Morgen begint de gewone schoolwerkweek opnieuw. Ik ga niet doen alsof ik daar zin in heb. Het is te koud en nat en de vakantie was te leuk en warm. Om enige troost en rooskleurig toekomstperspectief te bieden, dan ook deze fleurige havermoutpap. Gezellig, old-fashioned, zoet, hartverwarmend en kleurrijk. Mijn excuses voor de voedselkilometers van de bessen, maar desperate times call for desperate measures š
Behalve het hoge koudedagengehalte van haverpap is er nog een goede reden om tijdens de winter wat extra havermout op te nemen. Het is namelijk een goede boost voor onze darmflora, die een belangrijke rol speelt in ons afweersysteem. Dit integenstelling tot dure drankjes als Actimel en Yakult, zoals ik al eens eerder beschreef in de blogpost ‘De nutteloosheid van probioticadrankjes’ waarover je via deze link alles kan lezen.
Ingrediƫnten voor ƩƩn eter:
40 g havermout (ongeveer 4 el)
60 g diepgevroren rode vruchten, niet ontdooid
175 ml ongezoete amandelmelk (of een andere melksoort, naar je eigen smaak)
Ā½ tl vanille-extract
1 el geschaafde amandelen
1 el pompoenpitten
50 g verse bosbessen, bramen, frambozen of aardbeien, voor erbovenop
Ā½ tl steviapoeder (indien je wenst)
Bereiding:
- Doe de havermout en de amandelmelk in een pot en breng aan de kook. Laat enkele minuten pruttelen, tot het vocht is opgenomen, voeg de diepvries vruchten toe en schep alles goed om. Zet het deksel op de pot, draai het vuur uit en laat het geheel nog enkele minuten wellen.
- Rooster de amandelschilfers kort in een droog pannetje tot ze goudbruin zijn en hun heerlijke geur verspreiden.
- Schep het verse fruit bovenop de havermoutpap en strooi er de amandelen en pompoenpitten over.
Weetje:
Haver heeft een hele behandeling nodig om het voor ons eet- en verteerbaar te maken. Het wordt gewassen, gepeld, verhit, eventueel verknipt (afhankelijk van wat het eindproduct dient te worden), nogmaals verhit en tot slot platgewalst.
Wanneer de haver verknipt wordt, noemen we het overgebleven product havermout. Als het niet verknipt wordt havervlokken. Omdat havermout dus kleiner is, heeft het ook een minder lange kooktijd.
Tegenwoordig is er ook instant of express havermout te koop, die nĆ³g sneller gaart. (5 minuten kooktijd is blijkbaar te lang voor sommigenā¦) Deze versies bevatten heel vaak extra toevoegingen als zout en suiker. Ik gebruik ze dus ook niet.
Haver bevat van nature geen gluten. Maar de havermout of havervlokken die je in de gewone supermarkt koopt, wordt steeds geproduceerd in fabrieken waar ook tarwe en andere granen verwerkt worden. Daardoor bevat deze altijd sporen van gluten. Wie zeker wil of moet zijn van haver zonder gluten, moet dus absoluut naar de natuurvoedingswinkel! Hier kan je zonder problemen glutenvrije versies vinden.
4 reacties
Hey Karola,
Ik heb juist je website ontdekt en ik denk dat ik wat meer ga langskomen!
Maar nu mijn vraag: ik heb inn de natuurwinkel ook gewone haver gekocht. ( dwz de volle graankorrels) We eten die als koolhydraat bij groenten. Dat is toch ook goed he? Want haver! En volkoren! Maar, omdat je nu zegt dat haver heel wat bewerking nodig heeft vooraleer het verteerd kan worden, weet ik het niet meer! Is dit nu goed of niet?
Groetjes
Nele
Hoi Nele
Haver is goed. Haver is een natuurlijk, puur product. Dat het sterk bewerkt moet worden vooraleer het goed verteerbaar is, is niet anders dan met de meeste andere granen hoor. Ik heb het dan over pletten en/of voorkoken en/of verknippen. Als jij hele haverkorrels koopt, dan sta je sowieso opnieuw al wat stapjes dichter “bij de natuur”. Dus helemaal geen zorgen daarrond, zou ik zeggen.
Afgezien daarvan zou ik zeggen: luister naar je lichaam. Ik kan al eens een ballonbuik krijgen van granen, dus ik eet ze niet elke dag. Ik heb dat dan weer niet bij peulvruchten, terwijl een grote groep mensen daar juist een opgeblazen gevoel van krijgt. Als jullie je prima voelen bij die volle haver, dan is dat ook gewoon een prima keuze š
Veel succes ermee!
Groetjes
Karolien
Dag Karolien! Kan ik dit ook de dag op voorhand maken en opnieuw opwarmen?
Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar moet lukken. Je zal dan wel sowieso wat extra water of melk moeten toevoegen voor/tijdens het opwarmen, anders zal het een dikke en/of droge pap worden.