Suikervrije kruidige appelmoes

Deze suikervrije kruidige appelmoes hoort voor mij bij de herfst. Kaneel, kardemom, kruidnagel… Gezelligheid en warmte alom! Deze specerijen geven de appelmoes bovendien niet alleen superveel smaak, maar ook extra voedingswaarde. Kruiden (en in het bijzonder gedroogde kruiden) bevatten namelijk tal van bio-actieve stoffen, waarvan sommigen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Althans in een laboratoriumsetting 🙂 Dat mogen we uiteraard niet zomaar doortrekken naar ons gecompliceerde lichamen en eetpatronen, maar ik geloof er wél sterk in dat het gezondheidsbevorderend kan zijn om ons relatief eenzijdige, Vlaamse eetpatroon uit te breiden met de waaier aan kruiden en specerijen (en groenten en fruit) die onze natuur ons te bieden heeft. Dat gezegd zijnde, maken de specerijen deze appelmoes ook ongelooflijk lekker en uniek!

Met deze appelmoes kan je ineens een flinke dosis pit en spice toevoegen aan je ontbijt, door een grote eetlepel bij je yoghurt- of granolakom te scheppen. De appelmoes vormt ook de basis van de appel-kaneelbollen, die ik binnenkort met je deel!

Zijaanzicht grijze doek met weckpot gevuld met suikervrije kruidige appelmoes rechts kaneelstokje

Suikervrije kruidige appelmoes

Deze kruidige suikervrije appelmoes met kaneel en gember is lekker om zo uit te lepelen, maar past ook goed in een ontbijtkom met yoghurt en havermout.
Voorbereidingstijd 30 min
Totale tijd 30 min
Gang Ontbijt
Porties 1 kg

Benodigdheden

  • 1 (mini)foodprocessor (of staafmixer)

Ingrediënten
  

Voor 1 à 1,2 kg

  • 5 à 6 appels (1 à 1,2 kg, ik gebruik meestal Jonagold - zie tips)
  • 50 g verse gemberwortel (of minder, naar smaak)
  • 1 el rijstolie (of een andere neutrale olie die tegen verhitting kan, zoals arachideolie)
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl kardemom
  • 8 kruidnagels
  • 200 ml (kokend) water

Instructies
 

  • Ontdoe de appels van hun klokhuis en snij ze in blokjes. (Schillen hoeft dus niet.) Schil de gember en snijd in dunne staafjes.
  • Verwarm de olie in een kookpot en stoof de appelen en gember aan, gedurende zo’n 5 minuten. Roer regelmatig om en plaats het deksel tussendoor op de kookpot.
  • Voeg 1 tl kaneel, 1/4 tl kardemom en 8 kruidnagels bij het fruit en schep goed om. Laat een minuutje bakken en voeg vervolgens het water bij het fruit. (Door de specerijen aan te bakken, komt er extra veel smaak vrij.) Laat nog zo’n 15 minuten sudderen met het deksel op de pot en roer regelmatig om. Voeg eventueel een scheutje water toe als de appeltjes dreigen aan te branden.
  • Vis de kruidnagels van tussen het fruit en mix het fruit tot een gladde massa met behulp van een (mini)foodprocessor of staafmixer.
Trefwoord glutenvrij, lactosevrij

Suikervrije kruidige appelmoes: tips & tricks

Boskoop-appelen of andere stoofappelen vallen helemaal uit elkaar tijdens het garen. In dat geval kan je het mixen uiteraard overslaan. Ze zijn helaas niet altijd/overal verkrijgbaar en bovendien (in de supermarkt althans) vaak duurder dan Jonagold.

De mini foodprocessor (ook wel hakmolentje genoemd) die ik gebruik voor het mixen (en voor zoveel andere dingen) is een exemplaar van KitchenAid. Ik denk dat het by far het meest gebruikte toestel in mijn keuken is en zo robuust als maar zijn kan. Het gaat al enkele jaren (in veelvuldig gebruik) mee.

Je kan de appelmoes tot wel een week bewaren in een goed afgesloten bokaal, in de koelkast (zoals deze). Maar je kan ‘m ook invriezen!

21 reacties

  1. Ik vind dit ook zeer lekker, alweer een enorm smaakvol recept, bedankt!
    Ook erg lekker als tussendoortje op een rijstwafel vind ik!
    Het fijnsnijden van de gember vind ik wel relatief veel en door de vorm vaak wat lastig werk, zou je hem ook kunnen raspen denk je (en de ‘draderige rest’ dan uitknijpen en wegdoen)? En zou je dan dezelfde hoeveelheid gebruiken, of wat meer of minder? Zie je andere voor- of nadelen aan een van beide manieren?

    1. Hoi Elke, raspen kan zeker! Precies zoals je het omschrijft en net evenveel 🙂 Ik snijd hem hier omdat ik ervan hou om echt de reepjes gember te voelen en proeven. Maar als je dat geen meerwaarde vindt, kan je gerust raspen.

    1. Hey Charlotte! Je kan inderdaad een rating geven maar enkel bij de nieuwere recepten 🙂 Ik typ recepten voortaan uit in een “receptkaart” waardoor jullie ze makkelijk kunnen printen én dus een beoordeling kunnen nalaten (dat staat dan boven het reactie-hokje). Maar die omzet naar zo’n receptkaart is manueel dus bij de oudere recepten zal het er wellicht nooit van komen 😀 Maar superfijn dat je het even vraagt ❤️

  2. Héérlijke variant die ik afgelopen zondag voor de eerste keer maakte!
    Kan je ook kaneelstaafjes gebruiken zoals op de foto?
    Hoe gebruik je deze (nog nooit gedaan)?
    En is 1 staafje goed voor dit recept?

Geef een antwoord

Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!