Deze Caesar salade is mijn twist op de klassieker. De dressing speelt, zoals in elke salade, een belangrijke rol! Het zal niet verrassen dat Mijn Caesar salade een stuk meer groenten bevat dan het origineel. Prinsessenboontjes, kerstomaatjes, avocado en waterkers maken dit gerecht niet alleen extra voedzaam, maar ook een echt feest voor je smaakpapillen.
Mijn favoriete pannen
In deze Caesar salade gebruik ik een van mijn favoriete veggie vervangers: plantaardige kipstukjes. Lekker, een heel goede samenstelling en zo makkelijk in gebruik! Althans, als je een goede pan hebt. Kipstukjes, andere veggie vervangers en vis kunnen bij het bakken zo hard plakken. (Dat geldt vermoedelijk ook voor vlees, maar daar heb ik geen ervaring mee.) Waanzinnig frustrerend en zonde van je gerecht én het product.
Met mijn GreenPan Barcelona Pro-pannen lukt kipstukjes of vis bakken steeds perfect. Ik ben al zo’n 8 jaar GreenPan-gebruiker én -fan. De unieke, PFAS-vrije Thermolon™ antikleeflaag is zoveel beter voor mens en milieu.
Wat is PFAS?
Als je me al een beetje kent, weet je dat ik niet van het angstzaaien ben. Ik heb er zelfs een hekel aan en praat en schrijf liever op een positieve manier over gezondheid en voeding. Jou iets vertellen over PFAS is dan ook een moeilijk kwestie. Want de verontreiniging van ons milieu en schade aan onze gezondheid door PFAS zijn geen vrolijk verhalen.
Ik ga het daarom overlaten aan de Vlaamse Milieu Maatschappij om jou over PFAS te informeren, als je dat wenst. Op hun website vind je een beknopte, heldere uitleg over wat PFAS is en wat de gevolgen kunnen zijn voor onze gezondheid. Je komt er terecht via deze link: https://www.vmm.be/lucht/meer-polluenten/wat-is-pfas .
9 tips om je GreenPan-pan te onderhouden
Wat ik je wel al lang wil vertellen, is hoe je je PFAS-vrije antikleefpan het beste onderhoudt! Want ik zie, ook bij vriendinnen, soms praktijken die mijn pannenhart toch wat pijn doen 🙂 Goede pannen kopen is een investering. Daar wil je dus het liefste zo lang mogelijk van kunnen genieten. Met deze 9 tips houd je je GreenPan-pan lang in goede staat.
- Steek je pannen nooit in de vaatwasmachine. Het verkort de levensduur van je pan drastisch.
- Gebruik geen metalen keukengerei om in je pan te roeren. (Als je hierop eens een uitzondering maakt, wees dan heel voorzichtig.)
- Leg pannenviltjes (of oude vodden) tussen je pannen als je ze stapelt.
- Maak je pan schoon met een zachte spons, heet water en afwasmiddel. Gebruik nooit een schuursponsje. Blijft er na het koken veel aangekoekt vet/vuil achter in je pan? Schenk dan water en enkele druppels afwasdetergent in de pan en breng het sopje aan de kook. Maak terwijl met een houten spatel het aangekoekte vuil los.
- Laat je pan en de vetstof in je pan niet oververhitten. Wanneer een olie voorbij zijn rookpunt gaat, kleeft hij extra aan de coating van de pan. (De olie is dan bovendien niet meer geschikt voor consumptie.)
- Gebruik steeds een pan die qua grootte in verhouding staat tot het te bakken voedsel. Als je een heel grote pan neemt voor het bakken van één ei, gaat het grootste deel van je pan oververhitten.
- Gebruik voldoende vetstof. De aanwezigheid van een antikleeflaag betekent niet dat je zonder vetstof kan bakken. Kies steeds een geschikt bereidingsvet zoals olijfolie, rijstolie (voor intensere temperaturen) of (plantaardige) boter. Gebruik je bijvoorbeeld een olie die enkel geschikt is voor koud gebruik, dan zal die extra aan je pan kleven.
- Houd je hete pan nooit meteen onder een koude waterstraal.
- Zorg ervoor dat de GreenPan die je aankoopt, afgestemd is op het gewenste gebruik: eerder sporadisch of heel intensief. De prijs geeft hier toch wel een indicatie voor. Ik ben zelf zeer tevreden gebruiker van de Barcelona Pro-collectie.
Het is belangrijk om te weten dat elke antikleefpan, met een PFAS-vrije of klassieke antikleeflaag een houdbaarheidstermijn heeft. Deze varieert, afhankelijk van hoe goed je je pannen verzorgt. Zelf volg ik mijn eigen tips behoorlijk religieus en na ruim 7 jaar zijn mijn pannen duidelijk gebruikt, maar nog steeds in goede staat. Enkel mijn 2 quasi dagelijks gebruikte pannen (Barcelona Pro diameter 20 en 26 cm) waren na zo’n 5 jaar wel aan vervanging toe.
Korting!
Als je zou overwegen om je ook een GreenPan-product aan te schaffen, dan heb ik goed nieuws: ik mag een korting weggeven! Met de code KAROLA15 krijg je 15% korting op de volledige GreenPan-collectie (met uitzondering van producten die reeds in promotie staan; de korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen). De code is geldig t.e.m. 31/12/2024.
Met of zonder een nieuwe GreenPan, laat deze Caesar salade vooral smaken!
Mijn Caesar salade
Ingrediënten
- 200 g (extra fijne) prinsessenboontjes
- 2 dikke sneden (oud) brood
- 2 el olijfolie + een extra scheutje
- 200 g plantaardige kipstukjes
- 1 tl kipkruiden
- 4 kropjes little gems (mini slaharten)
- 500 g (gemengde) kerstomaatjes
- een duimdik bosje bieslook
- een handje verse dille optioneel
- een handvol waterkers of rucola
- 40 g Parmezaanse kaas
- 1 rijpe avocado
De dressing
- 2 tl kappertjes
- 40 g mayonaise
- 60 g ongezoete (plantaardige) yoghurt
- 20 g graanmosterd
- 1 tl honing
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1/4 citroen het sap
Instructies
- Top de prinsessenboontjes. Breng in een kookpot een laagje water aan de kook en stoom de boontjes beetgaar in 6 à 7 minuten (zie tips). Laat ze vervolgens afkoelen.
- Snijd intussen het brood in blokjes. Verwarm de olijfolie in een pan en stort het brood erin wanneer de olie heet is. Bak de broodblokjes enkele minuten en schud ze daarbij af en toe om. Kruid met wat fijn keukenzout en versgemalen zwarte peper.
- Maak de dressing. Hak de kappertjes heel fijn en doe ze in een bokaal. Voeg alle andere ingrediënten toe en kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Sluit de bokaal goed af en schud heel stevig, tot alle ingrediënten vermengd zijn. Zet opzij in de koelkast.
- Scheur de grootste kipstukjes in tweeën. Schep de stukjes om met de kipkruiden. (Je kan dit in de plastic verpakking doen, zo maak je geen extra kommetje vuil.)
- Stort het gebakken brood op een bord met een keukenpapiertje. (Verwijder goed alle kruimeltjes uit de pan; afwassen is niet nodig.) Verwarm opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en bak de kipstukjes enkele minuten aan beide zijden, tot ze een mooi kleurtje hebben.
- Verwijder intussen de onderkant van de kropjes sla en haal de blaadjes uit elkaar. Spoel ze grondig en zwier ze droog. Snijd de grootste blaadjes in de lengte in tweeën. Stort de sla in een grote kom.
- Halveer de tomaatjes. Hak de verse kruiden fijn. Verwijder de dikste steeltjes van de waterkers. Rasp de Parmezaanse kaas fijn.
- Schep de boontjes bij de sla en schenk er de helft van de dressing over. Schep goed om. Voeg de kipstukjes, kerstomaten, waterkers, verse kruiden en 3/4 van de Parmezaanse kaas toe. Schep nogmaals om.
- Snijd de avocado in plakjes en verdeel deze over de salade. Verdeel de helft van de croutons erover en serveer. Geef de rest van de croutons, de kaas en de dressing er apart bij, zodat iedereen naar believen kan aanvullen.
Mijn Caesar salade: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- Hoe lang je prinsessenboontjes moet stomen, hangt af van de dikte en je persoonlijke smaak. Ik gebruik de “extra fijne” boontjes en stoom ze 6 minuten. Voor het stomen gebruik ik een heel eenvoudig stoominzetmandje.
Aanpassingen
- Glutenvrij
Je maakt deze salade glutenvrij door glutenvrij brood te gebruiken. - Lactosevrij
Dit recept is lactosevrij. Parmezaanse kaas is van nature lactosevrij. - Vegan
- Vervang de Parmezaanse kaas door een plantaardig alternatief of laat hem weg.
- Gebruik veganaise in plaats van mayonaise.
- Neem agavesiroop in plaats van honing.
- Andere aanpassingen
- Je kan de little gems vervangen door andere knapperig sla, zoals ijsbergsla of Romeinse sla. Een nadeel hiervan is dat de salade minder goed zal standhouden, bij het bewaren. IJsbergsla en Romeinse sla moet je namelijk in stukken snijden. Hoe meer snijvlakken, hoe kwetsbaarder een groente wordt. IJsbergsla is ook waterachtiger. De blaadjes van litlle gems zijn daarom erg stevig. Maar ijsbergsla of andere sla is prima als je de salade meteen opeet.
- De waterkers gebruik ik hier vooral omdat ik eens zin had in iets anders 🙂 Ook rucola kan perfect, als je niet weet wat gedaan met de overige waterkers. Rucola heeft ook een sterke crunch en een peperachtige smaak. Waterkers geeft een unieke toets, maar het is geen must.
- Wil je nog wat extra koolhydraten serveren bij deze salade, dan passen geroosterde zoete aardappel wedges hier uitstekend bij! Je vindt een receptje in mijn boek Het kookboek.
Vooraf bereiden en bewaren
- Deze salade bewaart verrassend goed. Een restje kan je dus prima bewaren als lunch. Maak je dit recept voor een gelegenheid, dan zou ik de dressing er pas last minute onder de groenten scheppen, voor het allerbeste resultaat.
- Als je in plaats van de little gems een slasoort gebruikt die je moet snijden (zoals ijsbergsla of Romeinse sla) gaat de salade minder goed bewaren, doordat de dressing via de snijvlakken veel meer kan inwerken op de slablaadjes.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
33 reacties
Super lekker en snel klaar! Ideale lunch
Fijn dat het kon smaken!