Zoek

Haverrotsjes

Ik ga op reis en ik neem mee… DEZE KOEKSKES!

Ik ga niet op reis. Ik zit naast Mijn Mama, die aan het slapen is nu. Haar laatste slaapje… En ik blog. Zo kan ik mijn gedachten even verzetten van het onvermijdelijke dat op ons afkomt.
In gedachten ga ik wel op reis. En dan neem ik dus deze haverrotsjes mee.

Je kan deze koekjes op twee manieren maken: als individuele hapklare exemplaren of als één plaatkoek die je nadien versnijdt.
Als ze enkele dagen lekker, smeuïg en smaakvol moeten blijven (als snack voor tijdens een reisje bijvoorbeeld), ga dan voor de plaatkoek. In een luchtdichte doos en koel bewaard, zijn ze tot wel 5 dagen houdbaar! Het principe is helemaal hetzelfde als bij de haverrepen met appel, cranberries en pecannoten, die ik eerder al maakte. (Klik HIER voor het recept.)
Wil je de koekjes serveren op een feestje of picknick én ben je er zeker van dat ze binnen de kortste keren op zullen zijn, maak dan rotsjes. Rechtstreeks uit de oven zijn ze zonder meer overheerlijk! En ze zijn ook mooier. Wel drogen ze wat sneller uit en daarom vind ik ze minder geschikt om langer te bewaren.
In welke vorm dan ook, dit tussendoortje is too easy om te maken. En om op te peuzelen! Een super lekkere, voedzame en gezonde snack om een kleine honger kort en krachtig mee in de kiem te smoren. Deze haverkoekjes zijn zowel veganistisch, als gluten-, lactose- en suikervrij. Heel veel ruimte om heel veel mensen blij mee te maken dus!


haverrotsjes

Ingrediënten voor 16 stuks:

2 heel rijpe bananen
100 g havermout, (glutenvrij, als je intolerant bent – zie weetjes)
(exacter: gebruik half zoveel havermout als banaan)
een handvol verse blauwe bessen (of uit diepvries, goed uitgelekt)
een handvol hazelnoten, grof gehakt
1 el cacaonibs of mini chocoladedruppels, indien gewenst

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Prak de bananen fijn met een vork. Voeg er de havermout aan toe, schep goed om en laat ongeveer 15 minuten rusten.

Vermeng de noten, blauwe bessen en eventueel de cacaonibs onder het havermoutbanaanmengsel.
Leg een vel (herbruikbaar) bakpapier op een bakplaat en maak 16 hoopjes of stort het havermoutmengsel erin, druk het goed aan en strijk het deeg mooi glad.

Als je rotsjes maakt, zet deze dan 20 tot 25 minuten in de oven.
Maak je een plaatkoek, zet deze dan 30 minuten in de oven en snijd hem in 16 stukken, van zodra hij enigszins afgekoeld is.

Tip:

Het recept voor mijn smeuïge haverrepen met appel, cranberries en pecannoten is één van de populairste van Karola’s Kitchen! Als je fan bent van gezonde tussendoortjes op basis van haver, zeker ook het bekijken waard dus! Klik HIER voor het recept.

Ook zin in een havermoutontbijt? Maak eens havermoutpap.
Via DEZE LINK kan je mijn recept terugvinden.

Weetjes:

Haver heeft een hele behandeling nodig om het voor ons eet- en verteerbaar te maken. Het wordt gewassen, gepeld, verhit, eventueel verknipt (afhankelijk van wat het eindproduct dient te worden), nogmaals verhit en tot slot platgewalst.
Wanneer de haver verknipt wordt, noemen we het overgebleven product havermout. Als het niet verknipt wordt havervlokken. Omdat havermout dus kleiner is, heeft het ook een minder lange kooktijd.
Tegenwoordig is er ook instant of express havermout te koop, die nóg sneller gaart. (5 minuten kooktijd is blijkbaar te lang voor sommigen…) Deze versies bevat heel vaak extra toevoegingen als zout en suiker. Ik gebruik ze dus ook niet.

Haver bevat van nature geen gluten. Maar de havermout of havervlokken die je in de gewone supermarkt koopt, wordt steeds geproduceerd in fabrieken waar ook tarwe en andere granen verwerkt worden. Daardoor bevat deze altijd sporen van gluten. Wie zeker wil of moet zijn van haver zonder gluten, moet dus absoluut naar de natuurvoedingswinkel! Hier kan je zonder problemen glutenvrije versies vinden.

33 reacties

    1. Hey Matthias!
      En? Gelukt? 🙂
      Ik heb het beslag nog nooit ingevroren maar ik zou dat wel riskeren! Lijkt me geen probleem te vormen voor een volgende bakgelegenheid. Laat maar weten hoe het uitgedraaid is!
      Groetjes
      Karolien

      1. Supergoed gelukt, heb ze gisteren allemaal binnengespeeld dus de overschot zal niet meer in de vriezer moeten.
        Ga gewoon het 2e deel vandaag bakken!

        Heb de blauwe bessen vervangen door granaatappel pitten wat ook geen slecht idee bleek 🙂

        Groetjes!

  1. Beste ik heb je koekjes nog niet gemaakt dat komt nog. Bedankt voor je lekkere recepten. Ik wil je heel veel sterkte toewensen voor de komende tijd met je moeder. Hartelijke groet, Anneke

    1. Dank je wel Anneke, heel erg lief…
      Morgen houden we de afscheidsceremonie. Slapen lukt niet echt nu dus… En van bloggen is er ook niet zoveel meer in huis gekomen de laatste dagen.
      Steunende woorden doen me echter deugd, dus heel fijn je berichtje te lezen!
      En als je de koekjes uit probeert, dan lees ik het ook wel hè 😉
      Groetjes
      Karolien

  2. Dag Karola!
    Je hebt me al veel inspiratie gegeven waarvoor mijn dank. Ik ontbijt nu trouw met zaden!

    Zonet komen de koekjes vers uit de oven.

    Ik ben echter niet gek op banaan,dat blijkt nu nogmaals. Gelukkig compenseren de bessen en de hazelnoten het geheel.

    Heb je een mogelijke vervanger voor banaan voor mijn volgend baksel?

    Hartelijk dank!

    1. Hey Tine!

      Je kan eens met gepureerde appel experimenteren. Ik maakte eerder al smeuïge haverreepjes met appel (klik HIER voor het recept), ik weet niet of je die al uitgeprobeerd hebt? Lukt in elk geval ook prima!
      Ik las op een andere blog ook eens over haverreepjes op basis van gepureerde mango. Zelf nog niet gebruikt, maar lijkt ook het proberen waard!

      Groetjes
      Tine

  3. Beste Karola,

    Vanavond de rotsjes gebakken, super lekker! Zelfs mijn vriend kon er niet afblijven….
    Ga me zeker nog meer verdiepen in je receptjes,
    Alvast bedankt voor de leuke tips erbij
    Groetjes
    Hildegarde

  4. Hoi Karolien, ik volg je al een hele tijd en wou ook al bijna evenlang eens laten weten dat je recepten top zijn! ik kook 3x per week recepten van jou en krijg er vaak lof over. Deze koekjes bijvoorbeeld zijn echt overheerlijk! Blijf zo verderdoen, ik blijf je hoedanook volgen!

    Groetjes,
    Lien

    1. Wat fijn om dit te lezen Lien! Het doet me altijd deugd eraan herinnerd te worden dat ik niet de enige ben die mijn gerechten lekker vindt 😀 😉
      Heel erg bedankt voor je lieve reactie!

      Groetjes
      Karolien

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!