Met deze romige pasta met gegrilde courgette en kerstomaat wil ik nog even ten volle de nazomer vieren. Eenvoudige ingrediënten die samenkomen tot een heerlijke smaakexplosie. Genieten! Ik ontwikkelde dit recept een beetje per ongeluk, toen we op vakantie waren. In het Franse plattelandsdorpje moest ik me beperken tot de wat de kruidenier te bieden had. Soms is een gebrek aan keuzestress en overdaad echter net een goede zaak. Pieterjan, niet de allermakkelijkste eter, was totaal in de wolken over deze romige pasta, dus ik wist meteen: dit gerecht móét ik delen!
De voedzame variant
Eenmaal thuis ging het recept door de gebruikelijke testrondes. De smaken zaten naar mijn persoonlijke mening meteen heel goed, maar de volvette roomkaas die ik bij de Franse kruidenier vond, is – opnieuw naar mijn mening, maar de professionele deze keer 🙂 – niet echt een product om standaard in je menu op te nemen. Ik hoefde echter geen halve seconde na te denken over een waardige vervanger: de Philadelphia Extra Proteïn zou die rol perfect vervullen!
Ik gebruikte de Philadelphia Extra Proteïn eerder al, in de Romige girasoli met asperges en spinazie. Voor wie die blogpost miste, vat ik het graag nog even samen: deze nieuwe Philadelphia is een topproduct! De kaas heeft een hoog eiwitgehalte, is erg laag in vet en verzadigd vet en bevat weinig calorieën (zie tabel), maar is nog steeds suuupervol- en romig in smaak en textuur.
Philadelphia Extra Proteïn kan je op je boterham smeren, natuurlijk. Maar je kan er ook in een handomdraai een romige saus mee maken, die licht én voedzaam is. Of ik fan ben? Awel ja 🙂
Courgette en tomaat
Het is zomer. Of ja, nazomer. Dan staat er al eens courgette en tomaat op het menu. En nog eens. En nog eens. Ik volg graag de seizoenen, want dat betekent: producten met veel meer smaak, recepten met minder impact op het milieu, boodschappenmandjes die minder kosten. Maar dat betekent ook: enkele weken, zelfs maanden, werken met dezelfde groenten. Misschien vind je dat op het eerste zicht misschien saai klinken? Wel, dan stel ik je graag voor aan mijn allerbeste vrienden: Kruiden en Bereidingswijze. Verse en gedroogde kruiden tillen groenten naar een totaal nieuw niveau. Als je daarnaast ook nog eens varieert tussen koken, stoven, roosteren, grillen, pureren, raspen… en ga zo maar door, dan kan je heel seizoensgebonden eten, zonder dat het gaat vervelen.
Deze romige pasta met gegrilde courgette en kerstomaat doet je beide populaire zomergroentes opnieuw op een heel andere manier beleven. Het grillen van de courgetteplakjes geeft ze die unieke, rokerige smaak. Zo anders dan wanneer je ze gewoon bakt! En dan de kruiden en smaakmakers… (Veel!) verse en gedroogde basilicum en oregano, verse bladpeterselie, knoflook, fijngehakte zongedroogde tomaat, het citroensap. De ‘laagjes’ die daardoor ontstaan in de smaak, in jouw beleving… dáár draait koken (en eten :)) voor mij rond. Smakelijk!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Philadelphia –
Romige pasta met gegrilde courgette en kerstomaatjes
Benodigdheden
- grillpan (zie tips voor alternatieven)
Ingrediënten
- 1 handvol pijnboompitjes
- 2 courgettes
- 1 + 1 tl gedroogde oregano
- 180 g volkorenpasta
- 1 witte ui
- 8 à 10 zongedroogde tomaatjes (afhankelijk van de grootte)
- 500 g kerstomaatjes
- 1 dikke teen knoflook
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 doosje Philadelphia Extra Proteïn (175 g)
- 1 grote handvol spinazie gespoeld
- 1 grote handvol verse kruiden (bv. bladpeterselie, basilicum, oregano, tijm...)
- 1/4 citroen
- Parmezaanse kaas voor erbij, optioneel
- olijfolie
- versgemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Kies een grote kookpot (waar uiteindelijk alles in moet kunnen) en rooster de pijnboompitjes erin tot ze goudbruin en geurig zijn. (Hiervoor hoef je geen vetstof te gebruiken.) Zet opzij.
- Zet de grillpan op een laag vuur zodat deze al kan opwarmen.
- Snijd intussen de courgettes in plakken van zo'n halve centimeter dik. Schep de courgetteplakjes om met 2 el olijfolie, 1 tl gedroogde oregano en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
- Gril de plakken courgette in de gloeiend hete grillpan. Alle plakjes hebben enkele minuten nodig aan beide zijde. Schep de gegrilde courgettes in een kom en zet opzij.
- Breng intussen water aan de kook in de kookpot, die je gebruikte voor de pijnboompitjes. (Bespaar tijd en gebruik een waterkoker.) Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. (Schep 2 pollepels kookvocht (ca. 200 ml) kookvocht op voor je de pasta afgiet!)
- Snipper intussen de ui fijn. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Halveer de kerstomaatjes. Zet opzij.
- Verwarm 2 tl olijfolie in de kookpot, nadat je de pasta hebt afgegoten. Roerbak de ui (samen met een flinke snuif fijn zout) op een laag vuur, tot hij glazig is.
- Pers de knoflook en voeg bij de ui. Roer om en voeg 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde basilicum toe.
- Doe de Philadelphia Extra Proteïn bij de ui en kruiden. Voeg ook de gehakte zongedroogde tomaat toe. Schenk er ongeveer de helft van het pastakookvocht bij. Roer om en laat smelten, met het deksel op de pan, op een zacht vuurtje.
- Hak intussen de verse kruiden fijn.
- Schep de spinazie en kerstomaatjes door de saus, breng opnieuw aan de kook en laat 2 minuten sudderen op een laag vuurtje.
- Schep de pasta, verse kruiden en het sap van 1/4 citroen door de groenten en laat nog 1 minuut opwarmen. Voeg eventueel wat van het overgebleven kookvocht toe, indien nodig. (De pasta zal wat vocht absorberen, waardoor je gerecht wat droger wordt. Je kan - indien gewenst - nu dus wat extra aanlengen met pastakookwater.)
- Schep tot slot voorzichtig de gegrilde courgettes door het gerecht.
- Werk af met de pijnboompitten en eventueel wat Parmezaanse kaas.
Tips & tricks
Product- en bereidingstips:
- De Philadelphia Extra Protein vind je onder meer bij Delhaize.
- Je kan om het even welke pasta gebruiken die je lekker vindt. Volkorenpasta is wel aanbevolen, omwille van het beduidend hogere vezelgehalte. (Een voedingsbestandeel waar menig Belg nog (veel) te weinig van binnenkrijgt. Daarover kan je meer lezen bij het recept van de Pastasalade caprese.)
- Ik gebruik in dit recept volledig gedroogde tomaatjes. Dus niet de halfgedroogde, die onder een laagje olie zitten. Je kan ook voor die tweede variant gaan, als je wil. De volledig gedroogde bevatten naar mijn mening nog meer smaak en maken het roomsausje daardoor extra lekker. (Daarnaast brengen ze veel minder olie en calorieën aan.)
- Heb je geen grillpan of heb je geen zin om te grillen? Rooster de courgetteplakjes dan 20 à 25 minuten in de oven, op 180 °C of stoof ze aan in de kookpot, nadat de ui gaar is. (Beide aanpassingen zijn wel telkens een kleine opoffering naar smaak toe.)
Aanpassingen:
- Lactosevrij
Je kan lactosevrije Philadelphia gebruiken in plaats van de Philadelphia Extra Protein. - Glutenvrij
Kies voor een glutenvrije pastasoort, zoals bijvoorbeeld de boekweittortiglioni die ik ook gebruikte voor de Pasta met tomatensaus, pompoen en cottagecheese. - Vegan
Je kan een plantaardige room gebruiken in plaats van de Philadelphia Extra Protein. Kruid dan wel stevig bij, want (plantaardige) room is veel fletser van smaak.
Kies voor een plantaardig alternatief voor Parmezaanse kaas of laat deze gewoon weg. - Andere aanpassingen
Dit gerecht viert courgettes en tomaten. Qua smaak, qua textuur, qua alles. Ik zou daar dus niet echt aan prutsen en eerder een ander recept kiezen (zoals de Romige girasoli met asperges en spinazie) als je niet van courgettes en tomaten houdt. Laat ook de zongedroogde tomaatjes zeker niet weg! Ze zijn een essentiële smaakmaker voor het sausje.
Als je niet goed ui en/of knoflook verteert, kan je deze wel makkelijk weglaten in dit recept.
Met de verse kruiden kan je schruiven, afhankelijk naar wat je in huis hebt. Ik gebruikte bladpeterselie, basilicum, oregano en twee blaadjes salie (enkel aan te raden voor de liefhebbers ;)).
Bewaren en vooraf maken:
- Je kan dit gerecht prima vooraf maken en kort opwarmen voor het serveren. Roer er eventueel wat water door om alles terug romig en smeuïg te maken.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Philadelphia –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
300 reacties
Hier ook een beetje langer dan de 30minuten :-).
Maar idd de moeite, lekker receptje! Volgende keer ga ik wel geen citroen meer toevoegen, dit maakte het voor mij ietsje te zuur…