Deze Kokos-chocolade ijslolly’s zijn een geweldige traktatie om in de diepvriezer te hebben zitten. Verfrissend, lekker fruitig met mango en framboos, heerlijk home made en met een onweerstaanbaar knapperig chocoladelaagje. Perfect als tussendoortje, dessert, laat avond snackje, maar absoluut ook mooi genoeg om tijdens een feestje te presenteren.
Vegan ijsjes
De basis voor deze Kokos-chocolade ijslolly’s is de romige Delhaize plant-based kokosyoghurt. Ik ontdekte dit product, net nadat ons kersverse spruitje Léas ter wereld was gekomen. Er was al heel vroeg een vermoeden van enkele allergieën (een verhaal dat ik ooit nog wel eens vertel :)), waardoor ik op zoek ging naar een yoghurt die totaal vrij was van allergenen. Enter: deze kokosyoghurt! Zonder koemelk, zonder soja, zonder noten… Op dat moment exact wat ik, als zeer bezorgde en borstvoeding gevende mama, nodig had!
Deze kokosyoghurt is qua smaak en voedingswaarden te vergelijken met de bovenste stevige laag die je aantreft als je een blik kokosmelk opent. HEER-LIJK! Maar ook wel rijk aan vet en bijgevolg erg vullend. Ik gebruik dit product daarom het liefste als romige topping bij bijvoorbeeld een kommetje Overnight oats, een stapel Snelle ontbijtpannenkoekjes of fruitsalade. En nu dus in deze Kokos-chocolade ijslolly’s!
Go creativiteit!
Met dit recept kan je eigenlijk heel veel kanten uit. Bekijk zeker de tips, helemaal onderaan de blogpost! Ik ben zelf heel selectief als het gaat over de combinatie fruit-chocolade. Het werd mango en framboos, allebei ontzettend goed passen, ook bij de kokossmaak. Voor het versieren ging ik voor gehakte pistachenootjes en kokosrasp, maar have fun met hagelslag, sprinkles, gedroogde bloemblaadjes… Wat je wil!
Kokos-chocolade ijslolly’s
Benodigdheden
- 8 kleine ijsvormpjes (zie tips)
- 8 friscostokjes
- staafmixer
Ingrediënten
- 1/2 bakje frambozen (ca. 60 g)
- 1/2 rijpe mango
- 1 1/2 el agavesiroop
- 1 pot Delhaize plant-based kokosyoghurt (300 g)
- 2 el kokosrasp optioneel
- 170 g pure chocolade
- 1 el kokosolie
- fijngehakte pistachenoten, wat extra kokosrasp, sprinkles of andere decoratie optioneel
Instructies
- Pureer de frambozen met een vork. Snijd de mango in blokjes en pureer deze met een staafmixer. (Behoud bij beiden wat textuur! Dat maakt je frisco's alleen maar interessanter.)
- Roer de agavesiroop door de kokosyoghurt.
- Doe in de helft van de vormpjes een klein schepje van de frambozen, schep er vervolgens wat yoghurt bij en tot slot nog toefjes framboos. Meng de yoghurt en frambozen licht door elkaar met een satéstokje.
- Meng de kokosrasp door de overgebleven yoghurt. Vul de overige vormpjes met de gepureerde mango en overige kokosyoghurt, op dezelfde manier als hierboven beschreven. Plaats de ijsjes minstens 2,5 uur in de diepvriezer.
- Smelt de chocolade en kokosolie au bain marie (zorg ervoor dat de kom het kokende water niet raakt) en schenk het mengsel in een tas (zodat je de frisco's makkelijker onder kan dompelen. Laat de chocolade 10 minuten afkoelen.
- Zorg ervoor dat je decoratie klaar ligt (nootjes, kokosrasp, sprinkles…). Dop de diepgevroren ijsjes in de chocolade en bestrooi ze met de versiering. Lag ze op op een bord met wat bakpapier en plaats nog 10 minuten in de vriezer. Wanneer de chocolade uitgehard is, kan je de ijslolly's enkele maanden in een doosje in de diepvriezer bewaren.
- Je haalt de ijslolly's best zo'n 2 minuten voor het eten uit de vriezer om ze op hun best te hebben. En om je tong niet te vriesbranden.
Kokos-chocolade ijslolly’s: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- De ijsvormpjes die ik gebruik zijn mini magnumvormpjes. Ze bestaan in een formaat van 8 stuks of 4 stuks. Je kan ze vinden bij o.m. Bol. Kleine friscostokjes zitten mee in het pakket. Ik vond dat het meest geschikt voor dit recept, omdat de verhoudingen kokosyoghurt/fruit/chocolade naar mijn gevoel zo het allerbeste uitkomen. En het maakt deze Kokos-chocolade ijslolly’s ook veel hanteerbaarder voor kleuterhandjes (en -maagjes) 🙂 Uiteraard kan je ook werken met andere ijsvormpjes! Als je grotere vormpjes gebruikt, volstaan de ingrediënten voor 4 tot 6 ijslolly’s.
- Het toevoegen van de kokosolie aan de chocolade zorgt ervoor dat je zo’n typisch, onweerstaanbaar krokant chocoladelaagje krijgt. Je kan de kokosolie weglaten, maar dan verdwijnt dus ook die heerlijke crunch.
- Heb je gesmolten chocolade over? Gooi er dan wat noten, zaden, stukjes gedroogd fruit en/of gepofte tarwe of rijst… in en schep om tot de chocolade alles bedekt. Leg hoopjes van dit mengsel op een met bakpapier bekleed bord en plaats het in de koelkast. Na 15 minuten heb je een heerlijke snack, die je in de koelkast kan bewaren. A.k.a. de Chocolade rocky’s, uit mijn boek Karola’s Kitchen – Het kookboek 😉
Aanpassingen
- Glutenvrij
Dit recept is glutenvrij. - Lactosevrij
Let erop dat je chocolade geen melk(poeder) bevat. - Vegan
Let erop dat je chocolade geen melk(poeder) bevat. - Andere aanpassingen
- Ik koos voor mango en framboos omdat ik beide fruitsoorten heel goed passen vind bij zowel kokos als chcocolade. Uiteraard kan je hiermee variëren! Ananas en aardbei lijken me ook erg lekker in dit recept! Let er vooral op dat je fruit zo rijp als mogelijk is, zo worden je Kokos-chocolade ijslolly’s alvast gezoet door de fruitsuikers.
- Je kan diepvriesfruit gebruiken, maar proef dan zeker goed van je fruitpureetjes en voeg indien nodig extra agavesiroop toe.
- Hou je niet van kokos, dan kan je een volvette Griekse yoghurt gebruiken en een ontgeurde kokoslie. Voor mij is de kokosnoot echter een hoofdrolspeler in dit recept. Neem zeker een kijkje bij de Simpelste ijslolly’s voor ijsjes zonder kokos.
Bewaren
Je de Kokos-chocolade ijslolly’s enkele maanden in een doosje in de diepvriezer bewaren.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
13 reacties
Heerlijk!
Maar die van jou zijn iets mooier. 😁
De smaak is…hmmmmmmmmm!!!
Oefening baart kunst! Dat betekent: nog veel ijsjes eten 😀
Fijn dat het kon smaken 🙂
Kleine vraag: wat is het nut van de kokosolie bij de chocolade? Puur smaak of … ?
Zie bij de tips and tricks, tweede tip 😉
Dat kan je, zoals Ellen aangeeft, lezen bij de tips inderdaad 🙂 Het heeft niets te maken met de smaak, maar alles met de textuur!
Bij gebrek aan mango heb ik de ijsjes gemaakt met ananas en framboos. Wat een zalig en gemakkelijk receptje!
Ananas past hier ook zo goed! Fijn dat het gesmaakt heeft 🙂 En dank je voor je reactie!
Toevallig had ik alle ingrediënten al in huis, nu had ik direct een goede bestemming voor de kokosyoghurt die bij mijn afgehaalde boodschappen zat. Ik gebruikte vormpjes die ik al had en kon 6 ijsjes maken, ze zijn heel lekker! 🙂
Wat leuk! Dank je voor je fijne reactie, doet me plezier 🙂
Super lekker! enkel nog wat oefenen zodat ze er mooier uitzien :-). Discobolletjes erop voor de dochter waren een hit.
Ik heb hier ook al confetti sprinkles in huis gehaald voor Isaac 😀 Fijn dat het kon smaken!