Search

Chocoladecake uit een potje

Je zou het misschien niet meteen verwachten op basis van de weinige chocoladerecepten die hier op de blog verschijnen, maar ik ben een echte chocolate lover. Chocolade maakt deel uit van mijn eetpatroon, zo is het altijd geweest (mijn eetstoornisjaren even buiten beschouwing gelaten) en zo zal het altijd blijven. Geen dag zonder chocolade dus. Een blokje Delicata 85% is al een tijdje mijn standaard: zo’n intense smaak, heerlijk! Bij mijn koffie in de namiddag en bij een theetje ’s avonds. Ik vind het pure verwennerij (pun not intended). 85% chocolade is misschien niet meteen voor iedereen weggelegd, maar je kan het wel degelijk leren eten. Ergens vorige week hadden we hier nog een discussie over het nut van dat ‘leren eten’. P, wiens standaardchocolade de Côte d’Or Dessert 58 is, begreep niet waarom mijn zus en ik onszelf ooit donkere chocolade hebben ‘leren eten’. Toegeven, het zal vermoedelijk wel dieet- en/of gezondheidsonzin geweest zijn die ons de overstap liet maken. (Een heel andere motivatie dan mijn wil om ooit pompoen en thee en nog veel later koffie te leren appreciëren. Allemaal producten die ik niet ooit lustte, maar die me toch ontzettend aantrokken door hun gigantische gezelligheidsgehalte.) Hoe het ook zij, ik vind zo’n intense chocolade echt een beleving om te eten en dus wel degelijk de moeite om te ‘leren eten’.

Als het over chocolade gaat, kan ik een beetje snobby zijn. Zoals elke Belg, neem ik aan. Je hebt lekkere en niet lekkere chocolade. En er valt uiteraard te twisten over smaken, maar over kwaliteit toch al wat minder. En ik kan je wel vertellen: zowel ik als mijn zus hebben echt tientallen merken donkere chocolade uitgeprobeerd. Met gemak. Want ja, we willen graag de allerlekkerste chocolade, maar liefst toch ook aan een goede prijs. De Delicata Original Happiness-reeks kwam op die manier op ons pad. Ik zette hem eerder als eens in de spotlight, bij de Silky Chocolade met frambozen en vandaag doe ik het volle overtuiging opnieuw. Niet alleen omdat het een favoriet is, die hier elke week op mijn boodschappenlijstje staat, maar ook omdat het een mooi product is. De chocolade van Delicata is Belgische chocolade die wordt gemaakt volgens de Tony’s Open Chain-principes, met respect voor de producent, de cacaoboer en de aarde.

Zijaanzicht 2 chocoladecakejes uit een potje vooraan een lepel met een schepje cake

Het recept dat ik je vandaag presenteer heeft een lange weg afgelegd. Ik wou een écht chocoladegevoel creëren, zonder all crazy te gaan met chocolade, vetstof en suiker. Bovendien wou ik dit dessert ook graag helemaal plantaardig houden en er een luchtig cakeje van maken, zonder gebruik van eieren. Het maakt een recept diervriendelijker, beter voor het milieu en ook gebruiksklaar voor vegans en mensen met een ei-allergie, dus als het kan: graag! Maar dat bleek geen evidentie 😀
Ik vertrok bij een mug cake. Voor wie zich de hype nog kan herinneren: dat is een supersnelklaar cakeje dat je in een tas in de microgolfoven maakt. Ik had me er nog nooit aan gewaagd, maar omdat ik graag iets in die richting wou, probeerde ik enkele bestaande recepten uit, zowel met als zonder eieren. Dat bleek helaas een totale verspilling van ingrediënten… Ik heb helemaal niets tegen een microgolfoven, maar er gebak mee maken? Nee. Het resultaat was elke keer opnieuw rubberig en sponzig. Terug naar de oven dus 🙂 En enkele pogingen en twee verbrande gehemeltes later, werd dit prachtexemplaar van een ovengebakken cake uit een potje geboren! Ik koos er heel bewust om van dit recept geen grote chocoladecake te maken. Dat vraagt namelijk meer precisie, is meer gedoe en het belangrijkste: dan zit je daar met een gebak voor twaalf personen, terwijl je eigenlijk gewoon even in je eentje of met je tweetjes wil genieten van een lekkere portie chocolade.

Deze cakejes zijn luchtig en fluffy, terwijl de stukjes gesmolten chocolade voor smeuïgheid zorgen. Wat zoutvlokjes maken de chocoladesensatie helemaal compleet! Warm en pas uit de oven is deze zoetigheid het allerlekkerste, dan heb je net wat meer dat dessert gevoel. Maar ook afgekoeld smaakt hij prima, zeker ergens in de namiddag, bij een theetje 🙂 Geniet ervan!

Bovenaanzicht 2 chocoladecakejes uit een potje links een lepel met een schepje cake en stukjes chocolade

 

Chocoladecake uit een potje

Heerlijke fluffy vegan cakeje met smeuïge gesmolten chocoladestukjes vanbinnen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 1 el (=13 g) kokosolie + extra voor het invetten (of plantaardige boter)
  • 1 el (=20 g) honing (of rijst- of agavesiroop als je vegan bent)
  • 3 el plantaardige melk
  • 2 el (=20 g) zelfrijzende bloem
  • 2 el (=10 g) ongezoet cacaopoeder
  • 1/2 tl (=3 g) bakpoeder
  • 1 blokje 70% chocolade (of 2 blokjes, als je in een erg chocolaty mood bent - één blokje is 12 g)
  • fleur de sel of zoutvlokken optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verwarm 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel honing en 3 eetlepels melk kort op een laag vuurtje en klop de ingrediënten los met een klopper tot je een homogeen mengsel bekomt. Zet opzij.
  • Zeef intussen 2 eetlepels zelfrijzende bloem, 2 eetlepels cacaopoeder en 1/2 theelepel bakpoeder. (Sla deze stap niet over. Zeven is essentieel om een zo luchtig mogelijk gebak te krijgen.)
  • Hak de chocolade grof. (Met een groot keukenmes gaat dit het makkelijkste vind ik.)
  • Vet twee kleine ovenvaste schaaltjes licht in met wat kokosolie.
  • Voeg de natte ingrediënten geleidelijk aan bij de droge en meng tot alles goed verdeeld is. Roer er de helft van de chocoladestukjes door. Schenk het beslag in de ovenschaaltjes en verdeel er de overige stukjes chocolade overheen. Zet 8 à 10 minuten in de oven, tot een prikker er nog net wat vochtig uitkomt.
  • Bestrooi naar wens met wat fleur de sel en serveer!
Trefwoord vegan, glutenvrij, lactosevrij

 

Chocoladecake uit een potje: tips & tricks:

Dit zijn kleine dessertporties, bedoeld voor na een hoofdgerecht. Kies dus voor de kleinste ovenschaaltjes die je hebt! Of maak een dubbele hoeveelheid, als je liever cakejes ter grootte van een muffin wil 🙂 Als je de ovenschaaltjes goed invet en de cakejes rondom rond losmaakt met een mes, kan je eventueel uit de vorm verwijderen eenmaal ze afgekoeld zijn. Maar dat is geen must! Je kan jezelf gerust die “stress” besparen en ze in het potje serveren.

Als je twijfelt over de baktijd, rond dan eerder af naar beneden. Doordat deze cakejes uit een potje gegeten worden, kan het geen kwaad als ze technisch gezien nog wat te nat zouden zijn. Ik vond het trouwens fijner om de cakejes met een vork te eten, dan met een lepeltje, zoals op de foto. Bij een lepeltje verwacht je misschien meer een moelleux dan een cakeje en er is niets meer nefast voor de smaakbeleving dan verkeerde verwachtingen.

Fleur de sel en zoutvlokken zijn veel milder van smaak dan gewoon fijn of grof zout. Vandaar dat deze soorten gebruikt worden om zoete gerechten mee af te werken. Fleur de sel kan je halen bij Delhaize. Zoutvlokken of flaky sea salt is wat moeilijker te vinden. Je kan het zeker en vast scoren op marktjes! Speciale zout- en kruidensoorten breng ik graag mee als souvenir van op reis. De zoutvlokken die ik hier gebruikte komen uit Valencia en hebben een opmerkelijke piramidevorm.

Ook in dit recept gebruik ik maatlepeltjes like a crazy person 🙂 Ik schreef er de hoeveelheden bij in gram voor wie geen maatlepeltjes heeft. Ga dus zeker niet aan de slag met gewone eet- en koffielepels, dat komt niet helemaal goed dan, vrees ik. Maatlepeltjes behoren tot Mijn Keuken must-haves en zijn zonder twijfel de meest gebruikte keukenhulpjes hier in huis!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize en bevat affiliate links.
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, 
anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

81 reacties

  1. Hi Karolien,

    Super bedankt voor dit receptje! Dat gaan we testen! Een klein vraagje, wat voor ‘soort’ cacaopoeder is het? Is dit het soort poeder waar je chocomelk van maakt of eerder de pure cacao die ze vaak in gebak gebruiken?
    Dankje alvast!

  2. Bij dit chocoladepotje denk ik hetzelfde als bij de margueritjes van de C******: waarom ken ik dit nog niet mijn hele leven!
    Ik zeur dan wel een beetje met zonnebloemolie en Nesquik, dit smaakt altijd na een lange werkdag, op een druilerige namiddag, bij stressmomentjes of gewoon uit goesting. Tegen dat alles gemengd is, piept mijn Miele oven al dat de gewenste temperatuur is bereikt. Tien minuten en dan – laat ons eerlijk zijn – minder dan tien minuten genieten. Dit recept was een zeer leuke ontdekking voor een zoetebek als ik!

  3. Hoi Karolien
    Ik heb een vraag bij die recept… Als je bloem, cacaopoeder en bakpoeder met maatlepeltjes afmeet, gaat het dan over afgestreken of “volle” maatlepeltjes? (Ik heb me dit ook al bij andere recepten afgevraagd. Bij kruiden komt het niet zo nauw natuurlijk, maar bij een recept als dit lijkt me dit wel belangrijk?)

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!