Zoek

Slawraps met ‘kip’

Aanhalingstekens in een titel vind ik eigenlijk een no go, maar het alternatief was ‘Slawraps met vegan kip’ en dan had je dit nieuwe recept misschien niet eens bekeken 😉 ‘Vegan kip’ klinkt namelijk weinig appetijtelijk, terwijl deze plantaardige Chick’ Pieces van het Belgische bedrijf Greenway echt geweldig lekker zijn. Dat vindt ook mijn vleesetende echtgenoot. Ik vond ze bij Delhaize en ben er zo enthousiast over dat ik ze absoluut in de kijker wou zetten, want deze stukjes ‘kip’ staan hier quasi wekelijks op het menu: zo handig in gebruik (gewoon bakken in de pan), yummie, multi-inzetbaar én met mooie, evenwichtige voedingswaarden. De Chick’ Pieces zijn gemaakt van soja en leveren maar liefst 17,8 g eiwitten per 100 g. Bovendien bevatten ze geen nodeloze smaakmakers of suiker, zoals heel wat vleesvervangers. Helemaal goedgekeurd dus!

In deze superzomerse wraps komen de Chick’ Pieces helemaal tot hun recht. Ik marineerde ze in de Chicken & Steak kruidenmix van Santa Maria (ook verkrijgbaar bij Delhaize) om ze extra veel smaak en spice te geven en helemaal kip te maken (zie tips). Nog een vleugje agave erbij en het resultaat zijn heerlijke, smaakvolle stukjes met crispy randjes.

Bij een wrap horen naar mijn mening sausjes. In meervoud inderdaad. Ik ging voor een roomzachte guacamole en een fris, lichtzuur yoghurtsausje met verse kruiden. Uiteraard mag ook de nodige knapperige rauwkost niet ontbreken, op smaak gebracht met vers limoensap en munt. Voor de wraps zelfs koos ik voor Romeinse sla, maar als dat toch iets te veel rauwe kost zou zijn voor jou (of je tafelgenoten), gebruik dan (volkoren) wraps op al dat lekkers in te verpakken (zie tips). Smossen doe je uiteindelijk toch 😉

Karola's Kitchen - Slawraps met 'kip'Ingrediënten voor 2 eters:

1 ½ tl Santa Maria Chicken & Steak kruidenmix
1 tl agavesiroop (of rijstsiroop of honing, als het niet vegan hoeft te zijn)
1 el + 1 tl olijfolie
1 bakje Greenway Chick’ Pieces
1 kleine rode ui
het sap van 1 limoen
2 tomaten
1/3 komkommer
een handvol muntblaadjes
1 avocado (zie tips)
enkele druppels Tabasco (naar smaak)
125 g (plantaardige) yoghurt (ik gebruikte Alpro soja mild & creamy)
een handvol korianderblaadjes (optioneel), naar smaak)
1 Jalapeño chilipeper, (optioneel – zie tips)
1 Romeinse sla

Bereiding:

Maal de kruidenmix in een vijzel. (Dit hoeft niet super fijn te zijn. Je wil gewoon liever niet een hele peperbol tussen je tanden aantreffen.) Doe de gemalen kruiden in een kom en roer om met 1 el olijfolie en de agavesiroop. Schep de Chick’ Pieces bij de marinade. Scheur de te grote stukken voorzichtig in kleinere, hapklare stukjes. Zet opzij, als alle stukjes ‘kip’ bedekt zijn.

Snijd de rode ui in heel dunne, halve ringen en schep om met het sap van ½ limoen. Zet opzij.

Snijd de tomaten in kwarten. Verwijder de zaadjes en snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Doe hetzelfde voor de komkommer. (Zowel de tomaten- als komkommerzaadjes kan je invriezen om in de soep te draaien.) Schep de blokjes komkommer om met 1 tl limoensap, versgemalen peper en 4 fijngehakte muntblaadjes.

Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Voeg ½ tl limoensap, enkele druppels Tabasco en versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Prak tot een romige guacamole (met of zonder stukjes, zoals je wenst). Dek de guacamole af en zet in de koelkast om het bruin worden te vermijden.

Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de Jalapeño peper en hak in heel kleine stukjes. Schep de yoghurt om met enkele fijngehakte munt- en korianderblaadjes (naar smaak), de chilipeper, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Als je plantaardige yoghurt gebruikt, voeg dan 1 tl limoensap toe. (Yoghurt op basis van koemelk is van nature zuurder en heeft dit dus niet nodig.)

Verhit 1 tl olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en leg de stukjes ‘kip’ er verspreid in. Laat enkele minuten bakken tot ze krokant zijn en kleuren, draai ze stuk voor stuk om en laat ook de andere zijde even bakken.

Haal 8 bladeren van de Romeinse sla. Leg 4 stuks als een bootje op een bord en leg de andere 4 hier bovenop, zodat je dus een dubbele laag slawrap hebt. (Dit maakt ze steviger én voegt extra groente en beet toe.) Verdeel met een koffielepeltje de guacamole over de bodem van de slawraps. Strooi daaroverheen wat tomaten- en komkommerblokjes. Leg er vervolgens rijkelijk stukjes ‘kip’ op en tot slot wat van de rode ui. Druppel er goed wat yoghurtsaus overheen om af te werken. Serveer meteen met de resterende yoghurtsaus (en eventueel guacamole).

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, via deze link.

Tips:

Kan je de Chick’ Pieces niet vinden, dan heeft Delhaize ook nog Poulettekes van De Vegetarische Slager. Deze zijn nagenoeg dezelfde als de Chick’ Pieces van Greenway. De Greenway Chick’ Pieces krijgen echter mijn voorkeur omdat Greenway een Belgisch bedrijf is – De Vegetarische Slager is Nederlands – én omdat ze wat goedkoper zijn.

De Santa Maria Chicken & Meat kruidenmix bevat geroosterde ui, tomaat, paprika, knoflook, koriander, chilipeper, mosterdzaad en kurkuma. Je kan hier dus gerust op eigen houtje mee experimenteren of een gelijkaardige mix gebruiken.

Ik vond bij Delhaize volkoren wraps zonder toegevoegde suikers van Santa Maria, maar deze hebben ze (helaas) niet in elk filiaal. Je kan uiteraard om het even welke wrap gebruiken, maar ik wou ze toch even vermelden omdat de voedingswaarden van de Santa Maria Whole Wheat wraps bij de beste zijn die ik al tegenkwam.

Wil je het jezelf wat makkelijker maken, gebruik dan kant-en-klare guacamole (zoals deze) in plaats van deze zelf te maken.

Jalapeño chilipepers zijn (zonder de zaadlijsten) helemaal niet zo pikant! Ik vond ze bij Delhaize en gebruikte ook wat dunne schijfjes om deze wraps mee af te werken. Je kan ze weglaten of (als je wel van super spicy houdt) vervangen door de ‘gewone’ Spaanse chilipepers.

Heb je niet de makkelijkste eters aan tafel, laat iedereen dan zelf zijn wrap samenstellen en voorzie een dubbele hoeveelheid ‘kip’ (want deze zal snel uitverkocht zijn!). Door naast slawraps ook gewone wraps aan te bieden, krijg je wellicht iedereen aan het smullen.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

21 reacties

  1. Zalig lekker! Ik maakte dit recept maar zonder Romeinse sla, alles in een gewone wrap en met “echte” kip. Smullen!!
    Hier zit een Karola’s kitchen fan!! 🤩🤩

    1. Hey Renka, dat klopt helaas… Recepten die ouder zijn dan 2 à 2,5 jaar hebben (nog) geen “receptfiche”, zoals dat heet. En het is die receptfiche die het systeem gebruikt voor de favorietenfunctie. Die receptfiches installeren is handmatig werk, extreem tijdrovend dus… Dat zal dus een werkje van lange adem worden, maar we zijn ermee bezig! Sorry voor het ongemak!
      Liefs
      Isabelle
      Team Karola’s Kitchen

  2. Dag Karolien,
    Ik wou gewoon even laten weten dat dit receptje hier altijd een “yes” oplevert. Zoveel verschillende texturen, zoveel verschillende smaken. Samengebracht tot één verrukkelijk geheel. Een absolute zomerse topfavoriet die hier heel geregeld op tafel komt. Zo vaak zelfs dat ik dit gerecht tegenwoordig al zonder je beschrijving kan maken 🤭 Dankjewel dus voor de inspiratie!
    Groetjes,
    Marie

  3. Dit recept voor het eerst klaargemaakt tijdens een hittegolf, want snel klaar en alleen voor de kipstukjes aan het vuur.
    Ondertussen favorietje geworden om snel een lekker gerechtje op tafel te toveren ook als het geen hittegolf is.
    En blij dat mijn tiener het ook lekker vindt met enkel de romeinse sla en geen wraps.
    We maken het altijd samen klaar: zij maakt de guacamole en snijdt de tomaat en ik de rest.
    En daarna smullen!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!