Zoek

Tomatensalade met mozzarella

Het is heet, bloedheet… Eindelijk. Heerlijk! In mijn hoofd hoort eten dan koud te zijn en buiten opgegeten te worden. Na flink zwoegen heb ik mijn compleet op hol geslagen klimop, druivelaar en gazon min of meer terug onder controle. Mijn tuintje is terug een tuintje in plaats van een jungle en helemaal klaar om elke dag intensief bezocht te worden! Want we kunnen er niet meer omheen: it’s summertime! En dat vieren we met een zomerse tomatensalade.
tomatensalade met mozzarella
Dit frisse gerecht baseerde ik op een recept van Pascale Naessens. Haar ‘lekkerste tomatensalade’ IS inderdaad de lekkerste tomatensalade en ik maakte ze al tientallen keren als bijgerecht. Door mozzarella toe te voegen, wordt het een volwaardige lunch en wat extra’s maken het voor mij helemaal af.
Dat tomaten gezond zijn, spreekt voor zich. Het zijn groenten en groenten zijn gezond. Wat hen zo bijzonder maakt, is hun grote hoeveelheid lycopeen, een belangrijk antioxidant. In ons lichaam gebeuren er voortdurend oxidatieprocessen, die zorgen voor veroudering. En dus achteruitgang. (Het roesten van ijzer is bijvoorbeeld ook een oxidatieproces.) Deze achteruitgang is jammer genoeg onvermijdelijk. Ze gebeurt hoe dan ook. Maar je levensstijl beïnvloedt wel de snelheid van die oxidatie! Gezond eten, voldoende slapen, geen stress en bescherming tegen schadelijk vervuilingen en chemische stoffen is de (utopische) boodschap! Of toch iets dat daarbij in de buurt komt.
Lycopeen is dus een antioxidant. Het gaat specifiek de oxidatie (en dus aantasting) van bepaalde vetten in onze cellen tegen. Hierdoor wordt schade aan onze bloedvaten vermeden en de eventuele hart- en vaatziektes die daarmee gepaard kunnen gaan.
Lycopeen zou ook de kans op prostaatkanker verkleinen, maar dat verband is toch nog niet helemaal duidelijk. Verschillende studies tonen een gunstige invloed aan, maar volgens anderen is er geen effect.
Om ten volle te kunnen profiteren van het lycopeen in tomaten moet het eigenlijk uit de tomatencelletjes gehaald worden. De celwanden van die tomatencelletjes kan je stukmaken door de groente te garen. In deze salade zitten er enkel rauwe tomaten, maar toch wordt het lycopeen vrijgemaakt! Namelijk door de tomaten te kneden (zie recept) en door de inwerking van de balsamicoazijn. Zo krijg je niet alleen een lekker sausje bij je salade, zoals Pascale zegt, maar zo kan je dus ook ten volle profiteren van alle gezonde stofjes! Laat de olijfolie ook zeker niet weg, deze is nodig voor een goede opname van dit antioxidant.
Wie helemaal crazy wil gaan in zijn/haar lycopeengebruik: in tomatenpuree is de concentratie aan deze stof gigantisch! Nog interessanter voor mannen die toch believers zijn in de antiprostaatkankertheorie dus.
Maar nu terug naar onze salade. En mijn tuintje. En de zomer.
tomatensalade met mozzarella

Ingrediënten voor twee kleine eters:

3 grote trostomaten
15 kerstomaatjes, gehalveerd
een handvol rucola, verscheurd (optioneel)
1 kleine rode ui, in flinterdunne halve ringen
20 basilicumblaadjes, verscheurd
6 zongedroogde tomaatjes (niet op olie), in kleine stukjes
1 pakje kleine (buffel)mozzarellabolletjes, gehalveerd (of 1 bol mozzarella, in stukken)
1 kl gedroogd basilicum
½ kl olijfolie met chilipepers
1 ½ kl olijfolie
1 kl balsamicoazijn
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Snijd de trostomaten in vier en verwijder de harde kern en de zaadjes. Hak ze vervolgens in grote, onregelmatige stukken.
  2. Doe de trostomaten, kerstomaatjes, zongedroogde tomaten en rode ui in een kom met de twee soorten olijfolie, de balsamicoazijn, het gedroogde basilicum, versgemalen peper en grof zeezout. Knijp de tomaten nu zacht samen met je handen. Niet tot moes! Gewoon zachtjes kneden, zodat de cellen stuk gaan en het sap vrijkomt (zie inleiding).
    Schep de mozzarella erbij. Voeg de verse basilicum en rucola pas vlak voor het serveren toe (deze beginnen namelijk snel te garen – lees: verslunsen – door de azijn) en schep alles een laatste keer om.

Tips:

Ik vind buffelmozzarella lekkerder dan gewone. Duurder, maar veel meer smaak! Maar over smaak valt er nu net niet te discussiëren 😉 In elk geval hebben ze o.a. bij Colruyt ook mini-buffelmozzarellabolletjes. Supermooi en handig!

Is het feest, mag het net iets meer zijn en/of hoef je niet op je gewicht te letten? Voeg dan een handvol droog geroosterde pijnboompitjes toe! Heeeeeeeerlijk!

Heb je nog een bos basilicum over? Maak er dan verse pesto mee! Onovertrefbaar! Potjespesto is er niets tegen. Lekker bij geroosterde groenten bijvoorbeeld. Klik HIER voor mijn recept.

2 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!