Karola's Kitchen - Oveneitjes met prei, champignons en boerenkool

Oveneitjes met prei, champignons en boerenkool

Na mijn schuldig seizoensverzuim van vorige week (ik kookte met courgettes en tomaat, zoals je je misschien kan herinneren) is het deze keer wel terug tijd voor onvervalste winterkost. En daarin mag boerenkool niet ontbreken. Deze voedzame, vergeten groente is al enige tijd aan een extreem succesvolle imagocampagne bezig. Healthy foodies van over de hele wereld bombardeerden boerenkool tot superfood en dat is niet geheel onterecht. Boerenkool bevat onder meer een grote hoeveelheid calcium, ijzer en zink, heel wat vezels waarmee onze darmbacteriën blij zijn en… eiwitten! Het is zowat de meest eiwitrijke groente die je kan vinden. Boerenkool is geenszins te verwarren met groene kool of savooikool. Ook al is de groente heel eenvoudig te kweken, toch vind je ‘m niet zo makkelijk in de supermarkt. Bovendien is het een echte wintergroente die in de zomermaanden niet te verkrijgen is. Ik haal mijn boerenkool bij Delhaize. Mooi meegenomen is dat die daar steeds biologisch is.

Het is niet omdat ik de Belgische wintertoer op gaan, dat ik totaal wegblijf van warmere oorden. Door dit gerecht af te werken met za’atar, voeg ik er een vleugje Midden-Oosten aan toe. En dat werkt ontzettend goed! (Een vleugje Midden-Oosten toevoegen is dan ook gewoon altijd een goed idee.) Za’atar is een kruidenmengeling op basis van oregano, sumak en sesamzaad. Sumak is dan weer een specerij afkomstig van de bessen van de sumakplant en heeft een ietwat zure, citroenachtige smaak. Er bestaan evenveel variaties op za’atar als dat er za’atarmakers zijn. Ik gebruikte de za’atar van Delhaize die naast oregano, sumak en sesamzaad ook wat korianderzaad, tijm, marjolein, basilicum en zout bevat. Let er bij het kopen van een kruidenmengeling steeds op dat er geen zetmeel of suiker aan is toegevoegd. I love mijn Turkse kruidenier, zoals je intussen wel weet, maar de goedkopere kruidenmelanges die je daar vindt, doorstaan de zetmeel/suikertest praktisch nooit!

Dit gerecht is eenvoudig, maar ontzettend lekker. Het smeuïge eitje, de zachte prei en champignons, de chuncky boerenkool en de smaakvolle za’atar en appelazijn maken het verrassender dan je zou verwachten. Het is een ideale lichte lunch, een fancy aanvulling voor een brunch of – in combinatie met een salade en wat brood – een heerlijk avondmaaltje! 

Karola's Kitchen - Oveneitjes met prei, champignons en boerenkool

Ingrediënten voor 2 personen (als bijgerecht) of 1 persoon (als hoofdgerecht):

1 grote prei
250 g champignons (ik gebruikte kastanjechampignons)
65 g boerenkool (gewogen na het schoonmaken, dus enkel de blaadjes, zonder de stelen)
2 tl olijfolie
1 el appelazijn (of sherry azijn of een andere iets zoetere azijn)
2 el (plantaardige) room
6 à 8 blaadjes salie, heel fijn gehakt
2 biologische eieren
za’atar
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Snijd de prei in de lengte in twee en vervolgens in de breedte in dunne reepjes. Spoel deze grondig onder stromend water. Borstel de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Hak de boerenkool in dunne reepjes.

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de prei en champignons toe. Bak op een hoog vuur, onder regelmatig roeren en voeg na 5 minuten de boerenkool toe. Roerbak vervolgens nogmaals 5 minuten. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Schep de appelazijn, de plantaardige room en de fijngehakte salie onder de groenten tot alles goed vermengd is. Verdeel het mengsel over twee ovenschaaltjes (als je met twee personen bent) en maak er een kuiltje in. Breek voorzichtig een ei boven elk kuiltje en plaats de schaaltjes 15 à 20 minuten in de oven (afhankelijk van hoe lopend je je eitje graag hebt).

Strooi enkele snuifjes za’atar over de eitjes heen. Durf gerust kwistig te zijn als je houdt van een warme, Midden-Oosterse toets.

Tips:

De biologische boerenkool van Delhaize is reeds grondig gewassen, maar spoel de bladeren zeker nog eens voor gebruik. Door alle fijne krulletjes en plooitjes die de kool bevat, is het niet uitgesloten dat er hier en daar wat aarde is blijven plakken.

De kans dat je boerenkool overhebt na het maken van deze oveneitjes is behoorlijk groot. Probeer dan zeker ook eens mijn andere gerechten met deze supergroente: Knolselder en boerenkool met geitenkaas of de Geroosterde groentesalade met komijn en granaatappel.

Biologische eieren, ik zweer erbij! Het pleidooi voerde ik al een aantal keer en kan je (onder meer) bij het recept voor de Auberginesandwich deluxe nalezen.

Wil je je wagen aan je eigen za’atarmix, dan kan je bijvoorbeeld het recept van The Green Kitchen gebruiken: 4 el sesamzaad (kort geroosterd) + 4 el sumak +  4 el gedroogde tijm + 2 el gedroogde oregano + grof zeezout naar smaak.


– Deze blogpost kadert binnen het ambassadeurschap van Karola’s Kitchen voor Delhaize – 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten