Zoek

Witte asperges en spinazie met makreel

Ik had heel lang principieel iets tegen zogenaamd ‘lauwe salades’. Als dat ergens op een of andere menukaart stond, dacht ik: “Puh… Aanstellers. Just pick a side.” Maar deze is echt wel heerlijk lauw! Het is niet van mijn gewoonte, maar ik zal mijn mening dus misschien toch moeten herzien…
Dat gezegd zijnde, ook koud is dit een verrassend lekkere omega-3-boost!
witte asperges en spinazie met makreel (640x413)

Ingrediënten voor één grote eter:
500 g witte asperges, geschild en uiteinden afgebroken (zie tips)
twee handenvol jonge spinazie
12 kerstomaatjes, gehalveerd
1 gerookte makreelfilet
2 el grijze garnaaltjes
sap van ¼ citroen
enkele takjes verse bieslook, fijngesnipperd
1 kl olijfolie
peper en zout

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook. Snijd de koppen van de asperges (ongeveer 5 cm) en snijd de stelen in stukken van ongeveer 3 cm. (De koppen garen namelijk sneller.)
  2. Kook de asperges 4 minuten en giet af. Laat goed uitlekken en verhit ze vervolgens, samen met de spinazie nog heel even, zodat het overtollige vocht verdampt en de spinazie slinkt. Hou de groenten goed in het oog, zodat ze niet aanbranden! Laat even afkoelen.
  3. Scheur de makreelfilet in stukken en verwijder de graatjes.
  4. Vermeng de asperges en spinazie met de tomaatjes, makreel, garnaaltjes olijfolie en peper en zout. Pers de citroen erboven uit en bestrooi met de bieslooksnippers.

Tips:

Klik hier om een asperge-schil-instructiefilmpje te zien. Ik spreek altijd van het “breken” van de asperges in mijn recepten en hier zie je goed wat ik daar dus juist mee bedoel. Ik moet wel zeggen dat ik deze breektechniek ook voor witte asperges toepas en niet alleen voor de groene (zoals in het filmpje). Je houdt wel minder asperge over dan, maar ik vind het “veiliger”. Alle taaie delen zijn dan zeker weg! Vooral als ik voor bezoek kook, wijk ik daarom niet af van de breekmethode. Zijn er ergere dingen in het leven dan gasten die klagen over draderige asperges?? Ah. Ik dacht het ook niet.

Gebruik de uitgeperste citroen om je handen achteraf goed mee in te wrijven. Die gezonde omega-3-vetten uit die overheerlijke makreel blijven namelijk goed aan je vingers plakken… Samen met een minder aangenaam geurtje dat je anders nog wel even blijft achtervolgen!

Gooi het asperge-afval niet weg! Je kan er een heerlijk soepje van maken. Klik hier om mijn asperge-to-the-rescue soep recept te bekijken.

 

2 reacties

  1. Ik heb dit receptje eindelijk eens gemaakt! En wat is het lekker!
    Het komt dus permanent in mijn mapje met lunchkes on-the-go te zitten.
    Toch in afwachting van jouw boek 😉

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!