Zoeken

Broccoli en geroosterde rode biet met avocado en feta

Er bestaat geen mirakelvoeding tegen kanker. En da’s een tegenvaller, want ik haat kanker.
Er bestaan wel een aantal voedingsmiddelen die toch het kankerfighter-label krijgen. Eigenlijk gaat het dan om een specifieke stof in dat voedingsmiddel die superpowers blijkt te hebben. Zoals sulforafaan in broccoli bijvoorbeeld. Of curcumine in kurkuma.
Het is aangetoond dat sulforafaan kankervorming bestrijdt op drie verschillende manieren!
Kankercellen ontstaan geheel willekeurig, wanneer er afwijkingen optreden in ons DNA. Onze cellen delen zich continu en hierbij wordt het DNA dat erin zit gekopieerd en doorgegeven naar de nieuw gevormde celletjes. Maar tijdens dit kopiëren kunnen er fouten gemaakt worden en zo kan een kankercel ontstaan. Schadelijke, kankerverwekkende stoffen van buitenaf, zoals sigarettenrook, asbest en UV-stralen, vergroten die kans op fouten enorm.
Omdat er dus voortdurend gelegenheid is voor het ontstaan van kankercellen, is ons lichaam zeer goed voorzien om foutjes in het DNA op te sporen en te corrigeren. Sulforafaan, de superstof uit onze broccoli vertraagt de cellen waarin fouten opgespoord werden, zodat ons lichaam meer tijd heeft om zelf de nodige reparaties uit te voeren. Daarnaast bevordert sulforafaan het afsterven van kankerachtige cellen, zodat deze zich niet verder kunnen delen. En tot slot stimuleert sulforafaan processen die ervoor zorgen dat binnen gedrongen kankerverwekkers sneller ons lichaam verlaten.
Echt! Geen fabel! Harde, feitelijke wetenschap!
Wel in potjes… En op muizen en zo. En da’s een tegenvaller, want ik haat kanker NU.
Maar ik ben een trouwe fan, een broccoli-addict zelfs. Het is een van mijn lievelingsgroenten en ik heb hem al veel te lang niet meer in de spotlight gezet!
Broccoli is geen miraculeus wondermiddel tegen kanker en andere gemene ziektes. Geen enkel voedingsmiddel is dat. Een consequent gezonde levensstijl, geen stress en een flinke portie hoerenchance en we zijn optimaal beschermd! Peanuts!
(Of neem liever rozijnen, die bevatten polyfenolen en die zouden ons ook beschermen.)
broccoli en rode biet met avocado en feta (800x533)

Ingrediënten voor twee eters:

4 verse rode bieten, ongeschild en in grote stukken
1 broccoli, in roosjes
1 avocado
2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
3 el verse, fijngehakte peterselie
75 g feta, verkruimeld
balsamico-azijn
5 kl olijfolie
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de rode biet om met 2 kl olijfolie, versgemalen peper en grof zeezout. Verspreid de partjes zo goed mogelijk op een bakplaat, zodat ze niet teveel op elkaar liggen en plaats 50 minuten in de oven. Schud ergens in de helft de stukken eens goed door elkaar. Besprenkel de rode biet na 40 minuten met een scheut balsamicoazijn en plaats nog 10 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  2. Breng water aan de kook en kook de broccoliroosjes gaar in 5 minuten. Laat goed uitlekken en afkoelen.
  3. Doe de groenten in een grote kom, samen met de overige olijfolie, lente-ui en peterselie. Kruid met wat peper en zout en schep alles goed om. Doe alles in een mooie schaal en schep met een koffielepeltje de avocado uit boven de groenten. Daarover verkruimel je tot slot de feta.

Tip:

Dit is een perfect lunchpakket. Ik maak opzettelijk teveel van deze salade, zodat ik de volgende dag een heerlijk restje kan oppeuzelen!

Wie graag nog wat meer leest over mijn favoriete groente en al zijn kwaliteiten, kan dat hier doen.

16 reacties

    1. hHey Karolien, het klopt inderdaad dat je bepaalde recepten nog niet kan opslaan. Veel recepten die ouder zijn dan 1,5 jaar hebben (nog) geen “receptfiche”, zoals dat dus heet. En het is die receptfiche die het systeem gebruikt voor de favorietenfunctie. Die receptfiches installeren is handmatig werk waarbij we niet eens gebruik kunnen maken van knip-en-plakwerk. Extreem tijdrovend dus. Maar we zijn er volop mee bezig! 🙂

    1. Voorgekookte rode bieten hoef je niet meer in de oven te steken, maar ik zou ze echt niet aanraden in dit recept… De smaak tussen een gekookte rode biet en een geroosterde ligt mijlen ver uit elkaar. Ik durf zelfs zeggen dat ik gekookte bieten niet eens lekker vind. Als je geen verse rode biet kan vinden (ik koop de mijn bij Delhaize), kan je ook rode ui gebruiken. Die wordt ook heel erg lekker in de oven én in combinatie met de balsamicoazijn.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!