette! Groenten verstoppen in allerhande gerechten, ik blijf er mij ontzettend mee vermaken. Door de toevoeging van courgette, bevat dit ontbijt een grotere variatie aan vitamines en mineralen, nog meer vezels en daarenboven is het ook een manier om extra water in deze muesli te verwerken. In tegenstelling tot fruit, bevat courgette nauwelijks suiker, waardoor dit ontbijt niet nodeloos zoet wordt. Toegegeven, dit recept moest ik wel enkele keren opnieuw maken voor het helemaal goed zat. Please, please, please, probeer het eerst uit voor je je neus ophaalt!

DeeMuesli Red Mix

Sinds ik met Karola’s Kitchen gestart ben, ontmoette ik al tal van gepassioneerde, inspirerende ondernemers. En elke keer opnieuw word ik helemaal blij van gesprekken met hen. Hoe zijn zij begonnen? Wat zijn hun dromen? Heel vaak komt er niets van die informatie bij jullie terecht, maar dat wou ik deze keer eens anders aanpakken. Daarom liet ik Eva van DeeMuesli zelf haar verhaal vertellen. Naast een recept schotel ik jullie vandaag dan ook een interview voor.

Op zowel je Instagram-pagina als je website draait alles rond je muesli, maar wie is de vrouw achter de muesli eigenlijk?
Oh, meteen al een moeilijke vraag! Waar begin ik…? Ik ben Eva, 39 jaar, uit Rotselaar bij Leuven en al heel erg lang samen met mijn vriend. Ik studeerde marketing en E-commerce en had heel wat jaren geleden een online juwelenwinkel. Dat ging super goed en uiteindelijk verkocht ik mijn shop. Die periode was een goede leerschool, wat ondernemen betreft. Momenteel ben ik niet full-time met DeeMuesli bezig, dat lukt nog niet. Wel gaf ik mijn vaste job op om als freelancer aan de slag te gaan. Dat valt een stuk makkelijker te combineren met DeeMuesli.

Vanwaar de fascinatie voor muesli?
Die komt er eigenlijk door mijn vriend. Hij ging in supermarkten vaak op zoek naar een lekkere, gezonde muesli, zonder toegevoegde suikers, maar kwam eigenlijk altijd teleurgesteld terug thuis: de muesli’s in de winkel voldeden gewoon niet aan wat we wilden. Zo begonnen we onze eigen muesli te maken. Ook vrienden en familieleden waren enthousiast en toen ging de bal aan het rollen.

Jullie Red Muesli bevat gevriesdroogd rood fruit. Toch wel vrij uniek binnen het mueslilandschap! Hoe kom je daarbij?
Ik ben verzot op rood fruit! Door te werken met gevriesdroogde vruchten, kan ik er ook in de winter van genieten.

Alle ingrediënten die jullie in DeeMuesli gebruiken zijn biologisch, maar toch heeft jullie muesli zelf geen bio-garantielabel. Hoe komt dit?
Het is een vrij complex proces om het label te bemachtigen. Daarvoor moet ons productieproces gecertificeerd worden. Momenteel ben ik in volle verhuis van het appartement van mijn schoonouders, waar ik nu de muesli’s maak, naar een co-cooking space in Brussel. Een beetje zoals een co-working space, maar dan dus voor kleine voedingsproducenten. Daar zal ik ook begeleid worden in het halen van dat bio-garantielabel. Wordt dus vervolgd!

Hoe eet jij je muesli het liefste?
Gevarieerd! Met yoghurt, amandel- of sojamelk… De Original vind ik superlekker met wat schijfjes banaan en de Red met verse rode vruchten erbij. Ook overnight muesli, lust ik graag. Ik eet muesli trouwens niet alleen als ontbijt. Vaak heb ik ook een zakje mee naar het werk, als tussendoortje.

Wat vind je ervan dat ik euhm… courgette aan je muesli toevoegde?
Leuk! Heel tof, ik ben al benieuwd om het uit te proberen.

Karola's Kitchen - Red Bircher muesli

Ingrediënten voor 2 porties:

150 g rijpe aardbeien (zo’n 6 stuks)
½ courgette
200 ml plantaardige melk die je lekker vindt (zie tips)
70 g DeeMuesli Red Mix
2 tl lijnzaad
wat vers rood fruit
1 el DeeMuesli Red Mix, voor de afwerking
eventueel extra zoetmiddel, zoals ahorn- of rijstsiroop, naar smaak (zie tips)

Bereiding:

Snijd de aardbeien in stukken. Schil de courgette grondig (al het groen moet weg zijn, anders krijg je een bruine i.p.v. roze pap) en snijd ook deze in stukken. Doe de aardbei en courgette samen met de plantaardige melk in een maatbeker en mix met behulp van een staafmixer tot je een egale, roze melk hebt.

Schep de muesli om met de aardbeimelk en het lijnzaad. Doe het mengsel in een luchtdichte bokaal en plaats enkele uren (bij voorkeur een nacht) in de koelkast.

Werk je Bircher muesli af met wat vers rood fruit en een halve eetlepel verse muesli.

Tips:

Dit ontbijtrecept is ideaal voor wie het tijdens de ochtend rush moeilijk heeft om tijd te maken voor de bereiding van een gezond ontbijt. Deze Red Bircher muesli kan je namelijk de avond van tevoren maken. Verdubbel de hoeveelheden, zo heb je voor vier dagen een ontbijt klaar staan! Bewaar de Red Bircher muesli in een goed afsluitbare bokaal in de koelkast. (Dankzij de plantaardige melk bewaart dit ontbijt wel vijf dagen in de koelkast.)

Ben je nog niet zo vertrouwd met plantaardige melk of wil je er graag meer over weten? Klik dan hier door naar mijn artikel Welke plantaardige melk is de beste vervanger?

Als je heel gevoelig bent aan de combinatie van eiwitten en koolhydraten, kies dan niet voor soja- of koemelk in dit recept. Bijvoorbeeld haver- of rijstmelk zijn dan beter keuzes, door het lage eiwitgehalte.

Ik voeg geen extra siroop of suiker toe aan dit ontbijt (in welke vorm dan ook) omdat het gevriesdroogde rode fruit, de rozijnen en moerbeien uit de muesli al voldoende zoetigheid leveren. Uiteraard kan je dit aanpassen naar je eigen smaak.


– Dit recept kwam tot stand in samenwerking met DeeMuesli –

2 reacties

  1. Moet het lijnzaad hier ook beter gekneusd worden, zoals in het bananenbrood? Of heeft een andere functie hier?

    Morgen pas proeven, maar ziet er lekker uit 🙂

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!