Zoek

Broccoli en kerstomaatjes met gerookte zalm en olijven

De komende blogposts staan volledig in het teken van handige groentelunchpakketjes. Zo schreef ik reeds mijn 10 belangrijkste tips neer, om het lunchpakketleed dat zich dagdagelijks in huishoudens voordoet, wat te verzachten. (Klik HIER om ze nog eens te na te lezen.)
Voor dit lunchpakket kies ik voor gerookte zalm (Vegans, haak nog niet af maar neem een kijkje bij de tips!) en olijven als smaakmakers en energieleveranciers. De ‘vulling’ wordt dan weer gevormd door broccoli, kerstomaatjes en eventueel wat rucola of gemengde sla. Deze laatste neem je echter best apart mee. Zoals ik reeds aanhaalde in mijn 10 tips verleppen de blaadjes anders erg snel door het citroensap.
Ben je een grote eter of heb je snel honger als je geen brood of pasta eet ’s middags? Geneer je dan niet om (net als ik) de hoeveelheden groenten die hieronder opgesomd staan voor jou alleen te rekenen. Groenten kan je nooit teveel eten, dus laat je gerust helemaal gaan met de broccoliroosjes en tomaten!
broccoli en kerstomaatjes met gerookte zalm en olijven

Ingrediënten voor twee lunchpakketjes:

1 broccoli
15 kerstomaatjes, gehalveerd
10 olijven, gehalveerd
1 lente-uitje, in fijne ringetjes
2 kl gehakte dille (mag gerust uit diepvries)
het sap van ¼ à ½ citroen (afhankelijk van je smaak en de grootte en rijpheid van de citroen)
4 à 5 plakjes gerookte zalm, in grote snippers gescheurd (vegans en veggies: zie tips)
1 kl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
een handvol rucola (als je wenst)
1 el fijngehakte verse peterselie (optioneel, of 1 kl uit diepvries)

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook en snijd intussen de broccoli in roosjes. Verwijder de harde, taaie schil van de steel en snijd vervolgens ook deze in stukken. Kook de broccoli in 4 minuten beetgaar, giet af en laat goed uitlekken.
    (Dit kan je makkelijk op voorhand doen – zie ’10 tip voor het verzachten van uw lunchpakketleed.)
  2. Schep de broccoli om met de dille (en eventuele peterselie), het lente-uitje, het citroensap, de olijfolie en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Als je diepgevroren kruiden gebruikt, ontdooien deze snel, zeker wanneer de broccoli nog wat warm is.
    Schep er de tomaatjes, olijven en zalmsnippers onder en klaar!
  3. Als je ook rucola toevoegt, doe dit dan vlak voor je deze salade opeet. Het citroensap zorgt er namelijk voor dat de blaadjes erg snel slap (gaar eigenlijk) worden. Voor een lunch neem je de rucola dus best mee in een afzonderlijk doosje.

Tips:

Broccoli is my thing. Wekelijks verslind ik twee stronken, met gemak. Ben jij geen overtuigd broccoli-eter? Lees dan eens DIT ARTIKELTJE. Wie weet bedenk je je wel als je wat meer weet over de superpowers van dit vitamineboompje!

Heb je nog gerookte zalm over? Je kan er heerlijke aperitiefhapjes van maken door ze op te rollen met wat nori en een komkommerlint. Klik HIER voor het recept. Je zal zien dat ik hier rauwe zalm gebruik voor mijn sushi-ish rolletjes, maar ze zijn ook heerlijk met de gerookte variant!
Ook in mijn asperges op z’n tomaatgarnaals kan je een eventueel restje verwerken. Klik HIER voor het recept.

Wil je deze salade vegan of veggie maken en de gerookte zalm dus vervangen? Dan stel ik rode kidneybonen voor. Uiteraard is het eindresultaat heel anders van smaak, maar ook deze combinatie is geweldig lekker en vullend!

Eén reactie

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!