Zoek

Groentesalade met avocado, verse kruiden en noten

Dit is een echt spijsvertering-on-a-break gerecht, ideaal om je maag en darmpjes wat rust te gunnen na culinaire uitspattingen, buitensporige diners of simpelweg een off day (als die, net zoals bij mij gepaard gaat met de nodige pateekes dan toch).
Vroeger had ik, net zoals velen onder ons vermoed ik, de slechte gewoonte om na een dag of avond vol overdrevenheid ineens de riem superstrak te trekken: efkes ontgiften, was mijn redenering. Maar dat was vooral mijn manier om met mijn schuldgevoelens om te gaan, want je lijf heeft er natuurlijk (letterlijk) niets aan! En dat is nooit een goed idee, dat wreekt zich toch in een nieuwe eetbui, vroeg of laat… Mijn advies: blijf volwaardige maaltijden eten op de gebruikelijke tijdstippen, maar maak ze überlicht verteerbaar, zodat je lieve lijf even wat ademruimte heeft en er de volgende dag weer ten volle tegenaan kan.
Het principe is heel eenvoudig: ik voeg (naast mijn gebruikelijke zwarte lijst) geen extra eiwitbron (in mijn geval is dat kaas of vis) of koolhydraatbron (in mijn geval zijn dat enkel peulvruchten) toe. Gewoon groenten, kruiden en noten dus. Vandaar de belachelijk vage titel van dit recept: kies zelf hoe je je salade samenstelt! Avocado krijgt wel een vaste plaats, omdat deze je meer verzadigt dan andere groenten. Want het is niet de bedoeling dat je met honger van tafel gaat! 

groentesalade met avocado, verse kruiden en noten (640x480)
Ingrediënten voor één grote eter:

250 g voorgekookte broccoliroosjes (4 minuten)
12 kerstomaatjes, gehalveerd
½ venkel, in reepjes
½ avocado, in blokjes
1 lente-uitje, in ringetjes
1 el cashewnoten, grof gehakt
1 el pistachenoten, grof gehakt
twee handenvol verse kruiden, fijngehakt
1 kl olijfolie
½ kl sherry-azijn
peper en zout

Bereiding:

  1. Verhit ½ kl olijfolie in een pan en roerbak het lente-uitje en de venkel in 4 à 5 minuten gaar. Kruid met peper en zout. Laat even afkoelen.
  2. Rooster de cashewnoten in een droge pan goudbruin.
  3. Schep de broccoli, venkel en tomaatjes om met nog een ½ kl olijfolie en de sherry-azijn. Meng vervolgens de avocado, verse kruiden en noten erdoor en kruid eventueel bij met peper en zout.

Tip:

Als verse kruiden plukte ik één en ander samen uit mijn tuintje: munt, citroenmelisse, bieslook, bladpeterselie en tuinkers. De munt en citroenmelisse vind ik persoonlijk echte aanraders in deze salade! Maar mix&match er zelf gerust op los!

Een ander ideaal spijsvertering-on-a-break gerecht is ook mijn luie-wijven broccolisoep!
luie wijven broccolisoep bewerkt (640x440)
Ook de kleurrijke groenten met kokos, kurkuma en cashewnoten volgt hetzelfde principe: helemaal plantaardig en geen extra eiwit- of koolhydraatbron. Gebruik ook hier je creativiteit en pas de groenten aan naar je eigen smaak!
kleurrijke groenten met kokos, kurkuma en cashewnoten (1) (640x595)

2 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!