Zoeken

Amandelbosbessentaart

Eén jaar Karola’s Kitchen…
2 schriftjes
97 recepten
606 ongebruikte foto’s
1 625 FB-vind-ik-leukjes
23 676 blog-bezoekers
100 visitekaartjes
57 krantenknipsels
11 nieuwe, inspirerende boeken

Al zoveel bijgeleerd!
Nog zoveel ideeën, plannen, dromen…

Duizendmaal dank aan jullie allemaal!
Maar toch wel een heel speciale dankjewel aan mijn trouwe, steunende, geduldige achterban. Mijn fantastische klankbord. Zonder hun hulp (hallo, mijn naam is Karolien en ik ben een computer-analfabeet…), advies (waarnaar ik af en toe luister), gepush (you know who you are), kritiek (altijd opbouwend uiteraard), luisterende oren (ik kan al eens doordraven) en slimme hoofden (*kus*) was dit mij nooit gelukt.

Naast dat alles hebben enkele voor mij o zo belangrijke mensen, ook nog eens de moeite genomen om een stukje te schrijven. Over mij. Ik schrijf over eten en koken en lopen en mensen en kilo’s en groenten en eethuisjes en lichamen. Da’s al genoeg.
’t Was lachen, wenen en veel voelen, toen ik alles te lezen kreeg!
Neem dus zeker eens een kijkje op de nieuwe pagina About her 😉 Het mooiste eersteverjaardagscadeautje ever!

En dan nu terug tijd voor essentiële zaken.
amandel maanzaad bosbessen verjaardag taart

Amandelbosbessentaart

’t Is niet mijn brein dat deze lekkere, glutenvrije taart heeft voortgebracht. De credits hiervoor gaan naar Green Kitchen Stories. Hieronder kan je het recept vinden, dat ik ietsjes aanpaste naar mijn eigen smaak – it’s my party hè. Wel even in alle eerlijkheid: hoe gezond ook, dit is en blijft TAART. Met alle calorieën die daarbij horen! Maar ’t is feest! Dan mag dat 😉

Ingrediënten:

400 g gemalen amandelen
3 el blauw maanzaad
¼ tl zout
1 tl bakpoeder
½ tl natriumbicarbonaat
120 ml koolzaadolie
120 ml honing
1 grote citroen, goed geschrobd
3 eieren
250 g bosbessen
200 g platte kaas
1 tot 2 tl steviapoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak in een grote kom een mengsel van de gemalen amandelen, het maanzaad, zout, bakpoeder en natriumbicarbonaat. Zet deze droge ingrediënten even opzij.

Verhit de olie en honing op een heel laag vuurtje en roer goed tot de twee min of meer vermengd zijn. Dat gaat nooit perfect, omdat honing niet oplosbaar is in olie, maar je bereikt wel een punt waarop het (tijdelijk) bijna zo lijkt.

Rasp de zeste van de citroen en pers ¾ uit. Doe beide bij het honing/oliemengsel.

Voeg de natte ingrediënten bij de droge en maak er een mooi beslag van.

Klop de eieren los en schep ze, samen met de helft van de bosbessen onder het deeg.

Bekleed een ronde springvorm met bakpapier en stort het deeg erin. Bak 50 min tot een uur, afhankelijk van de grootte van je bakvorm en je oven.
(Ik heb een mini-speelgoedachtigoventje… Mijn taart had 1 uur en 10 min nodig om volledig te stollen!)

Laat de taart helemaal afkoelen.

Vermeng de platte kaas met het steviapoeder. Spatel dit ofwel op de hele taart (als je toch verwacht dat die helemaal op zal geraken) of op de gesneden stukjes taart, vlak voor het serveren. Dan kan je de overschot van de taart 3 à 4 dagen bewaren, in de koelkast. Doordat er geen bloem inzit, droogt hij helemaal niet uit en blijft hij dus superlekker!
Ah ja, versier uiteindelijk ook nog met de overige bosbessen.

10 reacties

 1. Hé Karolien!
  Deze wilde ik absoluut eens proberen! Zo aantrekkelijk!! Heb je ze al opnieuw gemaakt in je nieuwe keuken? Mijn taart kreeg al snel een bruin kleurtje op 180° dus heb ik de t° verlaagd en de oven uiteindelijk uitgezet. Maar het resultaat was een dun donkerbruin taartje ?… Heb je een idee hoe je die nu zou bereiden? Groetjes! Mieke

  1. Hoi Mieke!
   Wat jammer dat je taart niet gelukt is… 🙁 Ik heb ‘m sindsdien niet meer gemaakt, maar zoals je ziet op de foto was hij toen super luchtig. Het originele recept is van The Green Kitchen. Als je hier klikt kom je er terecht. Hopelijk wil je ‘m nog een kans geven want het resultaat is erg lekker!
   Groetjes!

 2. Dank je, Karolien! ‘k Ben ’s anderendaags al meteen terug aan de slag gegaan… en dit keer met beter resultaat!? Heb het aantal graden verminderd tot 150° en zo op het gemak laten bakken.
  En inderdaad heel lekker!
  Groetjes en nog eens bedankt!

  1. Euhm… Maanzaad geeft echt wel zo’n unieke crunch en beet, vind ik en de combinatie met citroen is heerlijk. Dus in het beste geval: toch gaan halen 😀 (Ook te verkrijgen in Turkse winkels en zo.) en als dat geen optie is, kan je het weglaten.

   1. Bedankt voor de tip! Ik had me ook even laten verrassen door de hoge temperatuur, de bovenkant was plots al wel erg donker, maar de smaak was goed en het proefde zeker niet verbrand, oef! 🙂 Het amandelmeel maakt het geheel wel iets droger, daarom past de topping er goed bij. Al was de combo de dag nadien met een bolletje vanille-ijs ook heel geslaagd! 🙂

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!