Zoek

Gegaarde ananas met kokos en chocolade

Lekkere dessertjes maken, heb ik altijd geweldig leuk gevonden. Taarten, cakes en muffins hebben sinds jaren amper nog geheimen voor mij. Maar daar waar ik vroeger wekelijks wel iets bakte, hou ik dergelijke zoetigheden nu voor speciale gelegenheden.
Ook gezonde dessertjes kunnen gelukkig geweldig lekker zijn. Kokosolie, havervlokken, quinoameel, noten, tofu en pikzwarte chocolade zijn intussen goed ingeburgerd in de bakwereld en mits een beetje opzoekwerk, kan je talloze recepten vinden die deze gezonde en waardevolle ingrediënten combineren tot allerlei smakelijks.
‘Licht’  is echter niet direct het woord dat ik zou associëren met die ogenschijnlijk kinderlijk onschuldige cupcakes, pralines en crumbles… Ze hebben ons lichaam wel degelijk veel goeds te bieden, maar het zijn ook absolute caloriebommen! En het ‘gezond’-label heeft vaak het nadelige effect dat mensen zichzelf extra veel van die extraatjes gunnen.
Mijn kokospralines en pindarotsjes met pure chocolade vind ik overheerlijk, maar lijnvriendelijk zijn ze helaas niet. De Karola’s Kitchen blogfilter zullen ze dus niet doorkomen.
Lekkere, gezonde én lichte dessertjes samenstellen, blijft een uitdaging. Maar ik ga ze met plezier aan! En na enkele pogingen heb ik er weer eentje waar ik erg blij mee ben! Veel zoet, veel vezels en veel vitaminen voor weinig calorieën. De hele checklist op een klein bordje. Puur genieten dus!
gegaarde ananas met kokos en chocolade

Ingrediënten voor één stevig dessert:

2 schijven verse ananas, van ongeveer 1 cm dikte
2 blokjes of 20 g zwarte chocolade
1 grote kl kokosrasp
½ potje of zo ‘n 60 g yoghurt met kokossmaak
½ kl steviapoeder
eventueel een flinke pluk saffraan

Bereiding:

  1. Verwijder de harde kern uit de schijven ananas en snijd deze in hapklare stukken. Niet te klein dus, zodat je wat “beet” hebt aan het dessert.
    Breng de ananas met 1 el water, het steviapoeder en de saffraan aan de kook en laat zo ‘n 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen, tot het fruit gaar is. Roer hierbij regelmatig eens om.
  2. Intussen smelt je de chocolade au bain-marie en rooster je de geraspte kokos kort in een droog pannetje. Roer ook de yoghurt los.
  3. Nu is het tijd om alles samen te brengen! Je kan hiervoor dresseerringen gebruiken, om het extra posh te maken, maar dit is uiteraard geen must.
    Schep eerst de ananas op en maak er een stevig hoopje van. Schenk vervolgens de yoghurt erover en strooi hier bovenop de kokosrasp. Tot slot besprenkel je het geheel met de chocoladesaus. Serveer meteen!
    gegaarde ananas howto

Tip:

De saffraan dient in de eerste plaats om de ananas nog intenser geel te kleuren. De smaak is namelijk te subtiel om naast de chocolade en kokos echt tot uiting te komen. Het is dan ook geen must in dit recept.

De hoeveelheid steviapoeder die ik gebruik, hangt erg af van de kwaliteit en rijpheid van mijn ananas. Proeven is dus de boodschap!

Ik gebruik voor dit recept Danone Activia yoghurt met kokossmaak, maar uiteraard kan elke kokosyoghurt hier dienen.

2 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!