Zoek

De simpelste ijslolly’s

Soms moet je het gewoon echt niet te ver zoeken. Bijvoorbeeld wanneer je zelf ijslolly’s maakt. Geïnspireerd door mijn mama die gewoon zes gerecylceerde friskostokjes doorheen de folie van een zespakje Petit Gervais’kes stak,  het geheel in de diepvriezer stak en riep “TADAAA! Ik heb ijsjes gemaakt!”, bedacht ik een paar jaar geleden deze simpelste ijslolly’s. TADAAA!

Een groot klein gelukje

Ik maak er geen geheim van: I love ijs. Voor echt. Als vakantiejob werkte ik in een heel populair ijssalon aan de kust en na onze shift mochten we telkens een exemplaar voor onszelf uitscheppen. Toch een droom?? Betaald worden en ijs eten en zon en zee en strand en vakantieliefjes en … Vond mijn grote liefde voor ijs daar zijn oorsprong? Misschien. IJs is in elk geval nog steeds een groot klein gelukje voor mij.

Toen ik zwanger was, dreigde mijn craving naar ijs een beetje uit de hand te lopen. Of concreter: er is zoiets als zwangerschapsdiabetes waar je de hele tijd voor gewaarschuwd wordt. Heel vermoeiend. Ik besefte wel dat ik mijn ijsconsumptie misschien wel een beetje moest aanpassen. Maar op wilskracht mezelf ijsjes ontzeggen, daar had ik geen zin in. Ik geloof niet in wilskracht, als het op eten aankomt. Maar ik geloof wel heel erg in nudging: zoeken naar een heel makkelijk en lekker alternatief waar je minstens even blij van wordt. De simpelste ijslolly’s werden geboren.

De simpelste ijslolly’s

De simpelste ijslolly’s zijn niet meer dan bevroren fruityoghurt en er valt dus amper te spreken van een recept. Toch werd me via mijn sociale media wel al tig keer naar “het recept” gevraagd. Elke keer ik zwaaide met zo’n ijslolly ongeveer. Nu Isaac ook grote fan blijkt, zal er nog vaker met deze simpele ijslolly’s gezwaaid worden, dus het leek me maar zo handig (voor alle partijen) om ze even een plaats te geven op de blog 🙂

Het concept is zéér eenvoudig: schap wat van je favoriete fruityoghurt in een ijslollyvormpje, vries in en klaar. Beschamend eenvoudig, maar het wérkt zó goed.

Met of zonder suiker

IJsjes moeten zoet zijn. Punt. Daar waar ik fruityoghurts vaak te zoet vind om zo te eten, smaken ze naar mijn mening in een ijsje precies zoet genoeg! Alsof het zo moest zijn.

Het plantaardige alternatief voor yoghurt dat ik heel graag gebruik voor deze simpele ijslolly’s is de Alpro Mango Plantaardig Alternatief voor Yoghurt, zonder suiker. Sap is hier de zoetmaker, wat eigenlijk ongeveer op hetzelfde neerkomt als suiker en er dus niet zo veel toe doet. Wat er wel toe doet, is dat het suikergehalte 5,6 g per 100 g is. In een ongesuikerde natuuryoghurt zit doorgaan 4,5 g suiker per 100 g. Dat is dan de lactose of melksuiker, die aanwezig is in de koemelk. Dat getal, 4,5 g kan je dus als ijkpunt gebruiken om te bepalen of een yoghurt veel of weinig extra suiker bevat. En hou in het maken van een vergelijking zeker rekening met het feit dat elke fruityoghurt sowieso wat extra suiker zal bevatten, afkomstig van het fruit.

Of om het in ’t kort te zeggen: deze Alpro Mango Plantaardig Alternatief voor Yoghurt, zonder suiker heeft een heel laag suikergehalte!

Vier gele ijslolly's tegen een zwarte marmeren achtergrond. De simpelste ijslolly's zijn warrig gestapeld bovenop ijs.

Maar om heel eerlijk te zijn: als je geen zeven van deze ijslolly’s na elkaar eet, dan doet dat suikergehalte er bij deze ijsjes niet zo heel veel toe. De portie fruityoghurt is namelijk echt klein (per ijsje zo’n 50 g) én je eet dit niet om je maag mee te vullen (wat bijvoorbeeld wel de bedoeling is van een ontbijt met yoghurt). Daarom zou ik zeggen: maak deze ijslolly’s gewoon met om het even welke fruitige Alpro die je lekker vindt! I’m a sucker voor deze Mango met op een gedeelde eerste plaats de Alpro Kers! Smakelijk!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –

De simpelste ijslolly's

Deze ijslolly's heb je in een wip gemaakt. Ze bevatten slechts één ingrediënt, zijn vegan en bovenal superlekker en verfrissend!
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 3 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert, Snack
Porties 4 stuks

Benodigdheden

  • ijslolly-vormpjes

Instructies
 

  • Vul de ijslolly-vormpjes met de Alpro No Added Sugar Mango en zet ze gedurende minstens 5 uur in de vriezer (of tot ze door en door hard zijn).
  • Haal de ijsjes uit de vorm en geniet ervan!

Een stapel van afwisselend gele en roze ijslolly's, tegen een zwarte marmeren achtergrond.

De simpelste ijslolly’s: tips & tricks

Bereidingstips

De ijslolly-vormpjes die ik gebruik zijn ontzettend handig. Ik kocht ze ooit bij Hema, maar ze zijn al enkele jaren oud en niet meer te vinden. Op Bol kan je honderden ijslolly-vormpjes vinden, maar degene die qua systeem heel erg lijken op de mijne van Hema zijn de Lekeu Stapelbare IJslolly’s (wel prijzig). Ik gebruikte ze zelf dus nog nooit, maar ik wou de link toch maar even meegeven, voor als je niet weet waar te zoeken.

Aanpassingen

Gebruik om het even welke fruityoghurt of plantaardig alternatief voor yoghurt met fruit die je lekker en zoet genoeg vindt! Ik vind deze Alpro No Added Sugar Mango en de Alpro Kers echt supergeslaagd! Zelf vind ik de plantaardige alternatieven beter werken omdat die van nature toch wat zoeter smaken.

Bewaren

Je kan de ijslolly’s maanden bewaren in de diepvriezer. Je kan extra veel ijslolly’s in verschillende smaken maken (bijvoorbeeld voor een feestje) door de lolly’s uit de vorm te halen en meteen terug in de diepvriezer te leggen, geschikt in een doosje met telkens een bakpapiertje ertussen. Dan kan je de vormpjes opnieuw gebruiken voor een volgende lading.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van deze ijsjes?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

14 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!