Zoeken

Zacht- en hardgekookte eitjes

De basis van de basis!
En toch heb ik verschillende pogingen nodig gehad om het onder de knie te krijgen en die perfecte eitjes op tafel te toveren.
Zachtgekookte eitjes met groene soldaatjes
Mijn eerste zachtgekookte eitje… Nooit ga ik het vergeten. In het gekookte-eieren-spectrum bevond het zich eerder aan de rauwe zijde. Ik kan zelfs niet met zekerheid zeggen dat er geen enkel teken van leven meer in dat eitje zat. Zonder enige pardon gleed het namelijk uit zijn huisje en plofte middenin een prachtig Karola’s fruitzadenontbijt!
Ik sta niet vaak met mijn mond vol tanden, maar toen… Gobsmacked.
Maar goed. Intussen heb ik wél de ideale formule gevonden!
En dat bij zachtgekookte eitjes soldaatjes horen, daar ga ik niets tegenin brengen. Met een lepeltje is het ook maar een beetje saai… Die soldaatjes kunnen van brood gemaakt zijn, maar er zijn nog andere heerlijke combinaties!
Groene asperges bijvoorbeeld, die passen zo ongelooflijk goed bij dat smeuïge eigeel.

Dieprode hardgekookte paaseitjes
De dieprode hardgekookte eitjes zijn een paasklassieker bij de Olaertsen. En neen, er komt hier uiteraard geen synthetisch kleurstofje bij kijken. Gewoon een weekje of twee schillen van rode uien verzamelen en je kan aan de slag!
Mijn mama was het eens vergeten, dat bijhouden van die uienschillen in de weken voor Pasen. “Op naar de Colruyt dan…”, dacht ze. Met de nodige schaamte viste ze een zak vol uienschillen uit de rekken en… liet ze die braafjes, samen met haar appeltjes en tomaten wegen aan de kassa. Zoveel schattigheid.
Als je de eitjes eenmaal prachtig dieprood hebt gekleurd, kan je ze nog versieren met kitscherige stickertjes van konijntjes en kuikentjes. Zoals mijn mama dat ook deed.
Mijn omaatje, die ging in de weer met elastiekjes en touwtjes vóór ze eitjes bij de kokende, rode schillen legde. Zo maakte ze er allerlei patroontjes in.
Maar da ’s veel te ingewikkeld voor mij. Ik kan nog maar net een zachtgekookt eitje maken.

Twee zachtgekookte eitjes met groene soldaatjes:
1 bussel groene asperges
2 eieren, gewichtsklasse L
versgemalen peper en grof zeezout

  1. Breek de onderste uiteinden van de asperges af. Laat dit min of meer zijn eigen gang gaan. De asperges breken namelijk op de grens tussen het taaie en lekkere gedeelte. Meestal heb je dus per asperge zo’n 3 cm afval. Schillen is echter niet nodig, bij de groene variant.
  2. Kies een kookpot uit die eigenlijk wat te klein is, zodat de aspergepunten boven het water uitsteken, als je de asperges erin legt. Schat in hoeveel water je hiervoor nodig hebt en breng deze hoeveelheid water vervolgens aan de kook.
  3. Leg de asperges in het kokende water, de tipjes erbovenuit stekend dus. Laat 13 tot 15 minuten koken, giet ze vervolgens af en laat ze uitlekken op een propere keukenhanddoek.
  4. Breng opnieuw water aan de kook. Leg de eitjes in het kokende water. Vijf minuten vind ik ideaal. Bij 4 minuten is het nog te lopend, 6 minuten is voor mij dan weer te lang. De dooier begint dan namelijk al een klein beetje te stollen. Veel hangt uiteraard ook af van de grootte van je eieren.
  5. Spoel de zachtgekookte eitjes meteen met veel koud water!
  6. Breek de hoedjes voorzichtig af, met behulp van een mes of speciale eierhoedjessnijder (mijn mama heeft er zo één) en bestrooi met lekker veel versgemalen peper en grof zeezout!

Twee hardgekookte paaseitjes:
2 handenvol schillen van rode uien (enkel het papierachtige gedeelte)
2 eieren, gewichtsklasse L
versgemalen peper en grof zeezout

  1. Breng water aan de kook en doe er de uienschillen in. Laat zo’n 2 minuten koken. De kleur zal meteen vrijkomen!
  2. Prik een klein gaatje in de bolle onderkant van de eieren, om te vermijden dat ze barsten tijdens het koken. Dan kleurt ook de binnenkant rood en dat ziet er heel vies uit, vind ik. Ik heb een speciale eieronderkantprikker hiervoor, maar je kan ook gerust een naald gebruiken. Doe dit wel voorzichtig!
  3. Leg de eitjes 12 tot 13 minuten in het kokende water en spoel ze vervolgens onder koud, stromend water.

2 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!