Nee, ik durf dit Broodje tonijn zonder tonijn geen recept te noemen. Veel recept is er niet aan. Maar het is wel een lifechanger. Hier in huis althans. Want god wat heb ik tonijnsla gemist!! Oftewel ’tonijnsalade’, in beter Nederlands. Ik ben dan ook razend enthousiast over dit nieuwe, indrukwekkende staaltje voedingstechnologie: vegan tonijn-uit-blik.
Pesco-tariƫr
Toen ik op mijn elfde vegetariĆ«r wilde worden, mocht dat van mijn ouders, op voorwaarde dat ik nog Ć©Ć©n keer per week vis mee at met het gezin. Ik wilde geen vlees meer eten, omdat dieren zo slecht behandeld worden (het was de tijd van de gruwelijke GAIA-undercover reportages). Dat snapten en respecteerden ze, maar door een – niet helemaal eerlijk – gesprek konden ze me wel overtuigen om vis te blijven eten. “Want die zwemmen vrij en blij in de zee en hebben dus wel een mooi leven.” Of zoiets. Niet dus. Maar ik snap mijn ouders wel. Ze waren toch een beetje bezorgd over mijn nieuwe eetpatroon. Begrijpelijk in een tijd waarin je in de Gouden Gids een natuurvoedingswinkel moest opzoeken om een stuk tofu te vinden. (Waar mijn moeder thuis vervolgens totaal geen touw aan wist vast te knopen.)
Vandaag eet ik nog steeds vis. Pesco-tariĆ«r, heet dat dan. Ik weet intussen wel dat het geen mooi sprookje is, maar ik eet het gewoon graag. Af en toe. Daar waar geen vlees eten voor mij de normaalste zaak van de wereld is en ik niet eens meer weet hoe “echt” gehakt en “echte” kip smaken, zou ik vis echt hard missen als het me voor goed verboden werd. Toch was er Ć©Ć©n vissoort die ik ergens onderweg ook uit mijn menu schrapte: tonijn.
Waarom zou je geen tonijn eten?
Ik weet niet meer wanneer de tonijnschandalen voor het eerst in de media verschenen. Vele jaren geleden in elk geval. Samen met een hele hoop anderen besliste ik op dat moment om niet langer deel uit te maken van de tonijnhandel. Daarvoor moest ik logischerwijs stoppen met het kopen en eten van tonijn. En – ik geef het eerlijk toe – dat viel me zwaar. Maar het idee dat er puur door menselijke consumptie een diersoort zou uitsterven vond ik zo weerzinwekkend zelfzuchtig dat ik me toch, tot op vandaag, aan de belofte kon houden.
Tonijn wordt enorm overbevist. Tot die mate dat 5 van de 7 commercieel beviste soorten zijn opgenomen in de lijst van bedreigde diersoorten. Naast de gruwelijke vangst is het vooral de timing van de vangst die mij uitermate shockeerde: de tonijnen werden gevangen tijdens hun reis naar hun paaiplaats. Ze worden dus gedood alvorens ze eitjes kunnen leggen. Wachten om de vissen te vangen op hun terugweg, is geen optie. Want dan is een ander gulzig mens al met de vangst gaan lopen.
Ook de bijvangst die de tonijnvangst oplevert is om bij te duizelen: voor elke 2 kg tonijn die er gevangen wordt, belandt er 3 kg zeeschildpad/dolfijn/haai in de netten om vervolgens dood terug in zee geworpen te worden.
Ik heb an sich geen probleem met het eten van vis, noch met het eten van vlees. Maar ik heb wel een immens probleem met de manier waarop wij mensen die dieren kweken en vangen. Als consument heb je daar een stem in.
Broodje tonijn zonder tonijn
Nog meer dan verse tonijn miste ik mijn “goei Olaerts-tonijnsla”. Voor op de boterham, maar ook om in jaren ’80-stijl op apero-toastjes te smeren of om doorheen een frisse salade te draaien. Toen Garden Gourmet bij me kwam aankloppen met die nieuwe Vuna, bestond er dus geen twijfel over: dit recept moest een zou een Broodje tonijn worden. Of ja, een Broodje tonijn zonder tonijn. Zelfgemaakte tonijnsalade is zoveel lekkerder dan die van bij de traiteur of uit de supermarkt, waar er meer mayonaise dan tonijn in zit. En dan nog mijn geheime ingrediĆ«nt (een familiegeheim, dus dit is serious business): curryketchup!
Het zou heel begrijpelijk zijn als je enige weerstand voelt bij “zoiets onnatuurlijk”. Die reactie hoor ik wel vaker, als het over vleesvervangers gaat. En ik snap het, want we worden door voedingsgoeroes constant bang gemaakt voor alles wat “bewerkt” of “onnatuurlijk” is. “Natuurlijk”, wat dat dan ook moge betekenen, is echter lang niet altijd het beste. Gekweekte tonijn – de zogezegd “beter” tonijn – wordt dwangmatig vetgemest en leeft in een poel van uitwerpselen, zware metalen en microplastics. Dat zeg ik niet om te shockeren of op je bang te maken, begrijp me niet verkeerd. Ons lichaam kan wel wat van dat soort stoffen aan. Ik vertel het omdat het concept “natuurlijk” gewoon nooit klopt, al zeker niet als het over vlees en vis gaat.
In dit geval is het voor mij hĆ©Ć©l duidelijk: ik wil die natuurlijke tonijnen vooral hun natuurlijke leven teruggeven š Als we er als mensen in slagen om hen op een natuurlijke manier tot op ons bord te krijgen, dan ga ik me met plezier opnieuw genieten van tonijn. Maar tot die dag aangebroken is voelt het voor mij zonder twijfel veel natuurlijker om geen tonijn meer te eten. Doe daar uiteraard vooral mee wat je zelf wil.
Wat zit er in die Vuna?
Deze Vuna is een nieuw product waar ik echt heel enthousiast over ben: de smaak, de textuur, de geur… onwaarschijnlijk sterk werk! Je kan volgens mij echt iedereen wijsmaken dat dit tonijn is. Maaaaaaaar… uiteraard zou ik – zelfs bij groot enthousiasme over smaken en texturen – niets met jullie delen dat niet Ć³Ć³k op vlak van voedingswaarden heel goed in elkaar zit.
Garden Gourmet Vuna is gemaakt op basis van erwten- en tarweproteĆÆnen en bevat maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram. Daarmee wordt de minimum aanbevolen hoeveelheid van 5 gram ruimschoots overstegen. Er zit 2,4 gram verzadigd vet in, wat ongeveer de helft is van het aanbevolen maximum. En ook de 0,9 gram zout ligt op ongeveer 50% van de aanbevolen bovengrens. Dat in combinatie met de waanzinnig geslaagde smaak- en textuureigenschappen van het product maakt dat ik maar Ć©Ć©n ding te zeggen heb aan de voedingstechnologen: PROFICIAT! En ook nog dank u.
Omdat ik niet aan cherry picking wil doen (lees: enkel de feiten vertellen die mijn standpunt kracht bij zetten en verzwijgen wat mijn mening ontkracht of nuanceert), wil ik ook meegeven dat echte tonijn uit blik qua voedingswaarden beter scoort. Deze krijgt Nutri-score A. Vuna heeft Nutri-score B. Dat komt nagenoeg uitsluitend door de heel lage totale hoeveelheid vet in echte tonijn. Nu is het zo dat ik werkelijk niemand ken die geen mayonaise toevoegt aan tonijn in blik, om er tonijnsalade van te maken. Omdat Vuna al wat vettiger is, heeft het product maar een mini beetje mayo nodig om een heerlijke tonijnsla te worden. Die eindresultaten naast elkaar zetten, zou eigenlijk een eerlijkere vergelijking zijn.
Pechen met tonijn!
Dan rest er mij enkel nog je smakelijk eten te wensen. Geniet van dit helemaal plantaardige broodje tonijn! Ik koos het beleg heel bewust uit: de ijsbergsla om zijn unieke crunch, de komkommer omdat komkommer en tonijnsla nu eenmaal een onafscheidelijk duo zijn en tuinkers voor wat extra pit. Ga gerust je eigen gang hiermee. Deze combinatie stelt alvast niet teleur!
Het volgend op mijn planning (en ik zal jullie daar het recept van besparen): PECHEN MET TONIJN!!! Het is een mooie dag vandaag š
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Garden Gourmet –
Broodje tonijn zonder tonijn
Ingrediƫnten
Voor de tonijnsalade
- 1 potje Garden Gourmet Vuna
- 2 tl curryketchup
- 1 tl mayonaiese of veganaise
- 6 druppels tabasco of meer, naar smaak
Voor het belegde broodje
- 2 volkoren of meergranen broodjes naar wens
- enkele plakjes komkommer
- een handvol fijngesneden ijsbergsla
- een handvol tuinkers
Instructies
- Doe de Garden Gourmet Vuna in een kom en schep er 2 tl curryketchup en 1 tl mayonaise bij. Druppel er 6 druppels tabasco overheen en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper. (Zout is niet nodig. De ketchup en Vuna leveren al voldoende zout.) Roer om.
- Snijd de broodjes doormidden en beleg ze met de tonijnsla-zonder-tonijn, komkommer, ijsbergsla en tuinkers. Smakelijk!
Broodje tonijn zonder tonijn: tips&tricks
Producttips
Je vindt Garden Gourmet Vuna bij Delhaize, in de koelafdeling bij de veggie producten. (Niet bij de smeersalades, maar wel bij de grotere vleesvervangers.)
Bewaren en vooraf bereiden
Garden Gourmet Vuna moet je in de koelkast bewaren. Na opening is het product enkele dagen houdbaar.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd š
ā Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Garden Gourmet ā
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal,Ā anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts
59 reacties
Whooow, deze tonijnsalade is goed gelukt! Thank U š
Graag gedaan! ā¤ļø