Karola's Kitchen - zomerfruittaartjes

Zomerfruittaartjes

Van zodra ik wist dat Ons Mama dood zou gaan, was mijn grootste angst dat ik nooit meer echt helemaal blij zou kunnen zijn. Dat ik nooit meer 100% van grote, belangrijke of leuke momenten zou kunnen genieten, omdat ik haar altijd zou missen. Omdat zij er niet meer bij zou zijn.
En dat is zo. Heugelijk gebeurtenissen gaan voortaan altijd gepaard met verdriet. Daar kan ik niet om heen. Ik denk ook niet dat dat ooit gaat veranderen. Toen ik Mijn Papa afgelopen zomer vertelde over die angst, stelde hij voor mijn gemis op dergelijke momenten te omarmen. Het als een eerbetoon te zien, als het oproepen van de persoon die er niet meer bij is. Een beetje als in het gedoodverfde zinnetje “In gedachten zijn ze erbij.”
Dat is niet hetzelfde. Uiteraard is dat niet hetzelfde. Maar het zal nooit hetzelfde zijn. Dus ik probeer mezelf niet elke keer opnieuw tegen die “Ik wou dat ze erbij waren…”-muur te gooien. De feiten zijn wat ze zijn: mijn ouders zijn hier niet meer en het leven gaat door.

Soms lukt het en soms vind ik het verschrikkelijk moeilijk. Ik denk elke dag wel vierentwintig keer aan mijn ouders. Soms meer, soms minder, soms veel meer. Soms alleen aan Ons Mama en soms alleen aan Ons Papa.
Er wordt weinig over rouwen gepraat hier, in onze samenleving. Mensen voelen er zich ongemakkelijk bij, terwijl de dood zo ongeveer de enige zekerheid is in een mensenleven. En terwijl het verlies van een dierbare zo’n gigantische impact heeft op je hele zijn. Ik ben veranderd. Mijn relatie is veranderd, mijn vriendschappen. Ik vecht hier ook niet tegen. De dood van mijn ouders maakt voortaan deel uit van wie ik ben. It comes with the package en voor niets of niemand ga ik dat ontkennen.

Drie mei, mijn verjaardag. Elk jaar opnieuw verscheen er een aardbeientaart met een bladerdeegbodem, gele crème en gelatineglazuur van bij de beste bakker in Gent op tafel. Ik weet niet wanneer Ons Mama daar precies mee begonnen is, maar laat ons zeggen dat ik wel minstens 20 keer met een dergelijke taart mijn verjaardag gevierd heb. Geen enkele keer met tegenzin, voor alle duidelijkheid.
Naarmate 3 mei 2016 dichterbij kwam, begon ik wat zenuwachtig te worden. Normaal gesproken vier ik mijn verjaardag met veel toeters en bellen, liefst een hele week. Maar nu? Zo zonder mijn ouders, hoe zou dat gaan…? Wat betekent dat eigenlijk ‘verjaren’? Wat vieren we precies op die dag? De Engelse vertaling brengt meer duidelijkheid: birthday. Geboortedag. Voor Mijn Mama en Papa was 3 mei 1984 een heel belangrijke dag. Eén van de belangrijkste dagen van hun leven, durf ik te veronderstellen, want dat zeggen ze toch over kinderen krijgen. Vieren dat ik op 3 mei 1984 werd geboren zonder “mijn makers”, zonder de mensen die mij in elkaar geknutseld hebben, vond ik een vreemde gedachte. Geen toeters en bellen dus dit jaar. Maar wel aardbeientaart met een bladerdeegbodem, gele crème en gelatinezuur van bij de beste bakker in Gent. Daar had mijn broer voor gezorgd. Ik vond het een perfecte dag.

Het maken van dergelijke patisserie laat ik over aan patissiers. Deze zomerfruittaartjes zijn echter minstens even mooi, minstens even lekker en minstens even geschikt om een feestelijke gelegenheid mee te vieren. Ze werden hier ongeveer letterlijk verslonden! Ze zitten boordevol gezonde en voedzame ingrediënten: vitamines, mineralen, gezonde vetten en eiwitten, vezels en complexe koolhydraten. Het blijven echter taartjes. Ze bevatten zo’n 330 kcal per stuk, dus genieten met mate is aangewezen als je op je lijn wil letten. Maar zoals Julia Child zo mooi zei: “A party without cake is just a meeting.”

Karola's Kitchen - zomerfruittaartjes

Ingrediënten voor 3 kleine taartjes:

30 g amandelmeel
70 g havermout
30 g kokosvet
1 ½ el rijstsiroop (of agavesiroop of ahornsiroop of honing)
2 pinches fleur de sel (een pinch is wat je te pakken krijgt tussen de toppen van je duim en wijsvinger)
120 g Griekse yoghurt (of een veganistisch alternatief)
1 vanillestokje, uitgeschraapt
½ tl steviapoeder
rood fruit naar keuze (bosbessen, frambozen, braambessen, aardbeien)
enkele druppels ahornsiroop voor eroverheen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Smelt het kokosvet en de rijstsiroop in een pannetje en roer beide goed door elkaar tot ze een homogeen mengsel vormen. Zet het vuur uit.
    Vermaal de havermout in een blender tot je havermeel bekomt. Hier mogen gerust nog wat stukjes in achterblijven, dat zorgt voor extra structuur. Schep het amandelmeel en de fleur de sel doorheen het havermeel en meng er ook het kokossiroopje onder. Schep goed om tot je een vast deeg krijgt. Eventueel kan je een eetlepel water toevoegen als je deeg te kruimelig is.
  3. Vet je bakvormpjes in met kokosolie en druk het deeg er met je vingers goed in, tot zowel de bodem als de randen bedekt zijn. (Ik gebruik siliconen bakvormpjes van Tupperware waarbij invetten niet nodig is.) Zorg ervoor dat het overal ongeveer even dik is en zet vervolgens zo’n 12 tot 15 minuten in de oven, tot ze krokant en goudbruin zijn (zie tips). Laat ze volledig afkoelen, eerst in de vorm en vervolgens op een rooster.
  4. Klop de yoghurt los met de vanillezaadjes en het steviapoeder en snijd de aardbeien in stukjes. Schep de vanilleyoghurt in de taartbodempjes en verdeel er het fruit overheen. Enkele druppeltjes ahornsiroop geven een extra zoet accent en maken het helemaal af!

Tips:Karola's Kitchen - zomerfruittaartjes verticaal

Je maakt deze taartjes makkelijk veganistisch zeker rijst- of agavesiroop te gebruiken in plaats van honing en door plantaardige yoghurt of platte kaas te kiezen in plaats van Griekse yoghurt.

De baktijd is een beetje tricky, omdat de bodempjes tijdens het afkoelen ook nog wat uitharden. Hou hier dus zeker rekening mee en laat ze niet langer dan nodig in de oven staan.

De koolhydraten in de havermout en de eiwitten in de Griekse yoghurt maken dit recept niet ideaal voor wie zich zeer strikt wil houden aan de scheiding van deze twee componenten. In dat geval kan je de yoghurt weglaten en een beetje extra rood fruit fijn mixen tot een dikke coulis. Schep er stukken ongemixt fruit door en vul de taartbodempjes met dit mengsel. Ik persoonlijk vind de romige combinatie met yoghurt echter onvervangbaar!

Meer into TAART in plaats van taartjes? Neem dan eens een kijkje bij de volgende recepten:

Eerder zin in een super licht zomerfruitdessertje? Probeer dan zéker mijn muntlimoenyoghurt met aardbeien en amarettikoekjes uit! Eén van mijn persoonlijke favorieten!

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten