Zoek

Slaschepjes met eiersalade

Ik heb iets met sla.
Of beter gezegd, ik heb niets met sla.
In mijn voorbije 20 jaar als pescotariër (juist is juist), heb ik ergens een trauma opgelopen, vermoed ik. Al die goedbedoelde, maar vaak pijnlijk triestige schoteltjes, die ik met veel liefde onwennig voorgezet kreeg op school, in restaurants en tijdens familiefeesten… Sla was hierin steeds hét hoofdingrediënt.

Die tijd is gelukkig al lang voorbij! Ik ben geen uitzondering meer! Maar de herinnering aan vele eindeloze tafeldiscussies (ik boven mijn bord sla, de anderen boven hun homp vlees) maakt dat ik nogal lastig word van sla. Vooral van salades. Je weet wel, die van op de menukaarten in eetgelegenheden. Die waarvoor je minstens 15 euro neertelt. Ik heb het afgeleerd zo’n salades te bestellen. Zooooooveel sla! Slecht voor mijn innerlijke rust…
Toen ik zo’n 2 jaar geleden geleidelijk aan brood, pasta, aardappelen en van die dingen uit mijn menu begon te schrappen, startte versie 2.0 van ‘Wa eet gij dan nog? Slaatjes?’ Soms oprecht geïnteresseerd.
Toen ik eigen recepten begon te creëren, nam ik me dus plechtig voor nooit sla te gebruiken. Als statement. Zo ben ik wel.

Maar ’t is nooit een goed idee om met de nooit-kaart rond te zwaaien.
Eén sla-recept per jaar dan?
Puur als belangrijke stap in de persoonlijke verwerking van mijn trauma. Als eerste toenadering tot die arme krop sla, die me nooit kwaad heeft willen doen. En omdat het goed voor me is. Sla eten. En af en toe van gedacht veranderen.

Ingrediënten voor 8 schepjes:
1 Romeins slahart
4 artisjokharten uit blik, elk in acht gesneden
4 kleine augurkjes, in dunne plakjes
6 reuzekappertjes, grof gehakt
1 à 2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
2 el gehakte peterselie (ook dille past perfect)
2 eieren
2 el D&L dressing 10%
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Maak hardgekookte eitjes in 12 à 13 minuten.
  2. Schep de gehakte artisjokken, augurkjes, reuzekappertjes, lente-ui, peterselie en dressing om tot alles goed vermengd is en kruid met peper en zout.
  3. Pel de eieren en snijd ze in niet al te grote stukken. Hou enkele mooie eigeelstukjes opzij voor de afwerking. Vermeng de rest met het groentemengsel.
  4. Scheur 8 blaadjes van het slahart, spoel ze en dep of zwier ze droog. Schep een 3-tal el van de eiersalade op elk slablad en werk af met de stukjes eigeel en wat plukjes peterselie.

4 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!