Search

Ondersteboven rabarbertaart

Met deze mooie taart sluit ik mijn driedelige rabarberreeks af.
En dat het tijd is voor taart, daar bestaat geen twijfel over, want de voorbije week werd op de Karola’s Kitchen Facebook fanpagina de 2000-kaap met grote sprongen overschreden. Gewoonweg overdonderend!

Want ik heb rare eetgewoontes. Niet meteen te omschrijven in een paar zinnen. Ik pas niet in een hokje. Wat fijn is, want ik ben niet voor mensenhokjes. Ik ben niet gluten-intolerant, heb geen voedselallergie in any way, shape or form. Ik heb geen diabetes, geen PDS… Ik ben geen suikerfoob of veganist. Ik ben, na 20 jaar zonder vlees en gevogelte, strikt genomen zelfs geen echte vegetariër! Toen ik 14 maanden geleden met mijn blog startte, had ik dan ook nooit durven dromen dat mijn manier van eten zoveel mensen zou aanspreken. Vanuit allerlei hoeken krijg ik fijne en verrassende mailtjes van mensen die allerlei inspiratie vinden tussen mijn recepten. Dat maakt mij blij. Voor mij is het een mooi signaal dat mijn rare, weinig gebruikelijke eetgewoonten, niet alleen goed zijn voor míjn lijf. Dat bijzondere lichamen en gevoelige spijsverteringsstelsels gebaat zijn bij mijn manier van eten, vind ik het mooiste compliment dat ik me kan bedenken! En dus: TAART!
rabarbertaartDeze rabarbertaart is geen Karola’s Kitchen recept maar komt van één van mijn favoriete blogs: Green Kitchen Stories. Zij slagen erin om hun rabarber prachtig roze te houden. Voor mij een mysterie. En ik heb er al kilo’s van klaargemaakt. Mijn taart ziet er dan ook wat anders uit dan hun kunstwerk. Mijn broer vindt hem lelijk. Maar ik vind hem mooi. En lekker! Dat vinden we allebei.
Smakelijk! Op ons gezondheid!

Ingrediënten voor één taart:

4 à 5 stengels rabarber (eenmaal schoongemaakt, moet je zo’n 450 g hebben)
4 el honing
150 ml water
2 volle kl versgeraspte gember
1 kl vanille extract
200 g gemalen amandelen
75 g boekweitmeel (zie tip)
1 kl bakpoeder
3 kl zwart maanzaad
een snuif grof zeezout
100 g zachte boter
125 ml ahornsiroop
geraspte schil van 1 ½ citroen
3 eieren
250 ml magere Griekse yoghurt
een flinke handvol geschaafde amandelen, droog geroosterd

Bereiding:

  1. Schil de rabarber. Dit kan je het beste doen, door de schil als het ware los te trekken. Je kan een goed instructiefilmpje vinden via DEZE LINK. (De eerste 30 seconden volstaan. Daarna komt er nogal veel suiker en bloem aan te pas.)
    Snijd de rabarber vervolgens in stukjes van ongeveer 2 cm en doe deze in een kookpot, samen met de honing, het water, de gember en het vanille extract. Breng aan de kook en laat 7 minuten, onder regelmatig roeren, garen.
    Giet de rabarber meteen af in een zeef, maar vang het sap op!
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Vermeng de amandelen, het boekweitmeel, het bakpoeder, het maanzaad en het zeezout in een kom en zet opzij.
    Scheid de eidooiers van het eiwit en klop de eiwitten superstijf. Zet ze even in de koelkast, je hebt ze zo meteen nodig.
  4. Doe de boter, ahornsiroop en citroenzeste in een andere kom en klop ze stevig tot je een romige massa krijgt. Dit mag gerust met een elektrische mixer. Als je mengsel de neiging heeft te beginnen schiften, roer er dan onmiddellijk een schep van de droge ingrediënten onder. Onmiddellijk dus!
    Doe er vervolgens de eierdooiers bij en schep alles goed om. Ook nu: als je mengsel de indruk geeft te schiften, schep er dan nog een eetlepel droge ingrediënten onder.
  5. Als je een zacht botermengsel hebt, schep je geleidelijk aan het droge ingrediëntenmengsel onder.
  6. Van zodra je een homogeen deeg hebt, roer je er voorzichtig de opgeklopte eiwitten door. Doe dit in twee keer, dat maakt het wat makkelijker. Tot slot gaat de yoghurt erbij. Vermeng alles goed, tot een mooi, glad mengsel.
  7. Bekleed een ronde springvorm met (herbruikbaar) bakpapier. Verdeel de gegaarde rabarber over de bodem, zodat je een gelijkmatige laag hebt. Doe dit voorzichtig, zodat de rabarber zo weinig mogelijk uit elkaar valt.
    Stort het deeg uit over de groente en strijk het glad. Plaats de taart 50 à 60 minuten in de oven (bij mij duurde het 60 minuten voor hij mooi gaar was). Als de bovenkant dreigt aan te branden, schuif er dan voorzichtig een stuk (herbruikbaar) bakpapier of aluminiumfolie over.
  8. Intussen verwarm je het opgevangen sap in een klein pannetje. Laat inkoken, tot je een siroopje hebt dat vloeibaar of dik genoeg is, naar jouw smaak.
  9. Haal de taart uit de oven en laat deze afkoelen. Verwijder de springvorm en draai de taart om op een mooi bord. Strooi er de geroosterde amandelen bovenop en schenk er wat van de rabarbersiroop over.

ondersteboven rabarbertaart

Tips:

Ben je niet gluten-intolerant? Dan kan je gerust ook een ander soort meel gebruiken, zoals spelt of rogge. Deze soorten bevatten wel gluten, in tegenstelling tot boekweitmeel. Ook gewone tarwebloem komt in principe in aanmerking. Maar door de sterke genetische modificatie van tarwe, mijd ik dit liever.

Rabarber over? Maak dan eens de volgende recepten!
amandelcrumble van rabarber, peer en gember
aardbeien en rabarber met sinaasappel en ricotta

Ik maakte eerder al eens een glutenvrije taart van Green Kitchen Stories, voor mijn eerste verjaardagsfeestje. Klik HIER om die prachtige amandelmaanzaadcitroenbosbessentaart te bewonderen 😉

5 reacties

  1. Hallo Karola,

    Wat een leuk blog. Zo leerzaam en nuchter beschreven. Bij het doornemen van je recepten liep het water mij in de mond. Een kleine tip om je taart roze te maken: schil de rabarber niet. Het is echt niet noodzakelijk om rabarber te schillen en zo hou je wel een mooi roze kleurtje.

    1. Is dat de truc?? Zo eenvoudig!
      Ik had het al eens ergens gelezen, maar ik had schrik dat ie dan erg draderig zou zijn. Niet dus?
      Ik heb hier alweer een bussel klaar liggen, dus ik probeer het zeker uit!
      Bedankt voor de tip 😉

  2. Dag Karolien,
    Heel handig vind ik het om hier recepten te vinden om rabarber op een andere manier te bereiden!
    De truc met het niet schillen heb ik nog niet geprobeerd, ik vind het wel gemakkelijk om de rabarber zo ‘proper’ te maken, maar ik zag op een kookprogramma met een dessertenchef dat hij aardbeiencoulis toevoegde. Hij zei zelf “om de roze kleur te bekomen”. Voor mij wat veel moeite voor een kleur, ik vind het sowieso geslaagd als het lekker is 😀

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!