Zoek

Zomerse witte kool wraps

Heet, heter, heetst. De afgelopen dagen, kort samengevat. Zoveel als de temperaturen boven de nul graden uitrijzen, zozeer daalt mijn eetlust onder het vriespunt bij zo’n weer. Uiteraard verdient mijn lichaam de nodige, gezonde brand- en bouwstoffen. Deze witte kool wraps zijn mijn favoriete hittegolf-gerecht. Without a doubt. Ze zijn super fris en licht en doordat ze eigenlijk enkel uit rauwkost bestaan, verteren ze vlug. Ik vind dat fijn op dagen die ik hoofdzakelijk in bikini doorbreng.
De inspiratie voor deze wraps vond ik in een kookboek van The Green Kitchen. Dat recept bereiden, duurde echter een dik uur, denk ik, en we waren dan nog met twee. Zoveel geduld heb ik maar af en toe. En da’s nooit op 30°C-dagen. Ik maakte dus een veel eenvoudigere en ook meer lijnvriendelijke versie.
Doe geen moeite om deze wraps elegant naar binnen te werken. Of misschien toch, maar verwacht niet dat je poging zeer succesvol zal zijn. Toen ik ze voor het eerst uitprobeerde, vond mijn tafelgenoot de oorzaak van mijn geklungel: ik heb al in jaren geen hamburgers uit de McDonald’s meer gegeten. Hij, een ervaringsdeskundige op dat vlak, wist zijn wrap met behoorlijk weinig smossen op te eten. “Horizontaal! Hou die nu toch gewoon eens horizontaal!” Ik moet nog een beetje oefenen (zie foto…).

Karola's Kitchen - zomerse witte kool wraps
Zoals je ziet op de foto, presenteer je de koolbladeren als kuipjes. Met een vorkje zou je ze perfect kunnen uitllepelen, maar het is dus de bedoeling dat elke eter zijn eigen koolblad tot een rolletje vouwt. Gezellig, grappig en super jammie: een ideaal feel-good zomergerecht, als je ’t mij vraagt!

Karola's Kitchen - zomerse witte kool wraps

Ingrediënten voor twee eters:

een witte kool (zie tips)
½ komkommer, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
2 tomaten, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
een grote handvol tuinkers
2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
125 ml volle (plantaardige) natuuryoghurt (gebruik geen magere, die is te zuur)
1 tl komijnzaadjes
een grote handvol geroosterde, gezouten pistachenootjes, gepeld en grof gehakt
een grote handvol geroosterde en gezouten cashewnoten, grof gehakt
eventueel verse kruiden als munt, bieslook en bladpeterselie, fijngehakt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Maak 4 bladeren los van de witte kool, zonder deze te scheuren. Dat is niet zo heel makkelijk. Wat niet werkt is het blad aan van de bovenkant van de kool te beginnen “los pellen”. Dan heb je gegarandeerd scheuren. Het beste gaat het als volgt: snijd het blad los aan de steelaanzet. Duw het blad aan de onderkant (aan de steelaanzet dus) weg van de kool. Doe dit voorzichtig, tot wanneer het blad meegeeft en maak het zachtjes los. Snijd het blad aan de kant van de steelaanzet recht af. (Dit is om een mooie, rechte bovenkant te hebben, wanneer je de wrap oprolt.)
  2. Naast de 4 hele koolbladeren heb je ook nog zo’n 100 g kool nodig, die je fijnhakt, eerst in sliertjes dus en daarna nog eens overlangs.
  3. Vermeng alle ingrediënten voor de vulling, maar bewaar wat noten en tuinkers voor de afwerking. Kruid met voldoende peper en zout en schep de vulling op de koolbladeren. Serveer de wraps meteen! Alle groenten in dit recept zijn rijk aan vocht en door het zout komt dit ook vrij. Onmiddellijk oppeuzelen is dus de boodschap 😉

Karola's Kitchen - zomerse witte kool wraps

Tips:

Uiteraard hou je nog bijna een hele witte kool over na dit gerecht. Maak je geen zorgen over de houdbaarheid: in de groentelade van je koelkast blijft deze letterlijk wé-ken goed. Als je tijd en zin hebt, kan je er onderstaande gerechten mee klaarmaken:

Wil je dit gerecht meer vullend maken? Voeg dan bijvoorbeeld gekookte kikkererwten of quinoa aan de vulling toe.

3 reacties

  1. Viesbomgoed, presenteert mooi en snel klaar: zalig! Ouders en schoonouders ook zeer onder de indruk, dat kan al tellen 😉 Komkommer vergeten kopen dus vervangen door gele paprika : ook goed! Het Aziatische soepje met de rest van de witte kool kon ook op veel lof rekenen 🙂 Bedankt alweer voor de inspiratie!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!