Karola's Kitchen - Rode kool en pastinaak

Rode kool en pastinaak

Winterkost in vol ornaat. Deze maaltijd maakt mij ontzettend warm vanbinnen. Groenten in al hun glorie, zonder onnodige opsmuk. Deze rode kool met blauwe bessen en de geroosterde pastinaak met hazelnoten kunnen dienst doen als bijgerecht. Voor mij is dit echter het perfecte back on track-eten: een lichte maaltijd, die ik inzet als ik de balans terug wat in evenwicht wil brengen na een weekendje weg, een feestje of een week met teveel restaurantbezoekjes.
Groenten zijn, kort door de bocht genomen, water in een jasje, maar de voedzaamheid van al dat plantaardigs mag niet onderschat worden. Pastinaak bevat namelijk veel trage koolhydraten en de hazelnoten in dit gerecht zijn vooral een bron van eiwitten en vetten. Mag het toch wat meer zijn? Strooi dan wat verkruimelde feta over de pastinaak of schep een blik bruine linzen doorheen de rode kool of serveer de ovenfalafel (klik hier) of linzenkruidenballetjes (klik hier) erbij … Opties legio 🙂 Gewoon even stilstaan bij wat jóuw lichaam op dát moment nodig heeft.

Karola's Kitchen - Rode kool en pastinaak

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de rode kool:
1 grote rode ui
2 el olijfolie
½ kleine rode kool
125 g blauwe bessen
3 à 4 el appelazijn (naar eigen smaak)
200 ml water
¼ à ½ tl kaneel (naar eigen smaak)
4 laurierblaadjes
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de pastinaak:
4 kleine, dunne pastinaken (zie tips)
2 tl olijfolie
40 g hazelnoten
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij, indien gewenst:
75 g feta, verkruimeld (zie inleiding)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de rode ui in dunne, halve ringen en fruit deze op een laag vuurtje in de olijfolie. Snijd de halve rode kool intussen in kwarten en vervolgens dwars in heel dunne reepjes. Spoel goed met stromend water en voeg de kool bij de ui, samen met alle andere ingrediënten. Laat minstens 25 minuten sudderen op een laag vuurtje en schep regelmatig om.

Schrob de pastinaken schoon, maar schil ze niet. Verwijder de steelaanzet en snijd ze in dikke frieten. (De kern verwijderen is alleen nodig als de pastinaken heel dik zijn – zie tips.) Schep de groente om met de olie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en verspreid ze op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat. Plaats 15 minuten in de oven, strooi er de grof gehakte hazelnoten overheen en plaats nogmaals 10 minuten in de oven.

Serveer, indien gewenst, met wat verkruimelde feta erbij.

Tips:

Mensen hebben snel de neiging om de allergrootste te willen hebben. Do not do that met pastinaken. Hoe groter en vooral dikker de pastinaak, hoe groter ook de vezelige, taaie kern. Kies daarom eerder de kleine, smalle exemplaren voor dit gerecht. Zo hoef je je niet druk te maken om die kern, verwijderen is niet nodig. Let er ook op dat je pastinaakjes stevig aanvoelen. Zijn ze al wat slap geworden? Geen nood, niet weggooien uiteraard, gebruik ze voor in de soep of in een lekker puree, zoals in het recept voor de Sint-Jacobsnoten met pastinaak (klik hier).

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten