Zoeken

Summer rolls met pindasaus

Instagram wordt af en toe overspoeld door food hypes: chiapudding, avocado’s, groene sapjes en … summer rolls. Summer rolls of ook wel fresh spring rolls zijn de gezonde en lichte variant van loempia’s, verpakt in veel lichter rijstpapier en per definitie rauw. Een overdaad aan frisse groenten in vrolijke, zomerse kleurtjes. Na het eten van tientallen en tientallen fresh spring rolls tijdens onze reizen naar Vietnam verfijnde ik mijn recept: verse munt is in werkelijk elke Vietnamese spring roll een must en ook ik vind na die onderdompeling dat het een onmisbaar ingrediënt is.

Eigenlijk is summer rolls maken meer knutselen dan koken. Ten eerste vraagt het behoorlijk wat handigheid om tot een netjes opgerold pakketje te komen. Ga ervan uit dat de eerste een probeersel is: lekker van smaak maar een misbaksel dat niet te presenteren valt. Ik had toch wel drie pogingen nodig om tot een resultaat te komen waarover ik niet beschaamd was. Een tweede reden die het knutselachtig maakt, is de doorzichtigheid van het rijstpapier. Hierdoor zie je wat er vlak onder zit. Bij mijn eerste summer roll bestreek ik het rijstvel eerst met de pindasaus. Resultaat: een glibberige, lichtbruine worst. Afstotelijk, maar hilarisch. Geen aanrader dus maar echt nadenken over de vulling hoeft niet. Gewoon stapelen, rollen en genieten!

Karola's Kitchen - summer rolls met pindasaus

Ingrediënten voor 8 summer rolls:

100 g rode kool, in heel fijne reepjes
1 wortel, julienne gesneden (zie tips)
1 rode puntpaprika, in heel fijne reepjes
2 bladeren ijsbergsla of 1 kropje Romeinse sla, in reepjes
een grote handvol muntblaadjes, van elkaar los gescheurd
1 lente-uitje, in fijne schuine reepjes of enkele sprietjes bieslook
1 ei en 1 eiwit (en/of 1 avocado – zie tips)
8 vellen rijstpapier (zie tips)
3 el pindakaas
3 el water
2 el sojasaus
het sap van 1/4 limoen

Bereiding:

Klop het ei en eiwit los. Verwarm 1 tl olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en maak een omelet. Kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat het omelet even afkoelen en snijd het in reepjes (zie tips).
Klop de pindakaas, het limoensap, het water en de sojasaus tot een glad sausje.

Zorg ervoor dat de rode kool, wortel, paprika, ijsbergsla, munt en het lente-uitje gesneden zijn, zoals in de ingrediëntenlijst staat beschreven. Leg alles overzichtelijk klaar, inclusief de reepjes omelet, het pindasausje.

Maak een houten plank goed nat. Vul een diep bord met lauw water en dompel het rijstvel hier zo’n 30 à 60 seconden in onder, tot het vervormbaar is. Het rijstpapier verandert van een plastic-achtige, vaste structuur naar een glibberig, dun zeemvel. Leg het vel op de houten plank en ga nu vlot te werk.

Start aan de onderkant van het vel! Laat hierbij enkele centimeter vrij rondom je bergje vulling. Leg een beetje van alle groenten op een hoopje, leg er wat omelet of avocado bij, schep er 2 à 3 theelepels pindasaus bovenop en werk af met wat muntblaadjes. Vouw nu de zijkanten van het rijstvel naar binnen. Ze mogen hierbij elkaar gerust wat overlappen. Vouw de onderkant van het rijstvel omhoog. Trek de vulling goed strak en rol de ingepakte vulling nu verder omhoog.
Ziezo! Herhaal alle handelingen tot je het gewenste aantal rolletjes hebt. Serveer ze met de overige pindasaus.

Tips:

Harde groenten, zoals een wortel, in julienne snijden, gaat heel makkelijk met een juliennesnijder.

Rijstpapier is te koop in de meeste supermarkten, zoals Delhaize en Colruyt. Als je dit gerecht veganistisch wil houden of als je erg gevoelig bent aan de combinatie van koolhydraten (het rijstpapier) en eiwitten (het omelet) in eenzelfde gerecht, vervang het omelet dan door avocado, wat fijngehakte, zoute pinda’s of laat het gewoon weg.

Ik maak deze summer rolls zelfs zonder omelet of avocado. Dan maak ik wel een dubbele portie pindasaus om de rolls in de verdrinken!

Weet je niet wat gedaan met de rest van de rode kool? Neem dan zeker een kijkje bij het recept voor de paarse lunchsalade (klik hier).
Met de overige pindakaas kan je bijvoorbeeld elvisballen maken (klik hier) of roerbakgroenten met pindasaus (klik hier). Of je kan er gewoon rijstwafels mee besmeren, zoals ik veel te graag doe.

9 reacties

  1. Lekker hè! Ik maak dit ook al enige tijd. Jeroen Meus heeft ook een lekkere dressing op basis van bosbessenconfituur. Ook heel lekker. Nog een tip tegen het glibberen: leg je vel op een propere keukenhanddoek (ik kook de mijne af en strijk ze), dat werkt veel handiger. Jammie!

    1. Hey Roxanne, dat probeerde ik zelf nog niet uit maar ik denk wel dat dat kan lukken. Zorg er dan wel voor de je de rolls in een goede, luchtdichte doos bewaart, zodat ze zeker niet uitdrogen. (Dan wordt het rijstpapier taai.) Let er ook op dat je groenten niet te vochtig zijn: goed droog deppen dus na het spoelen en als je komkommer zou gebruiken zeker de zaadlijsten verwijderen!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!