Karola's Kitchen - Suikervrije kruidige appelmoes

Suikervrije kruidige appelmoes

Deze appelmoes hoort voor mij bij de herfst. Kaneel, kardemom, kruidnagel… Gezelligheid en warmte alom! Deze specerijen geven de appelmoes bovendien niet alleen superveel smaak, maar ook extra voedingswaarde. Kruiden (en in het bijzonder gedroogde kruiden) bevatten namelijk tal van bio-actieve stoffen, waarvan sommigen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Althans in een laboratoriumsetting 🙂 Dat mogen we uiteraard niet zomaar doortrekken naar ons gecompliceerde lichamen en eetpatronen, maar ik geloof er wél sterk in dat het gezondheidsbevorderend kan zijn om ons relatief eenzijdige, Vlaamse eetpatroon uit te breiden met de waaier aan kruiden en specerijen (en groenten en fruit) die onze natuur ons te bieden heeft. Dat gezegd zijnde, maken de specerijen deze appelmoes ook ongelooflijk lekker en uniek!

Met deze appelmoes kan je ineens een flinke dosis pit en spice toevoegen aan je ontbijt, door een grote eetlepel bij je yoghurt- of granolakom te scheppen. De appelmoes vormt ook de basis van de appel-kaneelbollen, die ik binnenkort met je deel!

Karola's Kitchen - Suikervrije kruidige appelmoes

Ingrediënten voor 1 à 1,2 kg:

5 à 6 appels (1 à 1,2 kg, ik gebruik meestal Jonagold – zie tips)
50 g verse gemberwortel (of minder, naar smaak)
1 el rijstolie (of een andere neutrale olie die tegen verhitting kan, zoals arachideolie)
1 tl kaneel
1/4 tl kardemom
8 kruidnagels
200 ml (kokend) water

Bereiding:

Ontdoe de appels van hun klokhuis en snij ze in blokjes. (Schillen hoeft dus niet.) Schil de gember en snijd in dunne staafjes.

Verwarm de olie in een kookpot en stoof de appelen en gember aan, gedurende zo’n 5 minuten. Roer regelmatig om en plaats het deksel tussendoor op de kookpot.

Voeg de specerijen bij het fruit en schep goed om. Laat een minuutje bakken en voeg vervolgens het water bij het fruit. (Door de specerijen aan te bakken, komt er extra veel smaak vrij.) Laat nog zo’n 15 minuten sudderen met het deksel op de pot en roer regelmatig om. Voeg eventueel een scheutje water toe als de appeltjes dreigen aan te branden.

Vis de kruidnagels van tussen het fruit en mix het fruit tot een gladde massa met behulp van een (mini)foodprocessor of staafmixer.

Tips:

Boskoop-appelen of andere stoofappelen vallen helemaal uit elkaar tijdens het garen. In dat geval kan je het mixen uiteraard overslaan. Ze zijn helaas niet altijd/overal verkrijgbaar en bovendien (in de supermarkt althans) vaak duurder dan Jonagold.

De mini foodprocessor (ook wel hakmolentje genoemd) die ik gebruik voor het mixen (en voor zoveel andere dingen) is een exemplaar van KitchenAid. Ik denk dat het by far het meest gebruikte toestel in mijn keuken is en zo robuust als maar zijn kan. Het gaat al enkele jaren (in veelvuldig gebruik) mee.

Je kan de appelmoes tot wel een week bewaren in een goed afgesloten bokaal, in de koelkast (zoals deze). Maar je kan ‘m ook invriezen!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten