“Wil je lunchen met Donna Hay in Amsterdam?” Een retorische vraag, me dunkt. Donna Hay is een legende. Letterlijk in mijn geval. Ik heb geen van haar 24 kookboeken. Ik ben geen van de 730 000 lezers van het Donna Hay Magazine en ik heb nog nooit iets gekocht van haar collectie keuken-, kook- en decoratiebenodigdheden. En toch weet ik dat ze een fenomeen is. Je hoeft maar één foto van haar hand te zien en je foodiehart vergeet Donna Hay niet meer. Toen ik haar nieuwe kookboek Life In Balance in de bus kreeg, werd ik een beetje warm vanbinnen. Zo mooi. Maar echt: Mooi! Life In Balance gaat over echt, lekker en gezond eten. In verschillende hoofdstukken presenteert Donna haar kijk op vers eten waarbij de focus ligt op gezond en dicht bij de natuur. De recepten zijn niet voor beginnelingen: lange ingrediëntenlijsten met producten waar (zelfs) ik nog nooit van heb gehoord. Maar hoezeer ik ook achter makkelijk en snel eten sta, zo’n uitdagend kookboek prikkelt me om weer allerlei nieuws te ontdekken en bij te leren.
Een paar dagen later loop ik het Amsterdams Stationsplein op. Na een koffie en wandeling word ik hartelijk ontvangen in de wondermooie B&B Villa Nicola, ingericht met het grootste oog voor het kleinste detail door huisvader Werner. Wat ben ik blij dat ik hierbij mag zijn. Helemaal in mijn nopjes neem ik plaats aan tafel, the star of the show zit naast me. Lucky, lucky me.
Iedereen lijkt een beetje onder de indruk van Donna’s aanwezigheid en in alle ernst worden smartphones, camera’s en notitieboekjes klaargelegd. Een doorn in het oog van deze kookgodin. Ze vraagt om de tafel vrij te houden voor waar het hier echt om draait: het eten. Ik ben graag de flinkste van de klas en steek mijn telefoon en schrijfgerief onmiddellijk weg, terwijl de anderen een beetje onhandig dingetjes beginnen verschuiven.
Donna vertelt over haar drukke schema, haar verblijf in Amsterdam, haar visie op eten. Ze beantwoordt geduldig de vele onoriginele vragen. Dat zegt ze ook gewoon, hoe vele honderden keren ze dat soort vragen al gekregen heeft. Ik bewonder haar. Ook letterlijk. Ze is innemend en hartelijk, maar duidelijk ook een boss lady.
De eerste gang verschijnt op tafel: zalm met een dukkah-korstje en komkommer-chili-salade. Ik voel me stom omdat ik niet weet wat dukkah is. Ineens gaan er een tiental telefoons de hoogte in, de aanblik van al dat mooie eten bedervend. “Put. Away. The phones.” luidt het. “I feel like home, same story with my boys!” Ze lacht, maar toch ook weer niet. Ik vraag haar of haar zonen gezond eten belangrijk vinden en ze antwoordt dat ze er niet om geven. Ze zijn 10 en 13. Auw. Ik heb haar beledigd. Ik zou haar zonen van in de 20 aangegeven hebben. Ik denk even dat ze een beetje boos is. Maar het wordt me gaandeweg duidelijk dat ze zo is: een mengelmoes van streng en zorgzaam. En trots ook.
Donna vertelt dat ze houdt van echt koken en verse producten. Mensen weghalen van voorverpakte maaltijden is volgens haar een eerste stap richting gezonde voeding. Zelf tracht ze in balance te leven: ze laat helemaal niets, maar eet met mate. Dat kan ik ook merken tijdens de lunch. Van elke gang laat ze steeds wat liggen op haar bord. Maar diëten? Dat zou nooit iets voor haar zijn. Ze houdt van gezelligheid en sfeer en daar hoort volgens haar regelmatig een stukje vlees, een smakelijk dessert en lekkere wijn bij. Er wordt wat lacherig gedaan over vegetariërs. Ik snoer de smart ass in me de mond en laat het aan me voorbij gaan. Vandaag is geen dag om ethische discussies op deze mooi gedekte tafel te gooien.
Intussen verschijnt het hoofdgerecht: grote, prachtige schalen met een Marokkaanse kip-wortelsalade met volkorencouscous en een tabouleh van geroosterde granen en bloemkool. Donna staat recht en perst de citroenpartjes die er als decoratie bovenop liggen uit, waarna ze iedereen rijkelijk bedient. Ik geniet met volle teugen van de verrassend lekkere bloemkoolsalade. Smaken die ik niet meteen kan thuisbrengen en ik ben dankbaar dat ik een gespreksonderwerp gevonden heb. Hoe we daarna precies van bloemkool bij bloggen belanden, kan ik me niet meer herinneren. In Australië staan ze sprongen verder wat het bloggerslandschap betreft en ik luister aandachtig en put moed uit haar geloof in passie en oprechtheid.
Na het eten krijgen we de kans met Donna op de foto te gaan en er wordt afscheid van ons genomen met enkele mooie geschenkjes, waaronder een gesigneerd boek. Helemaal blij wandel ik langs die mooie Amsterdamse grachten, terug naar vanwaar ik gekomen ben, een onaangeroerde camera en groot kookboek meezeulend. Ik loop opzettelijk een beetje verkeerd, op weg naar het station om nog even te ademen in het Begijnhof.
Het was een goede dag vandaag.
Tabouleh van geroosterde granen en bloemkool
Ingrediënten voor 4 personen:
450 g bloemkoolroosjes, fijngehakt
100 g gekookte boekweit
165 g gekookte grove bulgur
125 ml olijfolie extra vergine
2 tl ras-el-hanout
zeezout en grof gemalen zwarte peper
6 handen bladpeterselie, grof gehakt
handje dille, grof gehakt
70 g pistachenoten, gehakt
40 g krenten
2 el citroensap
verse ricotta en partjes citroen voor erbij
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Schep bloemkool, boekweit, bulgur, olie, ras el hanout en zout en peper om in een grote kom. Verdeel het mengsel over twee bakplaten en zet 25 à 30 minuten in de oven of tot het goudbruin en gepoft is. Laat afkoelen. Doe in een grote kom, voeg de peterselie, dille, pistachenoten, krenten en het citroensap toe en schep op. Dien op met ricotta en partjes citroen.