Fervente fans van de Libanese keuken zullen er wellicht op z’n minst een wenkbrauw bij fronsen, maar ik durf het toch te schrijven: deze Karola’s Kitchen-versie van taboulé is naar mijn mening lekkerder dan het origineel! De basis van taboulé wordt normaal gesproken gevormd door bulgur (een afgeleide van tarwe), maar in dit recept gebruik ik hiervoor bloemkool. Het is niet de eerste keer dat ik een dergelijke switch maak en het zal zeker en vast ook niet de laatste keer zijn. Want bloemkoolcouscous (of -rijst, hoe je ’t ook wil noemen) ROCKT. Tot een tijdje terug maakte ik telkens nog een portie gewone, echte couscous wanneer ik voor de bloemkoolvervanger ging, want mijn lief, broer en zus zijn koolhydraat-lovers die hun portie niet zo graag missen. Tot ik merkte dat de bloemkoolcouscous steeds vaker werd opgeschept terwijl de tarwevariant bleef staan. Toen mijn lief bij de aanblik van een grote pan op het vuur onlangs spontaan uitriep: “Yes! We eten bloemkoolcouscous vanavond”, was het voor mij meer dan duidelijk: dit krijg je werkelijk aan iedereen verkocht! Hét geheim van een geslaagde bloemkoolcouscous? Bak de gemalen bloemkool enkele minuten in een grote pan, zodat die sterke bloemkoolgeur en overtollig vocht verdwijnen.
De bulgur mag ik dan wel aan de kant schuiven, de andere taboulé-hoofdrolspelers zijn wél aanwezig: tomaat, lente-ui, peterselie, munt, olijfolie en citroensap. De verse kruiden worden in een taboulé niet als garnituur gebruikt maar als volwaardig ingrediënt. Durf dus gerust een grote bos peterselie in je taboulé verwerken: heel erg lekker en super gezond. Peterselie bevat bijna dubbel zoveel ijzer als verse spinazie en is dus voor wie vaak of altijd veggie eet een heel waardevol ingrediënt!
Ik eet deze salade heel graag als hoofdgerecht, aangevuld met een eenvoudig yoghurtsausje. Het is een lichte maaltijd, waarbij de avocado, pistachenoten, bloemkool en yoghurt de nodige eiwitten en vetten leveren. Wil je er toch een meer vullend gerecht van maken, serveer er dan per persoon zo’n 100 g gebakken zalm bij (een topcombinatie) of verrijk de taboulé met wat feta, als je het veggie wil houden of kikkererwten, voor een vegan versie.
Ingrediënten voor 2 personen (als hoofdgerecht):
voor de taboulé:
1 kleine bloemkool
1 tl olijfolie
3 tomaten
½ komkommer
3 lente-uitjes
een handvol muntblaadjes
een bosje bladpeterselie (zo’n twee handenvol)
het sap van 1 kleine citroen
2 el olijfolie
40 g geroosterde, gezouten pistachenoten (gewogen zonder schil)
1 avocado
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
voor het yoghurtsausje (optioneel):
50 g zachte (geiten)kaas (zoals Philadelphia, Chavroux, St Môret…)
50 g (plantaardige) natuuryoghurt (ik gebruik Alpro soya mild & creamy natuur)
peterselie, munt, bieslook, dille… of welke verse tuinkruiden je ook in huis hebt, fijngehakt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Bereiding:
Snijd de bloemkool in roosjes en maal deze kort met behulp van een kleine foodprocessor (of een hakmolentje of een blender – zie tips) tot de bloemkool de textuur van couscous heeft. (Als je geen mini foodprocessor hebt, kan je een grove rasp gebruiken.) Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en roerbak de bloemkoolcouscous enkele minuten. Laat zo volledig mogelijk afkoelen.
Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd verder in kleine blokjes. Snijd de komkommer in de lengte in vier en schraap de zaadjes eruit. Maak ook hier kleine blokjes van. Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en hak de verse kruiden fijn. Hak de pistachenoten grof.
Schep de bloemkoolcouscous om met alle groenten en verse kruiden, het citroensap, 2 eetlepels olijfolie, de pistachenoten en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep met behulp van een theelepel onregelmatige stukjes uit het vruchtvlees. Schep deze voorzichtig doorheen de taboulé en werk eventueel af met nog wat bladpeterselie.
Optioneel:
Vermeng alle ingrediënten voor het yoghurtsausje en serveer dit bij de taboulé.
Tips:
Deze taboulé is een heerlijk licht gerecht. Wil je toch graag wat extra’s toevoegen, geef er dan bijvoorbeeld een stukje gebakken zalm bij, verkruimel er wat feta overheen of schep er kikkererwten doorheen.
Voor het vermalen van de bloemkool gebruik ik de mini foodprocessor van KitchenAid. Hyperefficiënt!
Nog meer recepten met bloemkoolcouscous, vind je via onderstaande links:
- Jambalaya met bloemkoolrijst en gamba’s – Een tikkeltje meer werk, maar met dit feestelijke gerecht scoor je gegarandeerd!
- Bento-lunch met bloemkoolcouscous en geroosterde groenten – Eenvoudig en je kan er alle kanten mee uit. Vergeet die boterhammenlunch en maak voortaan deze groentecombinatie!
- Bloemkoolcouscous met amandelen en granaatappel – Een bijgerecht dat zo ongeveer overal bij past!
23 reacties
Super lekker!
Hey!
Ik zou dit receptje graag maken als bijgerecht voor een bbq.
Waar moet ik op letten als ik het op voorhand wil klaarmaken?
Dankjewel!
Geen zuur en zout toevoegen 🙂 Ook de avocado zou ik ter plaatse pas toevoegen.
*****(vijf sterren) :-))
Hey Karolien
Deze taboulé scoort héél goed hier. Het sausje maak ik al op voorhand zodat de kruiden lekker lang kunnen intrekken.
Dank je wel Karolien!
Heel graag gedaan! En bedankt voor de 5 sterren 😀
Zooo een heerlijk recept!
Een receptje om regelmatig klaar te maken!
Ik ben wel een beetje lui geweest en bloemkoolrijst gebruikt 🙈
Blijft een toppertje om als lunch mee te nemen. Dikke 5 sterren!
Ik ben ook nog steeds grote fan van deze 🙂