Search

Ontbijtmix van zaden en noten

Wat is er zo bijzonder aan zaden?

Zaden en pitten geven een heerlijke crunch aan je yoghurtontbijt. Tegelijkertijd zorgen ze voor heel wat voedzame nutriënten. Het zijn voornamelijk leveranciers van gezonde vetten, eiwitten en vezels. Energie, bouwstoffen en beschermende stoffen dus! De ene soort heeft al meer smaak dan de andere, waardoor het even zoeken was om een echt lekkere ontbijtcombinatie te vinden. Maar de aanhouder wint 🙂

Zelf gebruik ik deze zadenmix graag als topping voor een kom met yoghurt, havermout en fruit. Door havermout door de yoghurt te roeren, heb ik duidelijk een meer verzadigd gevoel. Haver is een graan en bevat dus, in tegenstelling tot zaden en pitten, een flinke portie trage koolhydraten. Deze zorgen voor energie en verzadiging en zijn ideaal om de dag mee te starten.

Mijn ontbijt

Mijn ontbijt bestaat uit twee tot drie porties fruit (in totaal zo’n 200 à 250 gram), zo’n 150 g yoghurt natuur (plantaardig of dierlijk), enkele eetlepels havermout en een grote eetlepel van mijn zadenmix. Elke fruitsoort kan dienen om een fruitslaatje mee te maken: peren, aardbeien, kaki’s, bananen, appels, bosbessen, granaatappelpitjes.

Het recept voor mijn ontbijtzadenmix is amper een recept te noemen. ’t Is gewoon alles samen gooien in een bewaarpot en je zit goed voor een maand of twee.

Ingrediënten voor één grote pot:

200 g pompoenpitten
200 g zonnebloempitten
200 g gebroken lijnzaad
200 g geroosterd sesamzaad
200 g chiazaad
200 g noten, grof gehakt (ik neem een handjevol van alles wat ik in huis heb)
30 g nigellazaad

  • NIGELLAZAAD
    Ik heb een tijdje gezocht naar mijn favoriete samenstelling en ik denk dat ik er nu wel ongeveer ben. Het nigellazaad ontdekte ik in Cyprus, maar je kan het hier ook vinden in de betere Turkse winkels of online. Het geeft enorm veel smaak (wat kruidig en oosters): 30 g op zo’n grote hoeveelheid andere zaden en noten volstaat om mijn mix die finishing touch te geven. Ik gebruik dit zaadje ook in mijn mediterrane zadencrackers.
  • LIJNZAAD
    Kies zeker voor gebroken lijnzaad en niet voor de intacte versie. Dit zaadje heeft namelijk een erg stevig schilletje dat de reis doorheen je spijsverteringsstelsel vaak wonderwel doorstaat. Zo kan je lichaam natuurlijk veel minder profiteren van de grote hoeveelheden omega-3-vetzuren die lijnzaadjes bevatten.
  • CHIAZAAD
    Het mysterieuze chiazaad, dat je tegenwoordig ook in de meeste supermarkten vindt, maakt ook deel uit van mijn mix. Dit momenteel ontzettend populaire minizaadje wordt bestempeld als superfood: een bom aan vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren. Er worden dan ook tal van gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, de ene al meer bewezen dan de andere. Ik ben nogal sceptisch wat al die wondereigenschappen betreft, maar wat je wél al meteen merkt als het zaadje zich vermengt met het vocht van de yoghurt, is dat het opzwelt. En dat zorgt er nu net voor dat je veel sneller een verzadigd en voldaan gevoel hebt.

Hoe zit het met de calorieën?

Mijn ontbijtzadenmix is niet echt een light zaak. 30 g bevat gemiddeld 170 kcal, wat meer is dan eenzelfde portie Special K (goed voor zo’n 115 kcal) of muesli (130 tot 140 kcal). Maar die calorieën leveren zoveel echt waardevolle bestanddelen, in tegenstelling tot deze die je naar binnen speelt met bijvoorbeeld die zogezegd lichte en gezonde cornflakes- en crueslitoestanden. Meer dan de moeite waard dus.

45 reacties

  1. Hey,
    Ik kreeg deze website doorgestuurd van een nichtje. Boeiend. Ik heb zelf al heel veel gelezen over- en geexperimenteerd met voeding. Jou zadenontbijt lijkt mij heel gezond, alleen bij de sojayogurt heb ik vragen.Toeval wil dat ik net las over melk, de witte sloper, en dat daarbij soja als alternatief ook volledig wordt afgeraden. Kan je daar iets over zeggen ?

    vriendelijke groeten,
    Katrien

    1. Dag Katrien
      Bedankt voor de informatie. Soja heeft inderdaad een omstreden reputatie en het is moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Een recent artikel in De Morgen (klik HIER voor de online – betalende – versie) sloeg, mijns inziens, de nagel op de kop. De Amerikaanse voedingswetenschapper Jack Norris (veganist + niet gebonden aan een bedrijf) heeft al honderden wetenschappelijke studies bestudeert over soja. Wetenschappelijk onderzoek kan je echter makkelijk sturen, afhankelijk van welke lobby je vertegenwoordigt… Zo wordt er bijvoorbeeld getest op dieren die anders reageren op soja dan mensen of er wordt alleen gefocust om een deelresultaat om het eigen gelijk te benadrukken enzovoort. (Zo gaat dat jammer genoeg niet alleen voor soja, maar voor heel veel producten…)
      Tenzij je de hele dag door soja eet, is er geen reden tot paniek, volgens Jack Norris. Het fytinezuur, waar veel om te doen is, breekt inderdaad mineralen af, maar er zitten zoveel mineralen in soja zelf (om nog maar te zwijgen over al onze andere groenten) dat het weinig uitmaakt. De isoflavonen (andere zogenaamde boosdoeners) kunnen pas kwaad als je elke dag 20 porties soja eet. Maar wie doet dat??
      Matig soja eten is prima. Ook de voedingsexperten van de vegetariërsbond staan hierachter. Het probleem is echter dat er in heel veel kant-en-klaar producten soja gedraaid wordt, zonder dat we ons hier bewust van zijn. Koekjes, snacks, pakjes en zakjes. Dus de moraal van het verhaal is om die te beperken. En wie toch veel van die producten eet, moet zich eerder zorgen maken om de grote hoeveelheden vet, suiker en zout die hij/zij daardoor binnen krijgt, in plaats van om de soja! 😉
      Maar da’s mijn standpunt natuurlijk. 🙂 Doe zelf waar je je het beste bij voelt! Hetzelfde geldt voor melkproducten: ik eet ze. Maar de porties die ik opneem zijn beperkt (wat kaas af en toe, wat yoghurt…). Ik denk er weinig over na, maar omdat ik als grootste massa steeds groenten eet, is er simpelweg niet zoveel “ruimte” meer voor andere zaken. Als ik dan toch eens echt belachelijk veel yoghurt of platte kaas heb gegeten (wat soms gebeurt, als ik in tijdsnood zit of geen fut meer heb om te koken) dan merk ik dat mijn lichaam hier niet al te blij mee is, door bijvoorbeeld sufheid en een vies gevoel in mijn mond. Iets dat je zelf dus wat moet ervaren en waarop je je eetgewoontes dan kan afstemmen 🙂
      Groetjes
      Karolien

    1. Hey Lesley
      Geen enkel probleem 🙂 Die reacties zie je snel al eens over het hoofd hè!
      Je kan eigenlijk alle ingrediënten kopen bij Colruyt inderdaad, behalve het zwarte komijnzaad. Daarvoor moet je naar een Turkse of Oosterse winkel. Of op reis 🙂 Op elke markt in Turkije vind je dat!
      Veel plezier ermee!
      Groetjes
      Karolien

  2. Hallo,
    Een aantal reacties op al de vorige :
    – ik koop mijn notes/zaden idd niet in de groenwarenhuizen – veel te duur prijs/kg. Zoals Karolien koop ik een gedeelte bij de Turken en qua noten koop ik alles bij :http://www.denotekraker.eu/nl/producten/noten-groothandel. Kwaliteit is superieur.

    – Ik vind het spijtig dat telkens geschreven wordt om tarwe te vermijden. Met goedgekweekte tarwe is niets mis mee. Helaas wordt tarwe zodanig bewerkt, laat staan tarweproducten zoals brood, croissants etc. en dit geeft idd dikwijls een opgeblazen gevoel. Ik zweer jullie, eet mijn brood van biodynamisch gekweekte tarwe en een opgeblazen gevoel is er niet bij hoor ! Ook met gluten is er volgens mij niets mis mee; behalve bij glutenallergie. Helaas worden er onnodig gluten toegevoegd aan vele producten, wat absoluut niet nodig is. Mijd gewoon deze producten en je kan zonder probleem tarwe blijven eten.

    – Helaas lees ik ook telkens over sojaproducten en mais. Als er iets is dat je best kan mijden, zijn het juist deze teelten die zo gemanipuleerd worden. Dus, soja en mais producten komen bij mij niet in huis. Geef mij maar liever een goede volle room (niet deze light producten) voor die ene keer dat je dit wil gebruiken.

    – Ik lees ook over reacties van yoghurt en kwark. Ben daar volledig mee eens, maar tracht eens yoghurt of kwark te eten van schaap en/of geit en daar zullen de darmen veel makkelijker mee omgaan.

    – Nog een laatste opmerking i.v.m. gedroogd fruit. Ikzelf woon in de streek van gedroogde pruimen. Als men gedroogd fruit koopt, lees ook eens de etiketten. Bijna alle gedroogd fruit werd opnieuw gehydrateerd met water, wat wil zeggen bewaarmiddelen om ze nadien te kunnen bewaren. Enkel de pruimen waar letterlijk opstaat ‘zonder bewaarmiddelen’ – dus mi-cuit bevatten geen bewaarmiddelen. In Colruyt heb ik deze pruimen zien liggen! Gedroogde abrikozen zonder bewaarmiddelen heb ik nog nooit gevonden ! Gedroogde tomaten (mi-cuit) zonder bewaarmiddelen heb ik destijds bij de turk gevonden om op te leggen. Dadels (aan de stokjes) en vijgen kan je nog zonder bijproducten bij de turk vinden. Dus, idd gedroogd fruit zonder probleem te gebruiken, maar niet zomaar eender welk gedroogd fruit.
    Nu is er de rage van gedroogde joji bessen, maar weet dat het eten van een weliswaar gezonde appel of kiwi evenveel vitamine bevat dan de joji bessen.

    Bedankt voor de tip van lijnzaad – ik voeg dit dikwijls toe in mijn brood, maar telkens in zijn geheel. Zal eens proberen om gebroken lijnzaad toe te voegen.
    groetjes,

    1. Hey Kaat
      Ik weet niet wat je precies wil weten over speltvlokken 🙂 Maar ik kan je alvast vertellen dat spelt gluten bevat en een koolhydraat is. Er wordt vaak gezegd dat spelt gezond is. Maar dat is natuurlijk heel vaag 🙂 Spelt IS gezond, maar niet gezondER dan haver of rogge of zo. Spelt zou wel heel wat minder genetisch gemanipuleerd zijn dan tarwe, dat door de eeuwen heen enorm bewerkt werd. Daarom wordt spelt ook wel een “oer”graan genoemd.
      Hopelijk heb ik hiermee je vraag wat beantwoord? 🙂
      Groetjes
      Karolien

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!