Zoek

Haverrotsjes

Ik ga op reis en ik neem mee… DEZE KOEKSKES!

Ik ga niet op reis. Ik zit naast Mijn Mama, die aan het slapen is nu. Haar laatste slaapje… En ik blog. Zo kan ik mijn gedachten even verzetten van het onvermijdelijke dat op ons afkomt.
In gedachten ga ik wel op reis. En dan neem ik dus deze haverrotsjes mee.

Je kan deze koekjes op twee manieren maken: als individuele hapklare exemplaren of als één plaatkoek die je nadien versnijdt.
Als ze enkele dagen lekker, smeuïg en smaakvol moeten blijven (als snack voor tijdens een reisje bijvoorbeeld), ga dan voor de plaatkoek. In een luchtdichte doos en koel bewaard, zijn ze tot wel 5 dagen houdbaar! Het principe is helemaal hetzelfde als bij de haverrepen met appel, cranberries en pecannoten, die ik eerder al maakte. (Klik HIER voor het recept.)
Wil je de koekjes serveren op een feestje of picknick én ben je er zeker van dat ze binnen de kortste keren op zullen zijn, maak dan rotsjes. Rechtstreeks uit de oven zijn ze zonder meer overheerlijk! En ze zijn ook mooier. Wel drogen ze wat sneller uit en daarom vind ik ze minder geschikt om langer te bewaren.
In welke vorm dan ook, dit tussendoortje is too easy om te maken. En om op te peuzelen! Een super lekkere, voedzame en gezonde snack om een kleine honger kort en krachtig mee in de kiem te smoren. Deze haverkoekjes zijn zowel veganistisch, als gluten-, lactose- en suikervrij. Heel veel ruimte om heel veel mensen blij mee te maken dus!


haverrotsjes

Ingrediënten voor 16 stuks:

2 heel rijpe bananen
100 g havermout, (glutenvrij, als je intolerant bent – zie weetjes)
(exacter: gebruik half zoveel havermout als banaan)
een handvol verse blauwe bessen (of uit diepvries, goed uitgelekt)
een handvol hazelnoten, grof gehakt
1 el cacaonibs of mini chocoladedruppels, indien gewenst

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Prak de bananen fijn met een vork. Voeg er de havermout aan toe, schep goed om en laat ongeveer 15 minuten rusten.

Vermeng de noten, blauwe bessen en eventueel de cacaonibs onder het havermoutbanaanmengsel.
Leg een vel (herbruikbaar) bakpapier op een bakplaat en maak 16 hoopjes of stort het havermoutmengsel erin, druk het goed aan en strijk het deeg mooi glad.

Als je rotsjes maakt, zet deze dan 20 tot 25 minuten in de oven.
Maak je een plaatkoek, zet deze dan 30 minuten in de oven en snijd hem in 16 stukken, van zodra hij enigszins afgekoeld is.

Tip:

Het recept voor mijn smeuïge haverrepen met appel, cranberries en pecannoten is één van de populairste van Karola’s Kitchen! Als je fan bent van gezonde tussendoortjes op basis van haver, zeker ook het bekijken waard dus! Klik HIER voor het recept.

Ook zin in een havermoutontbijt? Maak eens havermoutpap.
Via DEZE LINK kan je mijn recept terugvinden.

Weetjes:

Haver heeft een hele behandeling nodig om het voor ons eet- en verteerbaar te maken. Het wordt gewassen, gepeld, verhit, eventueel verknipt (afhankelijk van wat het eindproduct dient te worden), nogmaals verhit en tot slot platgewalst.
Wanneer de haver verknipt wordt, noemen we het overgebleven product havermout. Als het niet verknipt wordt havervlokken. Omdat havermout dus kleiner is, heeft het ook een minder lange kooktijd.
Tegenwoordig is er ook instant of express havermout te koop, die nóg sneller gaart. (5 minuten kooktijd is blijkbaar te lang voor sommigen…) Deze versies bevat heel vaak extra toevoegingen als zout en suiker. Ik gebruik ze dus ook niet.

Haver bevat van nature geen gluten. Maar de havermout of havervlokken die je in de gewone supermarkt koopt, wordt steeds geproduceerd in fabrieken waar ook tarwe en andere granen verwerkt worden. Daardoor bevat deze altijd sporen van gluten. Wie zeker wil of moet zijn van haver zonder gluten, moet dus absoluut naar de natuurvoedingswinkel! Hier kan je zonder problemen glutenvrije versies vinden.

33 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!