Zoek

Smoothie bowl met mango, banaan en kokos

Karola's Kitchen - SMEG - smoothie bowl met mango, banaan en kokosLiefde op het eerste gezicht. Dat was het. Ik zag deze mooie blender en ik dacht: Gij kunt mij krijgen, lekker dier!
SMEG vroeg me om deze blender uit te testen en daar moest ik uiteraard geen twee keer over nadenken. Niet alleen omdat dit toestel met haar 50’s look een streling voor het oog is, maar mijn oude blendertje was enkele weken voordien ernstig gewond geraakt tijdens het uitproberen van een nieuw recept. Dit recept. Ik moest dus ook niet lang nadenken over wat ik met mijn nieuwe SMEG blender zou maken: een smoothie bowl!

Lekker, mooi en gezond. Een nieuwe ontbijt-hype in healthy foodie-land, die ook in Karola’s Kitchen niet mag ontbreken. Een smoothie bowl is eigenlijk een smoothie die meer eten is dan drinken. Het idee is dat je als het ware een dikke vruchtensoep maakt en deze afwerkt met allerlei noten, zaden en fruit naar keuze. Hierbij mix je ingevroren fruit fijn, samen met wat yoghurt en een beetje melk.
En daar ging het mis, met die oude blender van me. Het harde, diepgevroren fruit malen is een serieuze klus voor het mes en de motor van een blender. Tijdens mijn eerste poging won het fruit: de onderkant van mijn blendbeker (waar het mes zich op bevindt) schroefde zichzelf geniepig los tijdens het mixen. En plotseling hing de mango overal. Smoothie in heel de keuken. Behalve in mijn kom, obviously.
Deze SMEG blender heeft een heel krachtige motor. Het mes zit ook veel steviger vast geschroefd en geklikt dan bij mijn oude toestelletje. Bovendien heeft hij zelfs een speciale smoothie- en ice-crush-stand, waardoor diepgevroren fruit geen schijn van kans maakt.
Nog een voordeel van deze blender: de schenkkan is groot. Mijn vorige blender was eigenlijk te klein om twee personen van lekkers te voorzien. Ik riskeerde me het soms toch (‘koppig’ is my middle name), met – opnieuw – het nodige opkuiswerk nadien. Ook op dat vlak zijn al mijn stressjes van tafel geveegd met mijn SMEG exemplaar 😀

Als je niet over een krachtige blender beschikt, kan je het fruit een klein beetje laten ontdooien. Voeg er dan wel wat minder vocht aan toe. De bedoeling is dat je een dikke massa krijgt, die je kan oplepelen als yoghurt. Blend ook met wat tussenpozen zodat de motor van je blender niet oververhit geraakt. Het smoothie-programma van de SMEG blender maakt het je super makkelijk en doet dit vanzelf! Als je de smoothie-stand instelt, blendt het apparaat snel, super snel en traag, met af en toe een korte pauze. Het programma duurt ongeveer een minuut. Door het twee maal te laten doorlopen, bekwam ik de perfecte smoothie bowl. Het smeuïge resultaat giet je in een kom en bestrooi je met fruit, noten en zaden, zoals je dat zelf wenst. Heerlijk! En helemaal klaar voor de zomer 😉

Karola's Kitchen - smoothie bowl met mango, banaan en kokos

Ingrediënten voor één kom:

150 g diepgevroren mango
een kleine overrijpe banaan (zo’n 100 g)
75 g kokosyoghurt (of een veganistisch alternatief, zoals Alpro met kokossmaak)
75 ml melk naar keuze (neem een neutrale smaak als soja-, rijst- of koemelk of melk met kokosaroma)
1 tl kokosrasp
wat vers fruit naar keuze (hier gebruikte ik blauwe bessen en frambozen)
wat pitten, zaden en/of nootjes en gedroogde bessen naar keuze

Bereiding:

 1. Doe de diepgevroren mango, banaan, kokosyoghurt en melk in een blender en mix tot een gladde massa. Kies hiervoor het smoothie-programma van de SMEG-blender. Gebruik je een andere blender? Doe dit met voldoende tussenpozen, om oververhitting van je blender te vermijden.
 2. Schenk de dikke smoothie in een kom. Schep het fruit erbij en bestrooi met de pitten, zaden, nootjes en/of het gedroogde fruit en de kokosrasp.

Tips:

Een smoothie bowl bereiden vraagt uiteraard ietsjes meer werk dan yoghurt uitgieten in een kom. Daarom maak ik het mezelf makkelijk door voor de afwerking bessen te kiezen. Die vragen namelijk geen snijwerk, in tegenstelling tot ander fruit.

9 reacties

 1. Hej Karolien,

  Dit zien er echt allemaal super lekkere gerechten uit (vandaag ontdekt dus nog veel om te proberen).
  Juist een vraagje, wat is kokosrap en waar kan ik dit vinden?
  Ikzelf ben ook van Gent 🙂

  Groetjes en veel succes verder met je blog,
  ik volg je zeker verder.

  Laura

  1. Hoi Laura! Kokosrasp is fijngesnipperde kokos (klik hier om naar een voorbeeld te gaan). Het wordt ook wel kokosschaafsel, -schilfers of kokosnootpoeder genoemd. Je kan het vinden in alle betere supermarkten of in Turkse kruidenierswinkels. Veel succes ermee!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!