Zoek

Asperges op z’n tomaatgarnaals

Asperges zijn heel gezond.
En laten we het dan nu over die pipi hebben!
Stinkende asperge-urine is een fenomeen waar ongeveer twee derde van ons stervelingen mee af te rekenen krijgt, na het eten van deze wel degelijk zeer smakelijke groente. Maar dat wil dus ook zeggen dat een derde hier geen last van heeft. Interesting…
In asperges zit asparagusinezuur dat in ons lichaam afgebroken wordt tot vluchtige, zwavelhoudende verbindingen. In de wetenschap is dat een nette manier om te zeggen dat er degoutant smerige geuren vrijkomen. Rotte eieren en stinkdiersproeisel bevatten ook van die zwavelhoudende verbindingen. Om maar te zeggen: ze stinken.
De verklaring waarom niet iedereen last heeft van aspergepipi staat nog niet helemaal vast, maar zou tweeledig zijn. Een klein deel van de vrijgestelden zou het asparagusinezuur simpelweg niet afbreken, doordat ze niet over de nodige afbraakenzymen hiervoor beschikken. Zij maken de stinkstoffen dus niet aan en hebben normale pipi.
De meerderheid van de niet-stinkerds maakt echter wel degelijk aspergepipi aan, maar ruikt dit gewoon niet! Dit komt omdat er in hun neus geen reukreceptoren zitten die nodig zijn om die specifieke zwavelhoudende verbindingen te registreren. Of je die afbraakenzymen en reukreceptoren hebt of niet, dat is genetisch bepaald. (Ja… Daar heeft men werkelijk onderzoek naar gedaan.)
Maar of je nu een stinkerd bent of niet, laat dat je alsjeblieft niet tegenhouden om van die o zo lekkere groente te smullen! De asperges zijn momenteel ontzettend laag geprijsd voor hun doen. Ideaal dus om er ten volle van te genieten! En met dit frisse en zomerse gerecht kan dit perfect!
asperges met tomaat en garnaal

Ingrediënten voor twee hoofdgerechtporties:
1 bussel witte asperges
1 bussel groene asperges
3 tomaten
een handvol verse dille, fijn gehakt
een handvol verse peterselie, fijn gehakt
een duimdik busseltje verse bieslook, fijn gehakt
2 el volle natuuryoghurt
100 g grijze garnaaltjes
50 g gerookte zalm, in kleine snippers
2 el opgelegde zilvervliesuitjes, grof gehakt
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

 1. Schil de witte asperges en snijd zo’n 2 cm van de onderkant. De groene asperges hoef je niet te schillen. Om zeker te zijn dat je alle taaie vezels van deze soort verwijdert, kan je de onderste uiteindes het best afbreken. Klik HIER voor een goed how-to-filmpje.
  Breng water aan de kook in een pot die eigenlijk wat te klein is. Zo zorg je ervoor dat de topjes van de asperges niet ondergedompeld zijn, zonder dat je een aspergekookpot moet aanschaffen.
  Breng eerst de witte asperges in het kokende water en voeg na 4 minuten ook de groene toe. Kook dan nog 4 minuten.
  Giet alle asperges voorzichtig af, zodat ze niet breken. Leg een schone handdoek open en schik ze hierop. Zo kunnen ze afkoelen en wordt al het overtollige vocht goed geabsorbeerd.
 2. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Hak ze vervolgens in kleine blokjes en schep ze om met alle verse kruiden, de yoghurt, garnaaltjes, gerookte zalm en zilvervliesuitjes. Kruid met voldoende versgemalen peper en grof zeezout en proef! Breng indien nodig nog wat verder op smaak, naar je eigen voorkeur.
 3. Leg een mengeling van groene en witte asperges op elk bord en schep hier het tomaatgarnaalmengsel bovenop. Je kan eventueel nog wat afwerken met enkele druppels olijfolie en wat extra fijngehakte verse kruiden.

Tips:

Gooi de aspergeschillen en uiteindes niet weg! Je kan er namelijk een heerlijk, supersimpel soepje van maken: mijn asperge-to-the-rescue soep.

Hou je, om welke reden dan ook, niet zo van gerookte zalm? Laat deze dan weg en voeg wat extra zout toe om het smaakverschil te compenseren.
Als je geen yoghurt in huis hebt, kan je deze uiteraard ook vervangen door mayonaise of iets mayonaise-achtigs. Ik kies voor yoghurt omdat dit het lichtst en minst bewerkt is.

Net als ik helemaal into asperges? Bekijk dan via de links ook zeker de volgende receptjes!
– asperges en rucola met Parmezaan in de oven
– asperges met ei, dille en lompviseitjes
– broccolisalade met asperges, avocado en feta
– asperges, oesterzwammen en bloemkool met truffelolie en blauwe kaas

 

2 reacties

 1. Dag Karolien,

  Gisteren voor de 2de keer dit gerechtje gemaakt.
  Deze keer met rivierkreeftjes en een restje mosselsaus ipv het yoghurtsausje, lekker en fris op een zomerse dag zoals gisteren.

  Was bij manlief alweer een schot in de roos!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!